Jamppa Tuominen kuoli Kanarialla - mitä todella tapahtui? - Viihde - Ilta-Sanomat

IS-raportti Kanarialta: Mitä todella tapahtui Jamppa Tuomiselle?

Laulaja Jamppa Tuomisen kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta. IS palasi Kanarialle selvittämään, mitä rakastetun laulajan viimeisinä päivinä tapahtui.

Jamppa Tuominen Kanarialla kesällä 1998.

29.3.2013 9:45

Tammikuussa 1998 iskelmälaulaja Jamppa Tuominen suuntaa muutaman viikon keikkamatkalle Kanariansaarten Playa del Inglésiin.

Helmikuussa Jamppa joutuu tappeluun samassa hotellissa asuneen irlantilaisperheen kanssa. Perhe syyttää häntä 11-vuotiaan poikansa ahdistelusta. Jamppa määrätään tutkintavankeuteen. Hän pääsee vapaaksi 70 päivän kuluttua, mutta joutuu jäämään Kanarialle odottemaan oikeudenkäyntiä.

6. marraskuuta 1998: Jamppa Tuomisen viimeinen keikka Tiffany-ravintolassa.

25. marraskuuta 1998: Jamppa Tuominen löydetään kuolleena huoneistostaan Playa del Inglésissä.

Mitä muuta viimeisen vuoden aikana tapahtui? Tiedot ovat olleet ristiriitaisia. IS:n toimittaja Maiju Majamaa ja valokuvaaja Antti Hämäläinen palasivat Kanarialle selvittämään Jamppa Tuomisen viimeisten päivien tapahtumia.

Jamppa Tuominen 80-luvun alussa.

Sonnenland Club I -hotellin baari Maspalomasissa on lähes tyhjillään. Muutama äänekkäästi puhuva saksalainen istuu metallisen tiskin vierellä, yksinkertaisten pöytäryhmien äärellä. Ulkopuolella on uima-allas, joka ei aurinkoisesta säästä huolimatta ole vetänyt puoleensa iloisia polskijoita. Hotellin aulassa sijaitseva vastaanottotiski on jopa aavemaisen autio.

Syykin hiljaisuuteen selviää pian. Omistaja kertoo, että hotellitoiminta on loppunut jo aikoja sitten ja huoneistot ovat pääasiassa yksityisessä käytössä. Lähes kaikkien huoneistojen pihoja peittävät muoviset vihreät remonttisuojat. Kurkottamalla on kuitenkin mahdollista nähdä vilaus erään asunnon kaakeloidusta pihasta. Siellä iskelmälaulaja Jarmo "Jamppa" Tuominen asui ennen pidätystään alkuvuodesta 1998.'

Baaripöydän ääreen istahtaa ravintoloitsija Jorma Kalevi, joka on työskennellyt Kanarialla jo yli 30 vuotta. Hän kertaa hiljaisella äänellä ystävänsä elämän viimeisiä kuukausia.

- Jamppa oli niin masentunut, niin masentunut. Yritin valaa häneen uskoa, että kaikki järjestyy.

Tässä baarissa Jamppa Tuominen istui maanantain ja tiistain välisenä yönä 9-10. helmikuuta juuri ennen kuin joutui tappeluun hotellilla lomailleen irlantilaisperheen kanssa. Siitä yöstä sai alkunsa tapahtumaketju, jonka päätteeksi Jamppa löytyi marraskuussa kuolleena huoneestaan.

Moni kohta tuossa tapahtumaketjussa on jäänyt hämäräksi.

Sonnenland Club / Studio 57

Oululainen Inka Ukonmaanaho työskenteli 15 vuotta sitten tanssipaikassa, jossa Jamppa esiintyi. Sen paikalla on nyt yökerho Studio 57. Nykyisen kyltin sinisellä taustalla voi nähdä kaksi Suomen lippua.

Jamppa oli tullut tammikuussa saarelle toistamiseen saman kauden aikana esiintymään. Tuolloin 23-vuotias Ukonmaanaho ja hänen samanikäinen naiskollegansa jakoivat Jampan kanssa myös Sonnenland Clubin huoneiston. Tytöt asuivat huoneiston yläkerrassa, Jamppa taas nukkui alakerran sohvalla.

Alun perin Jampan oli tarkoitus palata keikkamatkaltaan takaisin Suomeen samalla viikolla, kun hänen elämänsä sai yllättävän käänteen. Inka Ukonmaanaho kirjasi oman versionsa helmikuisen yön tapahtumista tuoreeltaan päiväkirjaansa.

- 9. päivä helmikuuta Jamppa oli sortunut juomaan ja jouduimme lähes vartioimaan häntä, että hän saapuisi keikoille. Tuona yönä hän oli muistaakseni hoitanut keikkansa ja kadonnut sen jälkeen, Ukonmaanaho kertaa illan kulkua päiväkirjansa perusteella.

Ukonmaanaho ja hänen kollegansa saapuivat yöllä töiden jälkeen hotellille ja painuivat suoraan nukkumaan. Puoli neljän aikaan yöllä he havahtuivat takapihalta kuuluneeseen huutoon ja meteliin.

  Meni hetki ennen kuin tajusimme, että maassa makaava osapuoli oli Jamppa.

- Juoksimme parvekkeelle ja näimme kahden miehen tappelevan. Meni hetki ennen kuin tajusimme, että maassa makaava osapuoli oli Jamppa.

Naiset kiiruhtivat pihalle ja koettivat irrottaa tappelupukareita toisistaan. Tilanne oli kaoottinen. Ukonmaanahon mukaan irlantilaisperheen lapset itkivät ja perheen isä huusi, möykkäsi ja hakkasi Jamppaa. Ohimennen riepotteli siinä sivussa vaimoaan ja poikiaan.

Ukonmaanaho kertoo, että nujakoinnin väliin mennyt sivullinen irlantilaismies sai lopulta isän pois Jampan kimpusta. Pian sen jälkeen espanjalaiset viranomaiset saapuivat paikalle. Joku oli hälyttänyt poliisit.

Ukonmaanaho muistelee, että ensimmäisen tapahtumapaikalla kuullun version mukaan Jamppa olisi ahdistellut perheen äitiä ja pikkupoikaa. Tappelun syistä kuultiin myöhemmin monta muutakin versiota.

Tämän hotellin pihalla Jamppa joutui tappeluun irlantilaisperheen kanssa.

IS tutustui espanjalaisviranomaisten asiakirjoihin tuon helmikuisen yön tapahtumista.

Poliisiraportin mukaan partio saapui hotellille noin kello 03.15. Paikalla oli vertavuotava mies, joka oli saanut iskuja kasvoihinsa. Maassa makasi vertavuotava nainen ympärillään useita henkilöitä. Paikalle kerääntyneet ihmiset kertoivat poliisille, että Jamppa olisi flirttaillut irlantilaisperheen äidin kanssa, ja tästä raivostuneina isä ja vanhempi poika olisivat käyneet Jampan kimppuun. Raporttiin on kirjattu myös, että tappelun molemmat osapuolet ja perheenjäsenet olivat suuren alkoholimäärän vaikutuksen alaisena.

Seuraavana aamuna osapuolia kuultiin poliisiasemalla. Kuulustelupöytäkirjoissa irlantilaisperheen ja Jamppa Tuomisen kertomukset yön kulusta poikkeavat suuresti toisistaan.

Kaikkien osapuolten tarinat muuttuvat myös kuulustelujen edetessä.

Kuulustelupöytäkirjojen mukaan 11-vuotiaan pojan ja hänen vanhempiensa syytteet Jamppaa kohtaan olivat raskaat. Poika kertoi kuulusteluissa Jampan lähennelleen ja kosketelleen häntä sopimattomasti, kun hän oli huoneessaan nukkumassa. Poikaa kuultiin molemmilla kerroilla toisen vanhemman läsnä ollessa. Vuotta myöhemmin 7 Päivää -lehden haastattelussa poika sanoi Jampan tulleen hänen perässään kylpyhuoneeseen.

Kaikilla irlantilaisperheen jäsenillä ja Jampalla oli kuulusteluissa erilaisia muistikuvia siitä, kuka oli missäkin ja mitä yön aikana oikein tapahtui. Vanhempien mukaan Jamppa oli tapahtumahetkellä ollut jo tovin heidän huoneistossaan.

Jamppa kiisti tämän. Hän piti kiinni kertomuksestaan, jonka mukaan hän kuuli lapsen itkua ja meni huoneistoon ulkopuolelta tiedustelemaan pojalta, mikä tällä on hätänä.

Koska asia ei koskaan edennyt oikeuteen asti, ei ole mahdollista tietää, mitä kyseisenä yönä todellisuudessa tapahtui. Yhteistä kieltä osapuolten välillä ei ollut, ja poliisiraportin mukaan asianosaiset olivat tapahtumahetkellä vahvassa humalassa.

  Jäljelle jäävät vain hyvin puutteelliset paperit, ja kaikki pesevät kätensä.

Jampan asianajajana syksyllä 1998 toiminut Heikki Salo uskoo, että lopullinen totuus tapahtumista jää ikuiseksi mysteeriksi.

- Ei ole mitään viranomaiskäsittelyä. Päähenkilö kuolee, ja toiset poistuvat Irlantiin. Jäljelle jäävät vain hyvin puutteelliset paperit, ja kaikki pesevät kätensä.

Salo suomii espanjalaisia viranomaisia siitä, että tutkinta jäi pahasti puolitiehen.

- Viranomaiset olivat tehneet tuoreeltaan kuulustelut, ja se oli sitten siinä. Kuulustelut olivat ihan erisisältöisiä. Ihan kuin asianosaiset olisivat puhuneet eri tapauksista.

Myös tappelua todistanut Inka Ukonmaanaho ihmettelee poliisin toimintaa.

- Poliisi ei mielestäni missään vaiheessa virallisesti kuullut meitä, vaikka olimme valmiina lausuntomme antamaan.

Ukonmaanaho muistelee, että hän kävi antamassa asiasta lausunnon vasta seuraavana syksynä Suomen keskusrikospoliisille. Silloin Jamppa oli jo kuollut.

Ravintoloitsija Jorma Kalevi seisoo paikalla, jossa Jamppa esiintyi viimeisen kerran ennen kuolemaansa.

Jorma Kalevi hörppii virvoitusjuomaa Sonnenland Clubin metallisella baarijakkaralla. Hän ei usko irlantilaisperheen ahdisteluväitteisiin.'

- Olen sitä mieltä, että Jamppa otti kuppia, ja jos jossain poika pillitti, hän meni kysymään, mikä on hätänä. Sitten aggressiivinen irlantilainen tulee, rupeaa hakkaamaan ja pitää keksiä jokin juttu. Näin minä uskon.

Muutaman päivän kuluttua poliisikuulusteluista Jamppa vangittiin. Hän oli tutkintavankeudessa Las Palmasissa yhteensä 70 päivää. Heikki Salon tietojen mukaan Jamppaa ei kuulusteltu tutkintavankeuden aikana kertaakaan.

Yllättäen Jamppa päästettiin vapaaksi keskellä yötä, 40 kilometrin päässä asutuksesta. Hän ei päässyt pois saarelta, sillä hänet oli määrätty matkustuskieltoon. Passi oli viranomaisten hallussa. Jamppa odotti oikeudenkäyntiä koko kesän ja syksyn.

Heikki Salo ihmettelee paikallisten viranomaisten toimintaa.

- Kuinka ihminen voi olla kiinni ilman, että esitetään syytettä ja ilman, että oikeastaan toimitetaan mitään poliisitutkintaa?

Hotelli Las Faluas

Pian Jampan kuulumiset levisivät myös suomalaisiin viestimiin. Kerrottiin, että hän joutui asumaan rahattomana veneiden alla ja kiviröykkiöiden keskellä.

Saarella pitkään asunut yrittäjä ja Jampan ystävä Anja Helin muistaa toisin.

- Minun tietääkseni hän ei asunut veneiden alla. Kun näin hänet, kuvittelisin ainakin, että hän tuli suoraan vankilasta, Helin kertoo.

Helinin mukaan Jamppa suuntasi tutkintavankeudesta suoraan tuttavapariskuntansa luokse. Hänellä ei ollut rahaa. Mukana oli vain iso musta roskasäkki, jossa olivat hänen tavaransa.

Helin muistelee, että Jamppa yöpyi pariskunnan luona muutaman yön. Hyvä ystävä Suomesta lähetti hänelle rahaa ja vaatteita. Sitten Helin järjesti Jampalle asunnon hotellikompleksi Las Faluaksesta.

