Mitä Matulalle tapahtuu 32 vuoden rikollisjahdin jälkeen?

Julkaistu:

Saksalaisen Kahden keikka -sarjan yksityisetsivän Josef Matulan päivät televisiossa alkavat olla luetut.
Alusta asti Josef Matulaa näytellyt saksalainen Claus Theo Gärtner täyttää huhtikuussa 70 vuotta ja jää ikäpaalun myötä eläkkeelle.

Hänen fiktiivinen hahmonsa Matula sen sijaan ei näe sarjassa eläkepäiviä.

Claus Theo Gärtnerin uralle ei ole mahtunut Josef Matulan roolin lisäksi juuri muita suurempia töitä.

32 vuotta televisiossa


Sarjan aloitusjakso esitettiin saksalaisella ZDF:n tv-kanavalla syyskuussa 1981. Viimeinen jakso esitetään Saksassa tämän viikon perjantaina.

Suomessa sarjaa on esitetty Ylen TV2-kanavalla vuodesta 1983. Sarjaa on kuvattu yli 300 jaksoa.

Ylen mukaan sarjan jaksoja on varastossa vielä pitkään, ja se aikoo hankkia puuttuvat jaksot.


Intohimona autot


Eläkepäivinään näyttelijä aikoo varmasti uppoutua lempiharrastuksensa autojen pariin. Autot ovat hänen suuri intohimonsa, ja hän on osallistunut vuosien varrella lukuisiin ajokilpailuihin.

Näyttelijän harrastuksen myötä Kahden keikassa ei ole tarvinnut käyttää stuntteja ajokohtauksissa, vaan Gärtner on pystynyt tekemään ne itse.

- Vaikka Matula pyrkii ratkaisuihin välillä suoraviivaisesti, häntä ohjaavat perushyveet. Oikeus, totuus ja kauneus ovat sarjan kovimpia arvoja, arvioi Ilta-Sanomien toimitussihteeri Petri Turunen kolumnissaan vuonna 2007.

- Pieni ja rokonarpinen Matula selvittää rikoksia yleensä ylemmän keskiluokan ja yläluokan parissa. Kontrasti on huikea, kun liian pienessä nahkatakissa viihtyvä Matula saapuu upeasti sisustettuun epäillyn asuntoon. Poliisisarjaklassikossa ei mässäillä väkivallalla, vaan pääosan esittäjät etsivät ratkaisua loogisesti päätellen. Matula hoitaa tarvittaessa jutun likaisen puolen. Siihen tosin riittää useimmiten takaa-ajo autolla tai ketterä juoksu, jonka lopuksi Matula nappaa rikollisen, Turunen kirjoitti.

Gärtnerin siirtymisestä eläkkeelle kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt