Martti Suosalo: Työn kunnioittaminen kumpuaa perhetaustasta - Viihde - Ilta-Sanomat

Martti Suosalo: Työn kunnioittaminen kumpuaa perhetaustasta

Martti Suosalo on yksi Suomen suosituimmista näyttelijöistä.

1.11.2012 12:19

Martti Suosalo näyttelee tänä syksynä Helsingin kaupunginteatterin musiikkinäytelmässä Yökyöpelit sekä komediassa Kiviä taskussa, jonka ensi-illasta tuli 24. lokakuuta kuluneeksi kymmenen vuotta.

Suosalo esittää komediassa seitsemän roolia. Tosielämässä mieluisin on työmiehen rooli, jonka tärkeyden hän oppi 16-vuotiaana Oulun nuorisoteatterissa. - Siellä oli Putkonen-niminen kaveri, jolle olen hirveän kiitollinen. Hän takoi päähän, että kaiken saa hoidettua, kunhan rupeaa järjestämään. Kaikki jouduttiin hommaamaan itse. Organisointikykyni kehittyi. Siksi olen pärjännyt perhe-elämässäkin. - Elämässä pärjää useimmiten yksinkertaisella ohjeella: turha odottaa, että toinen tekee. Tekee itse. Kun tiedän, mitä pitää tehdä, olen tolkuttoman hyvä työmies. Työn kunnioittaminen kumpuaa myös perhetaustasta. Martti Suosalo on vasemmistolaisen isän poika.

Isoisoisä Kalle Suosalo oli Sdp:n kansanedustaja Suomen ensimmäisessä parlamentissa. Hänet teloitettiin sisällissodassa vuonna 1918. - Se oli marttyyrikuolema. Ei siitä ole ollut kotona hirveästi puhetta. Aika pian sen jälkeen tuli toinen maailmansota ja asiat laimenivat. Ihmisten piti oppia olemaan toistensa kanssa. - Isoisoisän kohtalo ei ole jättänyt sukuumme vihanpitoa ja katkeruutta. Me olemme aina olleet ylpeitä työläistaustastamme. Isoisoisä ajoi pienen ihmisen asiaa ja työläisten asioiden parantamista. Hän oli hyvinkin sovitteleva ihminen, vähän kuin Täällä Pohjantähden alla -kirjan räätäli Halme.

Isoisoisän elämä on saanut Suosalon kiinnostumaan Suomen historiasta.

- Kun olen näyttelemässä maakunnissa, käyn aina päivällä paikallisessa museossa. Kiertue on myöskin lepoa. Ei tarvitse herätä aamulla puoli seitsemältä, saan valmiin aamiaisen ja vielä illalla teatterissa taputukset, Suosalo virnistää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?