Jamppa asui Playa del Inglesin tuntumassa sijaitsevassa Las Faluaksessa tutkintavankeuden jälkeen.

Ajamme Jorma Kalevin kanssa Las Faluaksen ohi. Playan keskustan lähellä sijaitseva hotelli on yhä olemassa. Yhden tiukasti suljetun vihreän ikkunaluukun takana Jamppa asui hetken vankilan jälkeen.

Jorma Kalevi kertoo, että Jamppa otti häneen yhteyttä, kun pääsi pois tutkintavankeudesta.

- Sanoin, että olen huomenna lähdössä Suomeen, mutta minulla on kaksi pakastinta täynnä ruokaa. Käskin ottaa seuraavana päivänä yhteyttä, mutta ei hän ottanut.

Hän on pahoillaan, että asiasta on liikkunut paljon väärää tietoa.

- Ihmiset ovat kysyneet, miksi en hoitanut Jamppaa pois täältä. Ei tämä mikään Amerikka ole. Olin melkein päivittäin yhteydessä hänen entiseen vaimoonsa.

Kun Jamppa pääsi tutkintavankeudesta, sesonki oli ohi. Suomalaiset yrittäjät olivat sulkeneet putiikkinsa avatakseen ne myöhemmin syksyllä.

- Kesä oli Jampalle rankka, koska täällä ei ollut suomalaisia eikä hänellä ollut keskusteluseuraa, Anja Helin muistelee.

Hän kertoo käyneensä usein Jampan kanssa kaupassa. Välillä kaksikko pistäytyi syömään paikalliseen ravintolaan. Jamppa sai hieman rahaa Espanjan sosiaaliviranomaisilta sekä ystäviltään Suomesta.

- Ei hän pahemmin juonut sinä kesänä, koska kaikki rahat olivat minun takanani. Maksoin vuokrat ja kävin hänen kanssaan ruokakaupassa. Ei täällä ollut suomalaisia, jotka olisivat hänelle tarjonneet ja tyrkyttäneet viinaa.

Ravintola Kuparipannusta Jamppa sai yhden aterian päivittäin.

Ravintola Kuparipannu

Suomalaisten suosima ruokapaikka Kuparipannu sijaitsee liikenneympyrän vierestä lähtevien jyrkkien portaiden alapäässä. Paikka ei ole juuri muuttunut viidessätoista vuodessa. Ruokalistalta löytyy lihapullia ja rosvopaistia. Täällä Jamppa sai syödä yhden aterian päivässä.

Ravintola on vaihtanut omistajaa jo vuosia sitten. Myös nykyinen omistaja Reijo Korhonen tunsi Jampan. Hän osoittaa paikan, jossa Jampalla oli tapana istua.

- Siinä hän istui. Hän oli erittäin miellyttävä ihminen, Korhonen muistelee hiljaisella äänellä.

Nyt ruskeapuisen baaritiskin päässä on lasten leikkipaikka, kirjoja pursuava kirjahylly ja pinkka suomalaisia lehtiä. Ei ole silti vaikea kuvitella Jamppaa istumassa tiskin päässä tapailemassa sointuja kitarallaan.

Kesän loppupuolella Jamppa muutti suomalaisen liikemiehen omistamaan huoneistoon. Sesonkikausi lähestyi.

Ravintola Tiffany

Syyskuun puolivälissä Jorma Kalevi palasi Kanarialle avaamaan Tiffany-ravintolaansa. Astelemme Jorma Kalevin kanssa sisään kapean kadun reunalla sijaitsevaan ravintolaan. Nimikyltin suuret punaiset kirjaimet hohkaavat menneiden vuosikymmenien tunnelmaa. Jorma Kalevi on luvannut näyttää paikan, jossa Jamppa veti viimeisen keikkansa.

- Jamppa kävi silloin päivittäin Tiffanyssa kyselemässä, milloin pääsisi taas laulamaan, Jorma Kalevi sanoo ja siirtyy samalla kapoisen kuparitiskin taakse.

Jamppa esiintyi ensimmäisen kerran pitkän tauon jälkeen juuri Tiffanyssa lokakuussa 1998. Jorma Kalevi kannusti masentunutta ystäväänsä.

