Moskova ydinsodan jälkeen – arvostelussa Metro Last Light (K18) - Viihde - Ilta-Sanomat

Moskova ydinsodan jälkeen – arvostelussa Metro Last Light (K18)

Millaista olisi asua Moskovan metrotunneleissa? Etenkin ydinsodan jälkeen?

24.5.2013 8:10

Siitä kertoo Metro Last Light. Peli, joka tekee monta asiaa toisin ja rakentaa tarinansa niin viiltävän tunnelmallisesti, ettei sitä voi kuin rakastaa.

Venäläinen kirjailija Dmitry Glukhovsky ei ole ihan tavanomainen kirjailija. Hän julkaisi Metro 2033 –kirjansa ilmaiseksi internetissä, ja jättisuosioon noussut teos julkaistiin myöhemmin myös paperilla ja lukuisina käännöksinä. Myös Metro 2034 nauttii suosiosta ja onpa molemmat teokset julkaistu myös suomeksi.

Englanninkielinen maailma ei kuitenkaan tunne käsitettä "venäläinen tieteiskirjallisuus", joten Glukhovsky on käännättänyt Metro 2034:n englanniksi omalla kustannuksellaan.

Metro 2033 –kirjasta on tehty myös samanniminen videopeli, joka on noussut hiljalleen neljän miljoonan kappaleen myynneillään todelliseksi kulttihitiksi. Pelin julkaissut THQ ei aikoinaan ymmärtänyt millainen potentiaalinen aarre heillä oli käsissään, mutta jatko-osaan osattiin jo varautua markkinoinnillisestikin. Ensimmäistä peliä kun mainostivat lähinnä fanit toisilleen, suusta suuhun –tekniikalla.

Last Light ei kuitenkaan lähesty tarinaa Metro 2034 –kirjan kautta. Näin Glukhovsky kertoo IS:lle:

- 4A Games halusi ensin tehdä pelin Metro 2034:stä, mutta minä sanoin että siitä ei tule hyvää peliä. 2034 tapahtuu enimmäkseen ihmisten päissä. On vaikea tehdä peliä, jossa vanhus muistelee kuinka hänen lapsensa syntyi ja ulkona satoi. Millainen räiskintäpeli siitä tulisi? Joten sanoin, että minulla on parempi idea.

- Last Lightin käsikirjoitus on paljon monimutkaisempi kuin tavanomainen räiskintäpelin tarina. Kirjoittaessani tajusin, että tämä on muutakin kuin peli. Tämä on kirja!

Metro Last Light –peli onkin osa laajempaa kokonaisuutta, joka tullaan aikanaan näkemään Metro 2035 –kirjassa.

Hieman kauhuväritteinen seikkailu eroaa tavanomaisista räiskintäpeleistä niinkin, että peli on loppumetreillä kehitetty vain murto-osalla läntisten pelitalojen budjeteista.

Ukrainalainen 4A Games sijaitsee pikkuruisessa toimistossa, jonne tietokoneet täytyy salakuljettaa ulkomailta ja työntekijätkin joutuvat istumaan muovisilla puutarhatuoleilla. Sähkökatkokset ovat yleisiä ja talvisin lämmityskin reistailee. Silti karuissa olosuhteissa syntyi peli, joka on tarinaltaan, tekniikaltaan ja tunnelmaltaan häikäisevä ja vetovoimainen.

Katso Metro Last Lightin peliarvostelu oheiselta IS TV:n videolta! Peli on kielletty alle 18-vuotiailta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?