Juha Muje lopettaa näyttelemisen: "Älkää unohtako minua!" - Viihde - Ilta-Sanomat

Suosikkinäyttelijä Juha Muje lopettaa näyttelemisen: "Älkää unohtako minua!"

Näyttämöt jättävä Juha Muje aikoo olla aktiivinen eläkeläinen.

19.4.2013 8:43

Rakastettu näyttelijä Juha Muje, 62, ilmoitti yllättäen jäävänsä eläkkeelle Kansallisteatterista - ja muistakin näyttelijän töistä. - Kyllä minusta tuntuu, että osani on tullut täyteen. Annan mielelläni toimeni teatterissa nuorempien haltuun, hyväntuulinen näyttelijä kertoo. Näyttelijät eivät tuppaa jäämään eläkkeelle muiden palkansaajien tapaan, mutta Muje vetäytyy ehtoisille eläkepäivilleen hyvillä mielin. - Täällä teatterilla eläkeasioitamme hoitaa rouva Jylden. Hän sanoi, että ei ole koskaan nähnyt iloisempaa eläkkeelle lähtijää.

Muje arvelee, että pitkien näyttelijävuosien jälkeen toimettomuus ei välttämättä ole helppoa. - Täytyy vain jotenkin yrittää selvitä ja nauttia eläkkeestä. Teatterilaisen elämä on niin kokonaisvaltaista, että halusin vähän muutakin näkökulmaa elämääni. Täytyy vallan funtsia, millä täytän aikani. Mökkeily on minulle tärkeää. Menen koiran kanssa metsään istumaan nuotiolle. Kulttuurityöläinen ei aio metsittyä kokonaan. - Eläkeikä jää lyhyeksi, jos jää vaan makailemaan. Kiivaan työtahdin takia minulla on jäänyt rästiin valtavasti elokuvia ja kirjoja. Aion jatkossakin pyöriä sivistyksen parissa, Muje virnuilee. Pientä kremppaa tulevalla vapaaherralla kuitenkin on. - Vasemman jalan valtimossa on tukosta. Kyllä sillä vielä pärjää, mutta pallolaajennus on tulossa jalkaan. Muje nähdään tällä hetkellä Kansallisteatterin Eurydikessä ja Patriarkassa. Kale Vainion rooli Patriarkassa jää myös hänen viimeisekseen.

- Viimeinen esitys on ensi lokakuussa. Sitten se on siinä. Mujetta ei kannata ryhtyä houkuttelemaan muihin töihin, sillä hän on oppinut sanomaan "ei". - Mielenkiintoisista jutuista kieltäytyminen on vaikeaa. Kuuntelen kymmenen minuuttia, kun joku hehkuttaa uutta projektia sydäntä kouristavasti, mutta osaan jo kieltäytyä. Seniorisielun löytäminen voi vaatia vielä aikaa. - Eläköitymisessä on kyse näyttelijän identiteetin muuttamisesta. Sitä pelkää, että ihmiset unohtavat. Älkää unohtako minua, näyttelijä nauraa.

Juha Muje nähdään tällä hetkellä Kansallisteatterin Eurydikessä.­

Varasto-elokuvassa­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?