- Sanoin, että "sulla on asunto, sulla on työpaikka ja rahaa". Minä en Jampalle koskaan antanut kuin soodaa, ruokaa ja rahaa. Siitä on puhdas omatunto.

Viimeisen kerran Jamppa esiintyi Tiffanyssa perjantaina 6. marraskuuta. Tiskin takana kiemurtelevat eriväriset pienet lamput, kullanvärinen naruverho välkehtii pimeässä salissa. Tiskin päällä on yksinäinen mikrofoni.

Tässä Jamppa esitti viimeisen kappaleensa.

Seuraavilla sovituilla keikoilla Joker-diskossa ja Tiffanyssa Jamppaa ei näkynyt. Lehdet uutisoivat, että hän oli jättänyt keikkoja hoitamatta eikä häneen ollut saatu päiviin yhteyttä.

  Häntä hävetti kauheasti, ja hän halusi puhua kanssani. Sanoin hänelle, ettei maailma tähän kaadu.

Jorma Kalevi epäilee, että Oulusta oli tullut porukka, joka oli tarjonnut Jampalle alkoholia.

- Kyllä se oli se putki, mikä oli alkanut, se oli jatkunut. Niin sanottujen hyvien ystävien pitäisi ajatella, että jos toisella on ongelma, pitäisi saada se loppumaan eikä vain tarjota lisää, Jorma Kalevi pudistelee päätään.

Seuraavan kerran Jorma tapasi Jampan perjantaina 13. päivä marraskuuta. Jamppa oli tullut ravintolaan erään ystävänsä kanssa ja vaikutti katuvan väliin jääneitä keikkojaan.

- Häntä hävetti kauheasti, ja hän halusi puhua kanssani. Sanoin hänelle, ettei maailma tähän kaadu.

Jorma sanoi Jampalle, että tämä ottaisi yhteyttä jälleen sunnuntaina.

- Tiesin, että tämä seurakunta, joka häntä juotti, lähtisi lauantaina pois.

Sunnuntaina Jorma Kalevi yritti soittaa Jampalle, mutta ei saanut häntä kiinni.

Jampan asioita oli alkanut elokuussa hoitaa myös asianajaja Heikki Salo. Salo löysi asiallisen espanjalaisen asianajajan, joka yritti palauttaa Jampan vastaamaan syytteisiin kotimaassaan.

- Kirjoitin valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, että käsittelisivät asiaa sen verran, että Jamppa saisi väliaikaismääräyksen päästä Suomeen.

- Valitusta ei otettu edes käsittelyyn, Salo ihmettelee.

Paikallinen asianajaja saapui kuitenkin Aurinkorannikolta Gran Canarialle lauantaina 14. marraskuuta. Tarkoitus oli, että maanantaina Jamppa, hänen asianajajansa ja tulkki olisivat tavanneet matkustuskiellosta päättävän tuomarin Las Palmasissa. Salo on varma, että Jamppa olisi päässyt muutaman päivän kuluessa palaamaan Suomeen.

Jamppa ei kuitenkaan saapunut oikeustalolle eikä asiaa käsitelty.

Yhdestä Koka-hotellin huoneistosta Jamppa Tuominen löytyi kuolleena 25. marraskuuta 1998. Etualalla Jorma Kalevin ravintola Tiffany.

Koka-hotelli

Aivan Tiffany-ravintolan takana sijaitsee Koka-hotelli, jossa Jamppa vietti viimeiset hetkensä. Sen iso kyltti näkyy pitkälle ja toimii maamerkkinä, jos on vaarassa eksyä kaupungin sokkeloisilla kaduilla.

Ravintolan edustalta on suora näköyhteys huoneistoon, jossa Jamppa asui. Jorma Kalevi nousee portaat ylös kadulle ja osoittaa Jampan ikkunoiden suuntaan. Hän yritti tavoittaa Jamppaa siitä sunnuntaista lähtien, jolloin he olivat sopineet olevansa yhteydessä.

Ikkunassa paloi valo, joten ajattelin, että ehkä hän haluaa vain olla omissa oloissaan.

Kun Jampasta ei pitkään aikaan kuulunut mitään, huoneiston omistaja ja Jorma Kalevi päättivät lähteä selvittämään asiaa.

Torstaina 25. marraskuuta Jorma esiintyi Joker-diskossa Puerto Ricossa. Hän oli sopinut Jampan vuokraisännän kanssa, että ajaa keikan jälkeen hotellille.

