Kirjailija: Uskottava ihmissusi ei raatele neitoja

Julkaistu:

Jenny Kangasvuo on kirjoittanut esikoisromaaninin Sudenveri (Teos 2012).

Syrjäisissä Lapin erämaissa elävä Lauma koostuu ihmisistä, jotka ovat myös susia. He voivat saada jälkeläisiä ihmisten, susien ja myös toisten kaltaistensa kanssa.

Ihmissudet tasapainottelevat kahden eri minänsä välillä ja pelkäävät salaisuutensa paljastumista. Moni pakenee huoliaan lopulta metsään: ihminen ei voi koskaan kieltää olevansa myös susi, mutta suden on helppo unohtaa ihmispuolensa.

Moderni ihmissusikertomus on peräisin oululaisen kulttuuriantropologin Jenny Kangasvuon esikoisromaanista Sudenveri (Teos 2012). Kirjailija itse ei tosin käytä teoksessaan kertaakaan sanaa ihmissusi.

- Sana liittyy niin vahvasti kauhugenreen. Kirja on kuitenkin lopulta aika realistinen, suomalainen sukupolviromaani, Kangasvuo sanoo.

Jenny Kangasvuo ei osaa nimetä omaa suosikkiaan kaunokirjallisuuden tai elokuvien ihmissusikertomuksista. Hän on kyllä tutustunut lukuisiin kertomuksiin, mutta niiden heikko taso harmittaa.

- Tavallaan kirjoitin Sudenveren siksi, että olen ollut tyytymätön aiempiin ihmissusitarinoihin. Minusta ne ovat olleet todella tylsiä, epäloogisia ja outoja. Ei ole uskottavaa, että ihminen ryhtyy sudeksi muututtuaan raatelemaan neitoja synkässä metsässä, Kangasvuo sanoo.

Populäärikulttuurin ihmissusien elämään kuuluvat yleensä erottamattomasti myös vampyyrit, mutta Sudenveressä vampyyreja ei ole.

Ihmissudet ja vampyyrit ovat viime vuosina olleet esillä esimerkiksi teini-ikäisille suunnatuissa, erittäin suosituissa Twilight-kirjoissa ja elokuvissa sekä hieman aikuisempien katsojien True Blood -televisiosarjassa.

Kangasvuo ei silti usko, että kyseessä olisi varsinainen buumi.

- Jo 1990-luvulla oli tarjolla Anne Ricen Vampyyrikronikat-kirjasarja, ja Jack Nicholson esitti ihmissutta Wolf-elokuvassa. Myös Buffy, vampyyrintappaja -tv-sarja alkoi 1990-luvun lopulla. Kyseessä on ehkä jonkinlainen sykli, ja amerikkalaiset tv-sarjat lainailevat toisiaan viipeellä.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt