Selviytyminen - elokuva pelosta ja mahdottoman kokemisesta - Viihde - Ilta-Sanomat

Elokuva pelosta ja mahdottoman kokemisesta

Juan Antonio Bayonan elokuva kertoo tosielämän painajaisesta.

3.1.2013 14:23

Espanjalaisohjaaja Juan Antonio Bayonan elokuva Selviytyminen on tosipohjainen kertomus Khao Lakista tapaninpäivänä 2004. Naomi Watts ja Ewan McGregor näyttelevät australialaisperheen vanhempia. Silmänräpäyksessä aurinkoloma Thaimaassa muuttuu helvetiksi.

- Tämä on elokuva pelosta ja mahdottoman kokemisesta, ohjaaja sanoo.

- He eivät tiedä mitä elämä on, ennen kuin he joutuvat kohtaamaan tsunamin ja todellisen pelon.

Bayona toteutti elokuvansa Hollywood-luokan budjetilla, mutta espanjalaisena tuotantona. Elokuvan australialaisten kokemusten esikuvana on espanjalaisen Belonin perheen tositarina. Espanjassa tarina tunnetaan hyvin, ja siellä elokuvasta tuli kaikkien aikojen toiseksi katsotuin heti Avatarin jälkeen.

Suomessa elokuva saa ensi-iltansa perjantaina. Tsunamijakson erikoistehosteita työstettiin lähes kaksi vuotta. Silti kyse on ihmisistä tuhon keskellä, käsittämättömän luonnonmullistuksen armoilla.

- Kirjoitimme käsikirjoitusta läheisessä yhteistyössä selvinneiden kanssa, Bayona korostaa.

- Tämä ei ole katastrofielokuva. Haluan, että katsojat jakavat epävarmuuden. Näytän tuhoa, mutta todella rankkaa on se, kun ei voi tietää sekuntiakaan eteenpäin, mitä tulee tapahtumaan.  

Suurin osa elokuvasta tapahtuu parin tunnin aikana, heti vesimassojen vyöryttyä aamulla. Aallot tempaavat koko perheen mukaansa hotellin uima-altaalta ja hajottavat sen. Äiti etsii lapsiaan ja aviomiestään. Tuhon laajuus paljastuu yhä suuremmaksi.

- Näyttelijöiden ei tarvinnut tehdä taustatutkimusta rooleihinsa, koska elokuva ei käsittele rationaalisia asioita. Kukaan henkilöistä ei yksinkertaisesti tiedä, mistä on kyse.

Elokuvan englanninkielinen nimi on The Impossible, mahdoton. Se liittyy paitsi fyysisiin kokemuksiin, myös kuoleman ymmärtämisen vaikeuteen.

- Sana toistui, kun tein taustatyötä. Se on käsite, joka liittyi niin moneen kertomukseen. Tehdä mahdoton. Kokea mahdoton. Selviytyminen oli mahdottoman muuttumista mahdolliseksi, Bayona miettii.

- Mahdoton on jotain absoluuttista. Jotain meitä suurempaa.

Järkytystä ja epäuskoa seuraa empatia. Perheen poika, jota näyttelee Tom Holland, selviytyy lähes vammoitta. Hän etsii läheisiään sairaalasta ja keskittyy pian auttamaan toisia.

- selvinneet kertoivat, että omat vammat olivat toissijaisia. Vaikeinta oli todistaa toisten kärsimys. Nähdä, kuinka isä etsii lastaan, Bayona kertoo.   Ohjaajan edellinen elokuva oli aikuisille suunnattu, vanhanaikaisesti goottisävyinen kauhuelokuva Orpokoti. Siinäkin teemoja olivat kuoleman lopullisuuden torjuminen sekä kadonnut lapsi. Ohjaajan mukaan ei ole sattumaa, että myös Selviytyminen käsittelee samaa asiaa.

- Valitsen elokuvahankkeeni vaiston varassa. Lasten ja vanhempien suhde vetää minua puoleensa, se on niin perustava inhimillinen side. Sataprosenttista realismia Selviytyminen ei teeskentele olevansa.

Ohjaaja sanoo etsineensä toden tuntua sellaisena kuin selviytyjät sen muistavat.

- Tämä ei ole etäältä kerrottu dokumentti asiasta, joka tapahtui vuosia sitten. Mikä on todellisuuden ja selvinneiden muistojen ero? Lähes kaikki silminnäkijät sanovat, että vesi oli mustaa, Bayona kertoo.

- Ei se ollut. Videoissa ja kuvissa se on kirkasta, mutta sen mustuus on yhteinen mielikuva. Heille vesi oli silloin pimeys, valon vastakohta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?