Pihi miljonääri - Eero Lehti säästää vessapaperissa ja autoissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Pihi miljonääri - Eero Lehti säästää vessapaperissa ja autoissa

Ilta-Sanomien Sunnuntai-liite kysyi suomalaismiljonääreiltä, miten he säästävät rahaa.

Eero Lehti harrastaa kirpputoreja. Keravalainen Kyläkirppis on Lehden suosikkipaikka.

22.12.2012 9:00

- En tiedä, missä olisin tuhlaavainen! Minut voittaa ehkä vain tyttäreni, joka on kehittänyt tarkkuuden vieläkin pidemmälle, kauppaneuvos ja kauppatieteen kunniatohtori Eero Lehti nauraa. 68-vuotias Lehti on paitsi kokoomuksen kansanedustaja, myös Suomen Taloustutkimus Oy:n perustaja ja omistaja sekä Suomen Lehtiyhtymä Oy:n omistaja. Hän on saanut innostuksensa yrittäjyyteen verenperintönä. Lehti on onnistunut luomaan vuosien varrella mittavan omaisuuden: viimeisimmän verotuksen mukaan hän tienasi vuonna 2011 yli kolme miljoonaa euroa, josta valtaosa oli pääomatuloja. Lehti sijoittui suurituloisten suomalaisten listan sijalle 92. Lehti on koonnut mittavan omaisuutensa tinkimättömällä työnteolla - ja erittäin säästäväisellä elämäntavallaan. - Olen aika holistinen tässä asiassa. Olen saanut sellaisen kotikasvatuksen, että kun otsa hiessä markka tienataan, sitä ei saa haaskata huoletta menemään, Lehti kertoo. Hän antaa kuin apteekin hyllyltä liudan esimerkkejä, kuinka hän omassa arjessaan nuukailee. - En koskaan osta uutta autoa, kun on auton vaihdon aika. Käyn joka viikko kirpputorilla ostamassa jotakin, mitä tarvitsen joskus toisessa elämässä. Ostan ylipäätään aina, kun halvalla saa. Lidlissäkin ostan aina punaisella hintalapulla merkittyjä tuotteita, Lehti luettelee.

Lehden tapa kuluttaa ja ostaa "aina kun halvalla saa" saattaisi jonkun korvaan kuulostaa kaikkea muuta kuin säästäväiseltä. Lehdellä on kuitenkin selvät perusteet toiminnalleen. - Ostaminen on mielestäni tehokkain tapa luoda varallisuutta, kun sen vain osaa tehdä fiksusti, hän napauttaa. Yksi tapa ostaa fiksusti on panostaa määrään. Itse ostan aina niin suurissa erissä, että mittakaava vastaa suurkeittiön tarpeita. Esimerkiksi vessapaperia ostan aina 16-64 rullan pakkauksissa. Myös hintatietoisuutta kannattaa pitää yllä.

- Revin systemaattisesti tehokkaat tarjoukset talteen ja käytän ne hyödyksi. Olen myös hintatietoinen: HK:n sinistä kannattaa ostaa kolme pakkausta eikä vain yhtä, Lehti tietää. Lehti liikkuu työnsä puolesta niin paljon, ettei hänen tarvitse erikseen ajaa tarjousten perässä - yleensä. - En aja tarjousten perässä, ellei ole kyse jostakin hyvin erityisestä. Esimerkiksi sesonkituotteiden, kuten puutarhakalusteiden, perässä saatan ajaa pidemmällekin. Lehti on huolissaan Suomen hintatasosta, joka tuntuu jatkuvasti vain nousevan. - Esimerkiksi parturikäynti maksaa vähintään 20 euroa, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa saman saan 10 dollarin molemmin puolin. Täällä arvonlisävero ja muut kustannukset nostavat hintatasoa. Se on mielestäni uhka Suomen kotitalouksille ja taloudellekin. Täällä joutuu tekemään itse sellaisia asioita, mitä muualla voi teettää palveluina, Lehti harmittelee. "Revin systemaattisesti tehokkaat tarjoukset talteen ja käytän ne hyödyksi."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?