Matti Nykänen elämänsä vaikeimmassa paikassa: "Ollut yhtä helvettiä" - Viihde - Ilta-Sanomat

Matti Nykänen elämänsä vaikeimmassa paikassa: "Ollut yhtä helvettiä"

Matti Nykäsen lento on kestänyt kohta 50 vuotta. Puolen vuosisadan vaikein paikka osui tälle keväälle. - Sussu lähti luotani juuri, kun olisin tarvinnut häntä eniten. Se sattui - ja sattuu yhä.

Matti Nykänen toivoo, että saisi selvitettyä asiat Susannan kanssa.­

28.5.2013 13:22

Matti Nykänen istuu kotisohvallaan kädet puuskassa. Kasvot kertovat tuskasta. Käy heti selväksi, että mäkihyppylegendalla on pakottava tarve purkaa sydänsurujaan. Heinäkuussa 50 vuotta täyttävän Nykäsen elämästä saa piirrettyä hyvin värikkäitä ja monivivahteisia tarinoita, mutta juuri tässä hetkessä - näin haastattelumme alussa - sankarin ajatukset ovat ihan muualla kuin hyppytornissa. Toisin kuin joskus 1980-luvulla, nyt hän ei hyppää ensin, nyt hän ottaa heti mielessään olevista naisista kiinni - ja hyppää vasta sitten. Tai siis naisesta. On kulunut nelisen kuukautta siitä, kun Matti Nykäsen ja Susanna Ruotsalaisen onnelliseksi hehkutetusta avoliitosta sammuivat yhtäkkiä valot kuin katkaisinta painamalla. Pari oli ehtinyt olla yhdessä kaksi ja puoli vuotta. - Nämä viime kuukaudet ovat olleet yhtä helvettiä mulle. Ero todella kirpaisee syvältä, koska kaikki tuntui jäävän mun ja Sussun välillä kesken, Nykänen sanoo ja katsoo toimittajaa suoraan silmiin. Nykäsen mukaan suhde ajautui karille yhdestä riidasta. Se sattui tammikuussa parin Jyväskylän-kodissa. - Se oli voimakas sanaharkka. Kumpikaan ei kuitenkaan käynyt toisen päälle, Nykänen painottaa. - Tässä on sen jälkeen esitetty julkisuudessa jos jonkinlaisia arvioita tapahtumien kulusta, mutta ne ovat pääosin olleet valheellisia. Siksi mä haluan nyt kertoa oman, rehellisen versioni tapahtumista. Annetaan Masan puhua. Levottomuutta huokuva Nykänen ei allekirjoita Susanna Ruotsalaisen julkisuudessa esittämiä näkemyksiä eron syistä. - Aina kun meikäläisestä on kyse, kaiken ajatellaan automaattisesti johtuvan kaljan juonnista. Se suoraan sanoen v-tuttaa! Todellisuudessa kaljalla ei ollut mitään tekemistä eromme kanssa. Sussu lähti kotoamme oma-aloitteisesti, mutta aivan muista syistä, Nykänen sanoo. - Oikea syy on se, että olin sairastunut burnoutiin, olin aivan puhki. Keikkarumban olisin vielä kestänyt, mutta se kaikki muu ylimääräinen ohjelma oli liikaa. Jo joulukuusta lähtien kotimme oli alkanut tuntua työpaikalta, mä ahdistuin siihen. Lopulta mä sitten räjähdin, ja siitä kehkeytyi se riitamme. Tikusta tuli hetkessä härkänen. Yhdeksäntoista arvokisamitalin mies vetää hieman henkeä, innostuu sitten uudelleen: - Mä olin tehnyt kaikkeni suhteemme eteen, siitä ei pääse kukaan sanomaan mitään. Mutta mä en vastaavasti saanut Sussulta sellaista tukea, jota olisin siinä hetkessä tarvinnut. Hän huolehti hienosti uudenlaisen julkisuuskuvani rakentamisesta, mutta se meni myöhemmin pahasti yli. Koko ajan sain kuulla kritiikkiä esimerkiksi keikkaesiintymisistäni. Sitten vielä kaiken päälle vaikkapa siitäkin, kuinka muka pesin autoani liikaa. Se alkoi painaa.

Riidan jälkeen Nykänen sanoo lähteneensä lenkille. Kun sitten selvisi, ettei Susanna aikonutkaan palata kotiin, Nykänen sanoo soittaneensa kaverilleen. - Menin kaverini luokse, ja vasta siellä aloin juoda kaljaa. Se helpotti siinä vaiheessa pahaa mieltäni, Nykänen kertoo. Sittemmin Nykänen on omien sanojensa mukaan ottanut kuppia silloin tällöin, ei kuitenkaan ongelmaksi asti. Haastattelussa hän on selvin päin.  

Nykästä ilmiselvästi puistattavat Ruotsalaisen väitteet siitä, että 7 päivää -lehden toimittajalla Kai Merilällä olisi ollut osuutta heidän suhteensa kariutumiseen.

- Sussu on sanonut Kaitsua juottotoimittajakseni. Mutta se on täyttä valhetta. Kaitsu ei ole juottotoimittajani, hän on luottotoimittajani ja hyvä ystäväni. Ihan itse olen korkkini aukaissut, kukaan ei ole minua siihen painostanut. Mä haluan, että tämä tulee nyt kaikille selväksi, Nykänen korostaa.

- Sussu lähti luotani juuri, kun olisin tarvinnut häntä eniten. Se sattui - ja sattuu yhä. En kuitenkaan halua loukata ketään. Sussu on ihana ihminen ja mä rakastan häntä edelleen pirusti. Ottaa rankasti päähän, että emme ole saaneet puhuttua asioita kunnolla halki. Lähinnä puhelimessa ollaan oltu tekemisissä, mutta se on aina mennyt riitelyksi. Tämä mies on pian 50-vuotisen elämänsä aikana nähnyt ja kokenut yhtä jos toista, lähes kaiken onnen ja pettymyksen välillä. Tämä mies on usein ollut erilaisten kohujen keskiössä humalapäissään töppäiltyään. Mutta tähän tilanteeseen hän ei tunnu olevan valmis. - Mikään asia elämässäni ei ole ollut mulle niin vaikea kuin tämä erohomma, Nykänen linjaa. Kaikkien aikojen mäkimiehen silmäluomet ovat viittä vaille kostumassa. Itku ei ole kaukana. - En ole nukkunut öitänikään kunnolla.

Urheilumaailma arvostaa Nykästä suuresti, pääosa Suomen kansastakin rakastaa jyväskyläläistä yhä, mutta juuri nyt se ei häntä lämmitä. Nykäsen tiptop-kuntoon siivotussa kodissa edes pöly ei tee mestarille seuraa.

Hän on taas yksin - kutein usein jo urallaan.

Heinäkuussa Matti Nykänen täyttää pyöreitä vuosia. Mikä olisi paras mahdollinen lahja 50-vuotiaalle legendalle? Jos mieheltä itseltä kysytään, vastausta ei tarvitse kauan miettiä. - Mulle kaikista tärkeintä olisi nyt, että saisin selvitettyä Susannan kanssa prosessimme loppuun - tarkoittaisi se sitten suhteen jatkumisen kannalta mitä tahansa.

Elämä on ihmisen parasta aikaa, kuten Nykänen on todennut. Välillä se on lentoa, välillä laskua. Jossain vaiheessa Masakin taas lentää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?