Viihde

Sofi Oksanen Iltalehdessä: Isosetä petti perheen

Julkaistu: , Päivitetty:

Sofi Oksasen menestyskirjassa Puhdistus teemana olleet kyyditykset Neuvosto-Virossa osuivat kipeästi myös kirjailijan omaan perheeseen: pettäjä oli oma isosetä, Oksanen kertoo Iltalehden haastattelussa.
Kirjailija Sofi Oksasen tänään julkaistava Kun kyyhkyset katosivat -kirja jatkaa Viro-trilogiaa, jonka menestyskirja Puhdistus (2008) aloitti. Uudessa romaanissa kerrotaan myös metsäveljistä, joihin myös Oksasen lähisukulaisia kuului. Yksi näistä miehistä petti Oksasen perheen Neuvosto-Viron aikana.

Kirjoissaan hyvin tiiviisti Viroon keskittyvä Sofi Oksanen on äitinsä puolelta virolainen.

Osan lapsuudestaan hän onkin viettänyt Tallinnan Mustamäellä.

Iltalehden haastattelussa Oksanen kertoo, että hänen isoisänsä oli Kun kyyhkyset katosivat -romaanissa esiintyvien henkilöiden tavoin metsäveli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Isoisäni toinen veli puolestaan kyyditettiin, ja kolmas oli kyydittäjä. Isoisäni sisko - toisin kuin muut sisarukset – oli taas kaupunkilainen ja piilotteli juutalaisen ystävättärensä kanssa metsässä saksalaismiehityksen aikana, Oksanen kertoo Iltalehdelle.

Kirjailijan mukaan Virossa sukujen sisällä kuohui, myös Oksasen suvussa.

Oksanen mainitseekin isoisänsä ”kyydittäjäveljen”, joka petti perheen.

- Silloin kun hän toimi kyydittäjänä ja oli suunnittelemassa niitä, hän ei ollut kertonut sukulaisilleen päivämääristä, eikä varoittanut heitä. Siinä tapahtui petos. Hän oli ihminen, joka olisi tyynesti katsonut, kun oma perhe olisi viety pois, Oksanen kertoi lehdelle.

Hän on kuullut, että isosetä oli nuorempana kiva tyyppi, mutta muutos tapahtui armeijassa.

- Hän puhui siitä, kuinka lapsia laitettiin tykinruuaksi, lasi pirtua ja eturintamaan. Totta kai se vaikutti ihmiseen, Oksanen kertoi Iltalehdessä.

Kun kyyhkyset katosivat julkaistaan tänään torstaina isossa yleisötapahtumassa Tallinnassa.

- Ajattelin, että kerrankin on kirjan julkaisutilaisuus, jonne kuka tahansa voi tulla, eikä vain pieni piiri, Oksanen kertoi aiemmin IS:lle.

Hän sanoi tuolloin, ettei ota paineita uuden romaaninsa menestyksestä.

- Ei minulla sillä tavalla ole paineita, sillä jokainen kirja on yksilö. Epäonnistuminenkin on aina suhteellista. Tietenkin jotkut voivat pettyä uuteen kirjaani, sillä en ole kirjoittanut Puhdistus kakkosta.

Uusi romaani ei ole Oksasen viimeinen Viroon liittyvä kirja. Tulossa on vielä yksi näet tarina.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt