Ristomatti Ratia ei nähnyt lastaan 15 vuoteen! - Viihde - Ilta-Sanomat

Ristomatti Ratia ei nähnyt lastaan 15 vuoteen!

Muotoilija Ristomatti Ratia ja hänen tyttärensä Anastasia Ratia eivät tavanneet lähes 15 vuoteen.

10.11.2012 10:36

Ristomatti Ratian lämpimimmät isyysmuistot sijoittuvat 1970-luvulle. Silloin hän kasvatti toisen vaimonsa Kristiinan (o.s. Kankaanpää) kanssa kasvatti kolme tytärtään Yhdysvaltojen Connecticutissa. Aikaa, jolloin Kiira, Anastasia ja Natasha olivat pieniä, Ristomatti kuvailee onnelliseksi perhe-elämäksi.

- Olen miettinyt, että varmasti maailmasta löytyy mallikkaampia isiä kuin minä. Mutta silloin Amerikan aikoina tyttäret saivat paljon huomiota. Asuimme kaikki samassa kodissa ja olimme paljon yhdessä, kuin oikea perhe.

Perheidylli särkyi vuonna 1983, kun Kristiina ja Ristomatti erosivat. Ristomatti muutti pian eron jälkeen New Yorkiin, mutta päätti lopulta palata Suomeen.

- En enää viihtynyt Amerikassa. Se oli surullista aikaa, olin yksinäinen ja halusin kotiin, hän kertoo.

Samalla myös välit teini-ikäisiin tyttäriin katkesivat. Päällimmäisenä syynä oli etäisyys.

- Yhteydenpito tarkoitti muutamia puhelinsoittoja, silloin tällöin korttia. Ei se siitä johtunut, että ei olisi ollut rahaa lentolippuihin. Lähinnä syynä oli se fyysinen etäisyys. Aikaeron vuoksi puhelimessa puhuminen oli hankalaa, kun koko ajan piti vahtia kelloa, Ristomatti selittää.

Sisustussuunnittelijana New Yorkissa työskentelevä Anastasia Ratia, 34, ymmärtää, mitä isä tarkoittaa. Kun perhe on levinnyt ympäri maailmaa, yhteydenpito ei tapahdu itsestään.

- Koko perheeni asuu ympäri maailmaa. Yhteydenpitoon on todella panostettava, muuten aika rientää ohi liian nopeasti, hän toteaa.

Isän ja tytärten välit lämpenivät uudestaan vasta vuonna 2007, kun Ratia matkusti Los Angelesiin Anastasian häihin. Mukana olivat tietenkin myös muut tyttäret.

- Olin vähän aiemmin käynyt sattumalta työn puolesta Chicagossa ja tavannut siellä asuvan Kiiran, joka työskentelee dna-rakenteiden tutkijana. Juuri ennen häitä kävin myös Panamassa, jossa Natasha asuu, hän kertoo.

Vaikka menetetyt vuodet kaduttavat, Anastasia Ratia on iloinen siitä, että on löytänyt isänsä uudestaan. Hän ymmärtää nyt paremmin myös yhteydenpidon tärkeyden.

- Olen niin onnellinen, että olemme saaneet mahdollisuuden rakentaa suhteemme uudestaan. Nyt varaamme kaikki aikaa puhumiseen, meilaamiseen ja matkustamiseen. Perhe on erittäin tärkeä.

Ristomatti Ratia on luonut suhteensa uudelleen tyttäriinsä Kiiraan, Anastasiaan ja Natashaan.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?