IS vieraili upean Armi Kuuselan, 78, kotona Kaliforniassa

Julkaistu: , Päivitetty:

IS vieraili vuoden 1952 Miss Universumiksi kruunatun Armi Kuuselan kotona Kalifornian San Diegossa.
Armi Kuuselan, 78, kotiin Kaliforniassa kokoontui toissaviikon perjantai-iltana noin 50 ystävää ja San Diegon alueen suomalaista merkkihenkilöä. Armi itse luuli, että tarkoituksena oli juhlia talossa vierailevaa Los Angelesin pääkonsuli Kirsti Westphalenia ja tämän aviomies Abdellatif Moufakkiria. Tämä oli tekosyy, sillä todellisuudessa juhlaan oli suurempi syy.

Tilaisuus järjestettiin sen takia, että Armille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki.
Vieraat olivat saaneet Armin puolisolta,
Albert Williamsilta, 77, kaksi kutsua. Ensimmäisessä kerrottiin juhlien "virallinen" ja toisessa todellinen syy. Kaikki olivat juonessa mukana, eivätkä paljastaneet Armille, mikä häntä odottaisi. Tervetulomuodollisuuksien jälkeen väki kerääntyi Armi Kuuselan ja tämän aviomiehen, Albert Williamsin olohuoneeseen. Pääkonsuli Kirsti Westphalen pyysi Armia portaikon ylätasanteelle. Westphalen kertasi Armin historian ja panoksen Suomen esilletuomisessa. Sitten koitti h-hetki:

- Tasavallan presidentti on pyytänyt minua luovuttamaan sinulle, Armi, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan ritarimerkin.

Yleisö taputti ja huokaisi syvään. Kuusela oli kunniasta yllättynyt ja otettu.

- Mikä ihana yllätys. En löydä sanoja, jotka kunnolla ilmaisisivat kiitollisuudentunteeni. On ollut suuri kunnia edustaa Suomea, Armi totesi liikuttuneena.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille.- Olen niin iloinen, että olette kaikki mukana tänä iltana tässä aivan odottamattomassa, suurenmoisessa hetkessä. Olen kiitollinen tästä kauniista kunnianosoituksesta. Ja samoin haluan sanoa, että kaikki te, jotka olette täällä tässä maassa, edustatte Suomea erinomaisesti. Pidätte yllä suomalaista kulttuuria, kieltä, kasvatusta, opiskelua ja kaikkea, mikä on tarpeellista. Se auttaa ylläpitämään suomalaisia arvoja. Te olette osa niitä. Kiitos teille kaikille, Armi lausui suomeksi suomalaisille ystävilleen.

Kuusela
muisteli myös sotavuosia nuorena tyttönä Muhoksella.

- Suurin pelko sen ikäisen lapsen mielessä oli menettää kotimaa viholliselle. Onneksi niin ei käynyt, kiitos armeijamme, Armi kiitti.
Virallisen osuuden päätyttyä ystävät riensivät onnittelemaan Armia.

Tämä esitteli ylpeänä mitaliaan. Joku ehdotti, että hän kiinnittäisi sen rintapieleensä.

- Ei samettipukuun, se menee pilalle, Armi torjui.

Seuraavaksi Albert Williams ilmoitti, että seisova pöytä on auki. Juhlapöydän antimina oli salaattia, rapukakkuja, haudutettua lohta, lihapullia, kanavartaita, ahi-tonnikalaa, salaattia ja brie-juustokakkua kaikilla tykötarpeilla. Pöydän keskellä oli valkoisista ruusuista ja sinisistä iiriksistä sommiteltu kukka-asetelma, jossa oli Suomen lippu. Keittiössä ahi-fileitä paistoi tilaisuutta varten paikalle kutsuttu sveitsiläiskokki
Urs Baumann. Taka-alalla hääräsi talon oma kokki nimeltä
Remy. Nainen työskenteli Armille jo tämän Filippiinien-vuosien aikaan.

Armi ja Albert ovat asuneet samassa talossa 19 vuotta - siitä saakka kun Albert jäi eläkkeelle diplomaatin työstään. Koti sijaitsee rauhallisella paikalla, rinteen huipulla umpikujalla. Vain 10 korttelin päässä sijaitsee ex-presidenttiehdokas Mitt Romneyn kotitalo. Albert kertoo nauttivansa La Jollassa asumisesta Kaupunginosan koko nimi on La Jolla Village (kylä). Ja paikkakunta todellakin on kylämäinen. Ympäristössä voi kävellä.- Teemme myös kaikki ostoksemme täällä. Lähdemme täältä harvoin minnekään muualle, Albert toteaa.

Pari viettää aktiivista sosiaalista elämää.

- Meillä on paljon ystäviä, joita tapailemme. Olemme myös mukana useassa eri aktiviteetissa, Albert kuvailee.

Tänä jouluna Williamsit suuntaavat kohti Etelä-Amerikkaa.

- Matkustamme joulukuun 18. päivänä Chileen, jossa on kesä alkamassa. Armin pojan
Arnen vanhin poika, joka on nyt 30-vuotias, menee naimisiin Santiago De Chilessä 22. joulukuuta. Palaamme uuden vuoden jälkeen, Albert kertoo parin joulusuunnitelmista.

Juhlien päätteeksi Armi tulee tervehtimään vieraitaan ja katsoo toimittajaa hymyillen suoraan silmiin, kysellen kuulumisia. Haastatteluja Armi ei ole antanut 20 vuoteen. Hän ei poikkea tavoistaan tälläkään kertaa, mutta antaa mielellään kuvata itseään. Ja kunniamerkkinsä Armi varmaankin on ansainnut. Äitinsä neuvoa noudattaen hän lähti 17-vuotiaana edustamaan Suomea, voitti maailman kauneimman naisen tittelin, eikä sen koomin ole lakannut edustamasta maatamme maailmalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt