IS-arkisto 24.11.2001: Dannysta ei tullut professoria

- Yhteiskunnan kanta viihdetaiteeseen ei ole muuttunut. Alamme elää yhä sadan vuoden yksinäisyydessä, Ilkka "Danny" Lipsanen vuodatti marraskuussa 2011 saatuaan kuulla professorihankkeen kariutumisesta.

23.9.2012 16:55

Tasavallan presidentti ei myöntänyt viihdetaiteilija Ilkka Lipsaselle eli Dannylle professorin arvonimeä marraskuussa 2011. Tuolloin Danny vuodatti tuntojaan Ilta-Sanomille.

Erityisesti Danny pahoitti mielensä sen vuoksi, että hankkeen oli tarkoitus edistää keskinäistä kunnioitusta ja tasa-arvoa yhteiskunnassa.

- En tiedä, oliko hylkäävä päätös seurausta väärästä ehdokkaasta vai väärästä arvonimihakemuksesta vai onko vaan niin, ettei meidän ammattikuntamme nauti professori-nimikkeen mukaista arvostusta, Danny ihmetteli.

Hän arveli, että perinteisesti vapautta ja eskapismia edustavaa viihdetaidetta ja viralliselta ja vastuulliselta kuulostavaa professuuri-nimikettä ei näköjään voida yhdistää keskenään.

- Virallinen Suomi haluaa tämän mukaan säilyttää arvojärjestelmänsä, Danny totesi.

Arvonimilautakunnan vastaus ihmetytti Dannya joiltakin osin. Siinä sanottiin, että Ilkka Lipsasen ura viihdetaiteilijana on ansioitunut, mutta ei sisällä sen tyyppistä luovaa taiteellista tai tieteellistä toimintaa, mikä on edellytyksenä professorin arvonimelle. Muun tyyppiselle ansioille on olemassa omat arvonimensä.

- Mitä ne muut arvonimet sitten ovat? Mitkä ovat ne luovat edellytykset? Olemmehan mekin veronmaksajia, Danny ihmetteli IS:lle.

Danny ei ollut itse hakemassa itselleen arvonimeä.

- Suostuin ehdolle Solo ry:n pyynnöstä. Täyttäähän suomalainen äänilevy tänä vuonna 100 vuotta ja nyt oli mainio hetki testata yhteiskunnan suhtautumista alaamme.

- Henkilökohtaisesti minulla ei ollut mitään odotuksia, koska yhteiskunta ei ole kertaakaan huomioinut tällä tavalla estraditaiteilijoita tai laulajia.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa 24.11.2001.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?