Piitu Uskista tuli isoäiti 43-vuotiaana - Viihde - Ilta-Sanomat

Piitu Uskista tuli isoäiti 43-vuotiaana

Kiisseliä, kiisseliä! Näin kaksivuotias tyttö, lempinimeltään Muhis, huudahtaa heti isoäitinsä, näyttelijä Piitu Uskin eteisessä.

2.4.2013 11:52

- Olen koukuttanut Muhiksen kiisseliin. Siihen kuuluu, että marjat ovat itse poimittuja.

Piitu Uskista oli 43, kun hänestä tuli isoäiti. Tytär Aino tuli äidiksi 19-vuotiaana.

- Rupesin itkemään onnesta, kun kuulin, että Aino saa vauvan. Ensimmäinen ajatus oli, että emme enää mahdu pieneen kesämökkiin ja pitää ostaa isompi.

Isompi mökki hankittiin. Nyt on helpompi kokoontua porukalla.

- Olen hirveä hössöttämään. Kysyn, onko tarpeeksi päällä ja sanon, että varo sitä porrasta.

Ennen kaikkea Piitu Uski toivoisi, että hän olisi läsnä oleva isoäiti. Hän on siinä onnistunutkin.

- Meillä on hyvin intensiivistä läsnäoloa. Just naureskelin, että lapsenlapsen kanssa siihen pystyy. Minulla ei ole kiire. Voimme kävellä portaita vaikka puolitoista päivää. Minulla on kaikki elämäni aika.

Tyttärentyttären suhteen Uskilla ei ole sen kummempia odotuksia tai toiveita - niin kuin ei ollut oman tyttärenkään. Jokainen tekee omat virheensä neuvoista huolimatta.

- Mun lapsi ei ole mun jatke. Hän on oma persoona, jolla on erilaiset tarpeet. Ainoa asia, johon en kasvattajana osannut suhtautua, oli se, että tyttäreni ei osannut sanoa, mikä hänestä tulee isona. Olen tiennyt jo kolmivuotiaasta, että minusta tulee näyttelijä.

Maailma on muuttunut paljon sitten Piitu Uskin nuoruuden, ja monenlaisia uhkia on ilmassa. Silti hän ei ole lapsen tulevaisuudesta huolissaan.

- En siedä sellaista, että ollaan huolissaan. On minun vastuullani myös siirtää tietoa, taitoa ja valveutumista. Maailman parantamiseen on ihan selkeitä käytännön tekoja, kuten kulutuskäyttäytyminen ja se, että oppii arvostamaan luontoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?