Viihde

Kommentti: Panu Rajalan kirjasta paistaa katkeruus

Julkaistu:

Ilta-Sanomien toimittaja Katri Utula luki Panu Rajalan kirjan ja hämmentyi: Miksi tämä kirja kirjoitettiin?
Panu Rajalan tänään ilmestynyt kirja Lavatähti ja kirjamies (WSOY) piirtää Rajalasta kuvan katkerana ex-miehenä, joka ei kestänyt Katri Helenan valtavaa suosiota. Rajala kertoo kirjassa useaan otteeseen siitä, miten hän, filosofian tohtori, sai kutsuja ja kyselyjä lehtijuttuihin ja eri tilaisuuksiin, kuten Linnan juhliin, vain kihlattunsa Katri Helenan ansiosta.
 

 
Hän kokee jo suhteen alkuvaiheessa olevansa "vain lavatähden prinssipuoliso" ja sillä hyvä. Siitä huolimatta hän alkaa kapinoida Katri Helenan toiveita vastaan ja antaa haastatteluja ihan ominpäinkin - myös heidän liitostaan, jota Katri Helena yrittää tarkoin julkisuudelta suojella.

 
Rajala kehuu kirjassa aluksi Katri Helenan raikkautta, kirkkaita silmiä, aitoutta ja ihmisläheisyyttä, mutta jo lähes samanaikaisesti hän alkaa huomautella siitä, miten Katri Helena ei juo (muuta kuin alkoholitonta glögiä, eikä maista edes Linnan juhlien boolia!), ei lue kirjallisuutta eikä kestä kirjailijan vilkuilevia silmiä. Pian Katri Helena alkaakin muuttua mustasukkaiseksi, ja mustasukkaisuustarinat Rajala osaakin kuvailla tarkoin.
 
Muutamat seksikohtaukset Rajala kuvailee melko ylimalkaisesti, vaikka vielä edesmenneestä Elina-vaimostaan hän paljasti melko yksityiskohtaisiakin asioita. Eilen puhelimitse tavoittamani Rajala kertoo, "ettei tällä kertaa ollut ehkä niin paljon kuvailtavaa".
 
Hän itse ei myönnä olevansa Katri Helenalle mistään katkera tai koe jääneensä tämän varjoon, mutta silti tällainen mielikuva kirjasta jää päällimmäisenä käteen.
 
Rajala muistaa huomauttaa useaan otteeseen kirjassa myös siitä, miten hänen äitinsäkään ei hyväksynyt Katri Helenaa, koska tämä ei ollut sivistynyt eikä ruotsinkielinen.
 
Rajala mainitsee kirjassa toistuvasti sekä edesmenneen, täydellisen enkelivaimonsa Elina Ylivakerin että Katri Helenan puolison Timo Kalaojan - joka oli aikoinaan Rajalan armeijakaveri, ja jonka vuoksi Rajala alunperin lähestyi Katri Helenaa kirjeitse.
 
Rakkaus syttyi, kun kaksi leskeä löysi toisensa ja Rajala halusi tutustua Katri Helenan löytämään henkimaailmaan: hän halusi saada yhteyden omaan enkelivaimoonsa - samalla tavalla kuin Katri Helena oli kosketuksissa omaan edesmenneeseen puolisoonsa.
 
Kirjassa nousee kuitenkin nopeasti esiin se, miten ex-miehen henkinen läsnäolo alkaa ärsyttää Rajalaa, jolla ei ole samanlaista kosketusta omaan enkelivaimoonsa. "Timppa" on jatkuvasti läsnä ja Katri Helenan mielestä edesmennyt mies on nimenomaan tuonut heidät yhteen. Rajala kuitenkin kokee toisin ja alkaa epäillä rakkauttaan.
 
Katri Helenan rakkaus tuntuu jopa liialliselta, sillä mies pohtii, onko hän koskaan edes ymmärtänyt rakkauden syvintä olemusta ja onko Katri Helena hänen opettajansa tältä osin.
 
Rajala kuvailee itseään murheelliseksi ja synkäksi mieheksi Katri Helenan tavatessaan, ja suhteen edetessä hän piirtää itsestään kuvan jopa heikkoitsetuntoisena professorina, joka sulkeutuu helposti omaan maailmaansa ja kirjoihinsa. Hänellä on jopa vihamiehiä, toisin kuin Katri Helenalla.
 
Koko kansan rakastama Katri Helena tuntuu olevan miehelle jollain tavalla liikaa, sillä mies hämmästelee kerta toisensa jälkeen sitä, miten rakastettava Katri kaikkialla liikkuessaan on.
 
Julkisuudesta paljonkin nauttiva Rajala myöntää toisaalta myös, miten suuren viitan hän harteilleen sai kihlattuaan Suomen rakastetuimman lavatähden. Hän joutuu pohtimaan, onko hän oikea mies koko kansan Katrille: Kuinka hän onkin yhtäkkiä se valtakunnan virallinen vävypoika, jota arvioidaan jatkuvasti jopa kaupalla ja kaljalla käydessä.
 
Niinpä hän alkaa lopulta vilkuilla muita naisia ja ihastuukin naapurin opettajattareen.
 
Rajala kertoi eilen, että kirja on hänen mielestään ennen kaikkea kaunis rakkaustarina, ja hän kirjoitti kirjan jatkaakseen ikiaikaista rakkauskertomusten perinnettä. Hän kirjoittaa jopa kirjassa näin kauniisti: "Paljon jäi muistoja, etupäässä hyviä. Oli se ruljanssi, alusta pitäen. Elämän parasta aikaa, ainakin ajoittain."
 
Lukija jää ihmettelemään, miksi kirjassa ei sitten käsitellä muistoja hyvinä, vaan jollakin tapaa katkerina ja syyttävinä? Ainakaan itselleni ei jäänyt kirjasta missään kohdassa sellainen olo, että elämä Katri Helenan rinnalla (vuosina 1993-2004) olisi ollut Rajalan elämän parasta aikaa, koska rivien välistä välittyy aivan toisenlainen kuva: jatkuva oman rakkauden epäily ja toisen erilaisuuden arvostelu. Toki Rajala näkee syitä itsessäänkin, mutta jollain tavalla kirja jää varsin yksipuoliseksi.
 
Rajala varmasti aidostikin kokee eläneensä "ainakin ajoittain" elämänsä parasta aikaa, mutta siitä huolimatta se kaunis rakkaustarina jää nyt lukematta, syystä tai toisesta. Katri Helenan versio olisi todennäköisesti ollut hyvin toisenlainen.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt