Jaakko Teppo muistelee: "Monet mummot oon sillä itkettännä!" - Viihde - Ilta-Sanomat

Jaakko Teppo muistelee: "Monet mummot oon sillä itkettännä!"

Eläköitynyt kuplettilaulaja Jaakko Teppo muistelee uraansa kaiholla.

Kansantaiteilija ja trubaduuri Jaakko Teppo kotonaan Joensuussa keskiviikkona 4. heinäkuuta­

15.7.2012 18:47

Rakkauslaulussa "Hilma ja Onni" pariskunta laittaa yöksi tekohampaat samaan lasiin.

- Monet mummot oon sillä itkettänä! Laulu kertoo miehestä, joka perunakuopan katolla muistelee rakastettunsa hajanaisten kumikenkien lotinaa tämän askeltaessa navetalle. Hilma lähti kylän ravattisonnin Onni Laukkasen mukaan.

"Ruikonperän multakurkun" hurja suosio 80-luvulla osui ajan murrokseen, kun maaseutu ei enää ravinnut ruumista eikä henkeäkään.

Hänen paras yleisönsä oli pääkaupunkiseudulla, minne monet olivat harpanneet leivän perään. Kuopion Tekusta vastavalmistunut koneinsinööri ei ehtinyt tehdä päivääkään alansa töitä.

- Harjakaiset olivat etelässä, ei kotikonnuilla, missä esiintymisistä ei olisi tutulle miehelle juuri maksettukaan. Matkailuauton mittariin tuli vuodessa kilometrejä kolme kertaa maapallon ympärys. Rahaakin tuli melkein samassa suhteessa, Teppo muistelee 30 vuoden takaista hurlumheitä.   Lehtikustannusta palkintorahoilla Teppo oli mennyt valmistuttuaan naimisiin kotiseudun tytön Irmelin kanssa, ja heti tuli poika ja toinenkin. Muutto Joensuuhun toimittajavaimon työn perässä ei matkakilometrejä vähentänyt, joten perhe perusti Iisalmeen Piällysmies-lehden elinkeinoksi.

Kannattamatonta lehteä ei pelastanut edes Reino Helismaa -palkinnon 25 000 markkaa, jolla lehti kerran ostettiin käteisellä painosta ulos lukijoille.

- Kolme vuotta hakkasin päätä seinään ja aivoinfarktihan siitä tuli. Liuotushoito olisi auttanut, muttei sitä sillä hetkellä tajuttu. Vasen puoli jäi vajaaksi ja kitaran otelauta työttömäksi, hän muistelee uransa äkkiloppua.

Teppo täyttää 60 vuotta ensi vuonna. Juhlat järjestetään Joensuussa, minne hän muutti sudeettisavolaisena yli 30 vuotta sitten. Hän sai taiteilijaeläkkeen sairastuttuaan.

- Rahaakin suurempi ilo on kahden pojan musiikillinen osaaminen, mikä on aivan toista kuin omani. Se voi johtua ehkä siitä, etten keikkakiireiltäni ehtinyt heitä liikaa opettaa, maestro virnuilee.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?