Slaavilaislevytyksistään tunnettu Viktor Klimenko on syntynyt keskitysleirillä.
Hän kertoo IS:n viikonlopun lehdessä juurettomuuden vaikuttavan hänen elämäänsä edelleen. Vaikeuksia tuli etenkin, kun haastattelussa mieheltä kysyttiin syntymäaikaa.
Onnea! Juhlit 50-vuotista taiteilijauraasi - ja vietät 70-vuotisjuhlaasi juuri syntymäpäivänäsi lauantaina 24.11...
- Laita siihen juttuun, että syntymäpäiväni on 26.11.
Mistä tämä toinen päivä tulee?
- Se on merkitty syntymäpäiväkseni asiakirjoihin, kun perheemme on tuotu keskitysvankileirille. Olen aina luullut, että synnyin siellä leirillä, mutta olinkin jo vauva, kun perheemme sinne vietiin. Mutta kumpi se oikea syntymäpäivä on - ei tiedetä!
Mitkä olivat perheenne ensimmäiset vaiheet Suomessa?
- Se on osa vaiettua sotahistoriaa. Isäni oli jätetty vartioimaan vesivoimalaa Syvärillä, kun suomalaisten joukot tulivat. Mitä ohjeita faijalle oli jätetty? Miten hän toimi? Näiden ohjeiden mukaan? Ilmeisesti hän ei toteuttanut käskyä. Ja jouduimmeko suomalaisten vangiksi vai antauduimmeko? En tiedä. Löysin joka tapauksessa sota-arkistosta tiedon, että meidät kirjattiin keskitysvankileirille numero seitsemän.
Miten tämä tietämättömyys on vaikuttanut myöhempään elämääsi?
- Se on aiheuttanut juurettomuutta. Se menee jo lääketieteen puolelle ja sitä tutkii kokonainen ammattikunta, psykiatria. Se on vaikuttanut ja vaikuttaa, se on fakta. Se vaikuttaa koko uraani ja koko taiteen tekemiseeni, mies kertoo.