- Mulla oli paha aavistus. Laitoin keikan jälkeen soimaan Jampan kappaleen Toivotaan, toivotaan.

Musta marmoroitu lattia johdattelee hisseille, joiden seinät hehkuvat kirkkaan oransseina. Nousemme Jorma Kalevin kanssa korkeuksiin, aivan ylimpään kerrokseen. Huoneet sijaitsevat kapean käytävän varrella, ulkoilmassa. Kaiteen yli voi katsella silmänkantamattomiin jatkuvaa, vehreää maisemaa.

Yksi näistä paksuista, tummista ovista on se, jonka takana Jorma Kalevi seisoi tuona marraskuisena torstai-iltana puoli yhdeltätoista. Paikalla olivat myös huoneiston omistaja ja paikalle hälytetty poliisipartio.

Hetki on piirtynyt Jorma Kalevin mieleen tarkasti, vaikka siitä on jo lähes viisitoista vuotta.

- Makuuhuone sijaitsee siinä ovesta heti oikealla. Siellä paloi valo. Kun oven aukaisi, haju tuli vastaan, Jorma Kalevi piirtää käsillään ilmaa. Paikalle saapunut seurue löysi Jampan kuolleena makuuhuoneestaan. Jorma Kalevin mukaan poliisit soittivat paikalle lisää väkeä. Hän kertoo itsekin ihmetelleensä, miksi Jampalla oli peitto ja tyyny pään päällä. Jaloissa oli verkkarit, mutta yläruumis oli paljaana.

- He sanoivat, että onkohan tässä nyt jotain rikosta tapahtunut.

Myöhemmin ruumiinavaukset kumosivat epäilyt rikoksesta tai itsemurhasta. Niiden mukaan Jamppa kuoli sisäiseen verenvuotoon, joka johtui laskimolaajentumien rikkoutumisesta. Jamppa oli ollut samankaltaisen vaivan takia sairaalassa jo aiemmin, vuonna 1982 keikkamatkalla Ruotsissa.

  Sanoin hänelle, että yritäpä nyt tolkistua, että pääset tänne Suomeen. Se oli viimeinen puhelu.

- Hän oli varmasti saanut verenpurkauman, koska hänellähän oli toistakymmentä vuotta aikaisemmin tämmöinen. Silloin hänen ruokatorvensa paikattiin, Tuomisen sisar Annette Soronen sanoo.

Sisko sai kuulla suru-uutisen pian Jampan löytymisen jälkeen. Soronen oli puhunut veljensä kanssa viimeisen kerran sunnuntaina 15. marraskuuta.

- Sanoin hänelle, että yritäpä nyt tolkistua, että pääset tänne Suomeen. Se oli viimeinen puhelu.

Asianajaja Heikki Salon mukaan kuoleman arvioitu ajankohta oli 18-25. marraskuuta 1998. Jamppa oli kuollessaan 49-vuotias.

Jampan hautakiveen on merkitty kuolinpäiväksi 19. marraskuuta. '

Jampan ystävä, muusikko Kai Tapani on kuitenkin varma, että puhui Jampan kanssa tuona yönä yhdeltä Suomen aikaan. Kanarialla kello on kaksi tuntia Suomea jäljessä.

- Juttelin hänen kanssaan 22 minuuttia. Tilasin vielä Soneralta kaikki puhelintiedotkin, Kai Tapani vakuuttaa.

Kai Tapani sanoo, että Jamppa oli puhelimessa väsyneen ja hieman sekavan oloinen, ei kuitenkaan humalassa.

- Oli puhetta, että menen käymään Inglésissä, mutta hän sanoi, että ei sun tarvitse tulla tänne, koska olen pian tulossa Suomeen

Takaisin kotiin

Jamppa Tuomisen ruumis lennätettiin Suomeen itsenäisyyspäivänä 1998.

Maanantaina 14. joulukuuta pidettiin muistohetki Hietaniemen krematorion kappelissa Helsingissä. Paikalla oli kourallinen läheisiä, jotka halusivat jättää jäähyväiset rakkaalleen. Sen jälkeen Jampan maalliset jäännökset tuhkattiin ja uurna sijoitettiin hänen sukuhautaansa Ouluun, jossa lähiomaiset järjestivät oman siunaustilaisuutensa.

Jamppa Tuomisen hauta Oulussa.

Myöhemmin omaiset saivat Jampan tavaroita takaisin Espanjasta; joukosta puuttui kuitenkin soittimia ja taustoja. Jampan pojan Tommi Tuomisen mukaan myös hänen isänsä passi ja viisumi olivat pitkään kadoksissa.

- Hän koki melkoista vääryyttä siellä. Olisihan hänen pitänyt päästä tänne Suomeen hoidattamaan itseään, Tommi Tuominen sanoo.

Vuonna 1999 omaiset tekivät Jamppaa ahdistelusta syyttäneen irlantilaisperheen toimista tutkintapyynnön, jonka keskusrikospoliisi siirsi Espanjan poliisille. Jampan asianajaja tai KRP eivät ole sen jälkeen asiasta kuulleet.

Tommi Tuomisen mukaan kaikki häneen isäänsä liittyvät asiat hoidettiin monessa viranomaisportaassa virheellisesti.

- Ihan sama missä maassa isäntä on ollut, mikään ei ole pätenyt, hän sanoo.

Tommi Tuominen moittii Espanjan viranomaisten toimintaa hitaaksi ja puutteelliseksi. Pojan mukaan asiat eivät Suomessakaan sujuneet odotusten mukaisesti edes kuoleman jälkeen.

- Kuvittele, jos vanhempasi kuolisi ja sinulle lähetetään ruumiinavauspöytäkirja, jossa on väärä sosiaaliturvatunnus. Sitä ei tapahdu kovin monta kertaa. Tapahtumat pyörivät yhä läheisten mielessä.

- Eihän se pyyhkiydy ikinä pois. Se on aina mielessä.

Laskeudumme Jorma Kalevin kanssa Koka-hotellin hissillä takaisin aulaan ja astumme raikkaaseen ilmaan. Tuuli huojuttaa palmuja. Kadulla kävelee vastaan porukka suomalaisia turisteja. Lomakohde on suomalaisten keskuudessa suositumpi kuin koskaan.

Jorma Kalevi sanoo, että tapahtumien kertaaminen on saanut kipeät muistot pintaan.

- Jampalla oli muka ystäviä, jotka sitten jättivät miehen aivan pulaan ja käänsivät selkänsä.

Artikkelin lähteinä ovat haastateltujen ohella Espanjan viranomaisten asiakirjat, IS:n uutisarkisto, Veikko Tiiton ja Petri Tuunaisen kirjoittama elämäkerta Aamu toi, ilta vei - Jamppa Tuominen, laulajan tarina (Minerva 2008), rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista sekä 7 Päivää 13/1999. IS ei tavoittanut jutussa mainittua irlantilaisperhettä haastatteluun. Artikkeli on julkaistu IS:n viikonvaihteen Sunnuntai-liitteessä 9.3.2013.

Spotify-musikkipalvelun käyttäjille alla soittolista Jamppa Tuomisen muistetuimmista.

Jarmo "Jamppa" Tuominen

 • Syntyi Oulussa 11.5.1949

 • Kuoli Marraskuussa 1998 Playa del Inglésissä

 • Perhe: Neljä poikaa

 • Ura: Iskelmälaulajana nousi suosioon 1970-luvulla. Tunnettuja kappaleita muun muassa Aamu Toi, ilta vei, Yritetään yhdessä vielä ja Kevään ensi kukkanen.

 • Saavutti uransa aikana useita kulta- ja platinalevyjä.'

 • Soitti itse seitsemää eri instrumenttia.

Jamppa Tuomisen albumit:

 • Jamppa Tuominen (1977)

 • Jos ystävään luottaa voit (1978)

 • En hyvästellyt sua (1979)

 • Usko rakkauteen (1980)

 • Luona kappelin (1981)

 • Elämäni parhainta aikaa (1982)

 • Kuumat kyyneleet (1983)

 • Onnesta otteen sain (1984)

 • Onnenpoika (1985)

 • Ystävälle (1986)

 • Tuo muukalainen (1986)

 • Tähdet, tähdet (1987)

 • Muisto vain (1988)

 • Luoksein (1989)

 • Toivotaan toivotaan (1990)

 • Aamu toi, ilta vei 1–2 (1991)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?