Kansallisteatterissa tehdään historiaa ”Vaikeinta on esittää ruumista” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kansallisteatterissa tehdään historiaa ”Vaikeinta on esittää ruumista”

Kansallisteatterissa nähdään tänä keväänä ensimmäistä kertaa improvisoitu kokoillan näytelmä.

21.4.2013 15:14

Helsinkiläinen improvisaatioryhmä Reactori on valinnut kymmenen Kansallisteatterissa vuosien varrella nähtyä klassikkonäytelmää.

Esityksen alussa yleisö päättää, mikä klassikko yhdistetään hetkessä syntyvään näytelmään.

– Jokainen esitys on kuin näyttelemisen kolmiottelu, sillä esiintyjien täytyy toimia samaan aikaan käsikirjoittajana, ohjaajana ja näyttelijänä, Reactoriin kuuluva näyttelijä Teemu Aromaa kertoo.

Esiintyjien tulee muistaa jokainen improvisoitu henkilöhahmo, ja lisäksi mukaan tuodaan kulloisenkin klassikon teemat. Klassikoista ovat mukana muun muassa Frankenstein, Hamlet, Kirsikkapuisto ja Seitsemän veljestä.

Improvisaatioryhmä Reactori.­

Haastavinta on esittää ruumista.

– Ruumiin esittäminen on yllättävän vaikeaa samalla, kun muut improvisoivat ympärillä. Kaverit aina keksivät kaikki mahdolliset keinot saada ruumis nauramaan, Aromaa paljastaa.

– Hauskaa on myös niin sanottu toisen "nakittaminen". Toisen henkilöhahmolle voi määrittää vaikka kuinka uskomattomia ominaisuuksia, ja sitten vain odotellaan, milloin nämä ominaisuudet lunastuvat.

Ovet auki monipuolisuudelle

Kansallisteatteri on viime vuosina avannut oviaan taiteen eri alueille. Vierailuohjelmistossa on nähty niin nykysirkusta, tanssia kuin nukketeatteriakin.

Kokoillan improvisoitu näytelmä nähdään nyt ensimmäistä kertaa teatterin lavalla.

Idea oli seitsemän vuotta toimineen Reactori-ryhmän.

– Ryhmä oli meille tuttu, ja useampi reactorilainen on vieraillut myös Kansallisteatterin näyttämöllä, teatterinjohtaja Mika Myllyaho kertoo.

Tämähän on klassikko -esityksessä yhdistyvät tunnetut klassikot ja improvisaatioteatterin yllätyksellisyys.

– Esitys on joka kerta ainutlaatuinen ja erilainen, Myllyaho kiittelee.

Esityksestä on jäljellä vielä kuusi näytöstä. Ryhmän haaveena on päästä kiertueelle myös muihin kaupunkeihin ja kiinni eri teattereiden klassikoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?