Joulutarinakisa - Emilia Miettinen: Joulukoira - Viihde - Ilta-Sanomat

Joulutarinakisa - Emilia Miettinen: Joulukoira

B-sarjan kolmas sija: Emilia Miettinen, 10, Oulainen.

22.12.2012 8:57

Oli jouluaatto. Minna makasi sängyllään ja mietti. Hän oli saanut joululahjaksi paljon tavaroita. Enimmäkseen kirjoja ja vaatteita. Mutta hän ei ollut saanut sitä, mitä hän kaikista eniten oli toivonut. Hän olisi halunnut sen: Oman koiran

Minna oli jo monta kuukautta toivonut koiraa. Luulisi jo äidin uskovan siihen, että hän pystyisi olemaan vastuussa. Mutta ei, äiti ei luottanut häneen. Ei vaikka hän oli käynyt hoitamassa ja ulkoiluttamassa naapuriston koiria jo - ainakin Minnan mielestä – kauan.

- Vieläkö sinä suret sitä koiraa? Äiti kysyi astuessaan huoneeseen. Minna käänsi kylkeään. Hän ei halunnut puhua kenenkään, vähiten äidin kanssa. - Älä nyt enää ole vihainen, enhän minä mitään sille voi, että Juhani on allerginen. Juhani oli Minnan isäpuoli. Äiti oli mennyt hänen kanssaan naimisiin, kun Minnan oikea isä oli kuollut 4 vuotta sitten. 12-vuotias Minna huokaisi ja kuiskasi: - Minä tiedän sen äiti. Sitten Minna nousi istumaan. - Saanko mennä katsomaan, onko Nelly ulkona? - Mene sitten, mutta muista, ettet mene sinne häkkiin, äiti lupasi. Nelly oli naapurin saksanpaimenkoira. Minna oli ihastunut siihen, kun hän, äiti ja Juhani olivat muuttaneet isompaan asuntoon.

- Hei Nelly! Minna huudahti, kun näki koiran kytkettynä  juoksutushihnaan. Koira haukahti. Minna kyykistyi koiran vierelle. - Katso mitä toin sinulle, Minna supatti ruskeaan korvaan, ja veti selän takaa valtavan luun. Siinä oli punainen rusetti. Minna ojensi sen koiralle, joka sieppasi luun suuhunsa. Pitäähän sinunkin saada jotain jouluksi, Minna sanoi.

- Hei Minna! Nellyn omistaja, eläkkeellä oleva Elli, tervehti Minnaa. - Ai hei, Elli. Toin Nellylle hiukan joululahjoja. Elli nauroi Nellylle, joka toi hänelle valtavan luun. - Olen menossa käymään poikani luona, joten voit käydä sisällä. Avain on maton alla. - Joo, vien Nellynkin sisälle. Sitten Elli lähti kävelemään pientä autoaan kohden. - Mennään me sisälle, Minna sanoi koiralle, ja he lähtivät kävelemään talolle.

Minnalla oli todella hauskaa Nellyn kanssa. Hän vietti koiran kanssa aikaa ainakin tunnin. Hän oli ostanut Nellylle kaksi purulelua ja uuden pallon. - Sinulla oli niin vähän näitä leluja, hän selitti koiralle. Sitten soi puhelin. Minna kaivoi sen laukustaan. Soittaja oli äiti. - Minna. - Jokos neiti olisi tulossa kotiin? olivat äidin ensimmäiset sanat. - Joo joo, hetken päästä. Minna sulki puhelimen ja sanoi koiralle: - Minun pitäisi lähteä kotiin. Koira katsoi häntä ihmeissään. - Katsos kun äiti ja Juhani kaipaavat minua jo kotiin. Mutta tulen huomenna käyttämään sinua lenkillä. Koira kallisti päätään. Minna ei voinut olla nauramatta sen ilmeelle. Minna veti koiran pään kasvoihinsa ja kuiskasi: - Sinä olet se todellinen joulukoira!

Tuomarin perustelut: Jouluaaton kuvaus on tarkka ja realistinen tarina tytön koirankaipuusta. Tarinan tunnelmaan ja Minnan kokemuksiin on helppo eläytyä. Jouluilo syntyy tytön ja koiran ystävyydestä. Kertomus huipentuu Minnan helliin sanoihin koiraystävälleen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?