Kommentti: Vain elämää kuumensi tunteet jouluna - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vain elämää kuumensi tunteet jouluna

Tällä viikolla tuhansissa suomalaiskodeissa kuunneltiin jotain ihan muuta kuin joululauluja.

27.12.2012 12:51

Vain elämää -sarjan lauluista tehtiin joulumarkkinoille levy ja sen jatko-osa, ja niistä tuli hetkessä myydyimpiä levyjä vuosiin. Ne jos mitkä olivat tämän joulun puheenaiheita.

Vietin joulua perheessä, jossa vanhemman henkilön lahjapaketista paljastui Vain elämää. Nuorempi henkilö määräsi levyn välittömästi soittokieltoon. Tilanne oli kuin Äänisten aaltojen soittamisessa Yleisradiossa vaaran vuosina. Levyn soittaminen olisi vaarantanut ystävällismieliset suhteet. Nuorempi henkilö ilmoitti, ettei hän voi sietää Paula Koivuniemeä. Ei auttanut, vaikka hänelle selitettiin, ettei levyllä laula Paula Koivuniemi vaan Katri Helena.

Jouluun lankesi populaarikulttuurin aiheuttama sukupolvikonflikti. Ehdotin levyn haltijalle, että hän olisi mennyt ovet paukkuen omaan huoneeseensa ja laittanut pauhaamaan Katri Helenan version Cheekin tekemästä rallista Jos mä oisin sä. Olen kuullut sen aiemmin, se on mainio.

Kapinaa ei joulutalossa kuitenkaan nähty, levyä ei soitettu koko pyhinä. Epäilemättä se laitettiin soimaan heti, kun vieraat olivat lähteneet. Vain elämää onnistui tekemään räpille sen, mitä Yö teki suomirockille pari vuosikymmentä sitten. Siitäkin tuli iskelmää. Kuunnelkaapa Jari Sillanpään uhkea tulkinta Cheekin kappaleesta Liekeissä. Se voisi olla ihan hyvin Esson Matkamusaa-kasetilla, niin Finnhitsiä se on.

Eräs ystäväni muisteli Reino Helismaan sanoja Tapio Rautavaaralle: ”Niin kauan kuin tämän kansan maku ei parane, meillä ei ole mitään hätää.” Ei ole hätää Vain elämälläkään, sillä kansan maku on lahjomaton.

Miten Vain elämää vaikutti sinun jouluusi? Kerro kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?