Näissä ravintoloissa Freddie Mercury juhli Suomessa!

Queen-yhtye kävi Suomessa konsertoimassa vain yhden kerran, marraskuun lopulla 1974. Mikael Huhtamäki on saanut uutuuskirjassaan Live in Finland (Gummerus) selville, mitä keikan jatkoilla tapahtui.

Queen Suomessa 25.11.1974.

8.4.2013 13:30 | Päivitetty 8.4.2013 13:40

IS haastatteli Suomeen saapuneen Queenin 24.11.1974. Muutamia faneja oli vastassa bändiä lentokentällä, vaikkei yhtye vielä nauttinutkaan suurta maailmanmainetta.

"Matka maineeseen on jo alkanut ja Englannissa puhutaan jopa Queen-hysteriasta. Bändi itsessään on vähemmän majesteettinen. Neljä vaatimattoman tuntuista kaveria, jotka suhtautuvat musiikin tekemiseen hyvin vakavasti ja jotka tuntuvat ehdottomasti tietävän, mitä tekevät.", lehti kirjoitti.

Queenin ensimmäinen ja viimeinen Suomen-keikka järjestettiin 25. marraskuuta Kulttuuritalolla Helsingissä. Live in Finland - Kansainvälistä keikkahistoriaa Suomessa 1955-1979 -kirjan mukaan puolitoistatuntista keikkaa seurasi 670 ihmisiä, eli vain kolmasosa salista oli täynnä.

Kirja siteeraa FLIP-lehteä, joka raportoi tunnelman olleen takahuoneessa keikan jälkeen korkealla ja yhtyeen jäsenten tyytyväisiä esitykseensä. Takahuoneesta bändi lähti kohti Ullanlinnaa.

"Ensimmäisenä ohjelmassa oli illallinen Saslikki-ravintolassa ja sen jälkeen jatkot Safari-klubilla. Varsinkin Roger, joka oli jo tunnelmassa, oli innokas tietämään minkä tason paikka tämä Safari oikein on."

Live in Finlandin mukaan Freddie Mercury oli muistellut myöhemmin visiittiään yhä toimivaan venäläiseen ravintolaan Saslikiin ja ihmetellyt syöneensä karhua.

Safari-klubi sijaitsi Eerikinkadulla. Kirjailija Huhtamäki haastatteli Suosikin Hansci Louhisolaa, joka oli bändiä vastassa.

"Brian May ilmaantui discoon maukkaana mustassa sametissa ja kertoi olleensa tyytyväinen konserttiin, joka tarkoittaa ennen kaikkea yleisöä...Sekä Brian että John olivat silmät-selälleen-hämmästyneitä loistavasta vastaanotosta Suomessa. He toivoivat LP:n myyvän meillä hyvin, jotta voisivat tulla toistekin."Muska kertoi vuonna 1999 IS:lle viihtyneensä Safari-klubilla useasti 1970-luvulla. Paikassa oli 24 vuoden ikäraja.

Safari-klubilla soitettiin yleensä soultyyppistä musaa. Seinillä roikkui Muskan muistikuvan mukaan jonkinlaisia leopardinnahkoja, jotka ikään kuin korostivat ravintolan safarihenkisyyttä.

Queen Suomessa 25.11.1974.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?