Tuomarit varmoina: Tango on kovassa nousussa

Julkaistu:

Tangolaulukilpailu nähdään Ylellä ainakin ensi vuonna. Optiona on myös vuosi 2014.
Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailua on viime vuosina uudistettu. Tänä vuonna sääntöjä on muokattu urakalla, ja tuomariston vaikutusvalta on kasvanut. Myös kansa saa kuitenkin edelleen sanoa sanansa.

- Se on tätä päivää, että kansalla on äänestysvaltaa. On kuitenkin muistettava, että monet heistä tekevät päätöksen vain yhden laulun perusteella. Me tiedämme enemmän, sillä seuraamme kilpailijoita jatkuvasti. Meidän on otettava huomioon kaikki mahdollinen heistä saatavilla oleva tieto, tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki selittää.

Kilpailu musiikkimaailmassa on nykyään äärimmäisen kovaa, ja se näkyy myös tangolaulukilpailussa. Aikanaan tangokuninkuus tai -kuningattaruus merkitsi usein automaattisesti suurta menestystä laulu-uralla. Nykyään niin ei juuri lisääntyneen kilpailun takia ole. Arja Korisevan, Eija Kantolan ja Jari Sillanpään kaltaisia supertähtiä ei viime vuosina juuri ole tangokilpailusta saatu, ja jopa tangon inflaatiosta on puhuttu.

Tuomaristo kuitenkin vakuuttaa, että siitä ei ole kyse.

- Se on vähän sama asia, kun sanotaan, että urheiluarvokisat kärsivät inflaatiota, mutta eivät sitten kuitenkaan, Radio Suomen musiikkipäällikkö, tuomari Jorma Hietamäki vertaa.

- Tangomarkkinat elävät kukoistuksen aikaa, uutta nousukautta. Kilpailusta syntyy uusia tangoja. Ilman kisoja ei siis saataisi uusia klassikoita, tuottaja ja sanoittaja Ilkka Vainio selittää.

Ainakaan paikan päällä Seinäjoella tangon suosio ei näytä hiipumisen merkkejä - pikemminkin päinvastoin. Keskiviikosta sunnuntaihin kestäville Tangomarkkinoille odotetaan jälleen 100 000 kävijää, ja jo sateisena aloituspäivänä Tangokatu vilisi yleisöä. Torstaina paikallinen ostoskeskus täyttyi ääriään myöten, kun ihmiset halusivat päästä katsomaan ja kuuntelemaan tangolaulukilpailun finalistien esityksiä.

Tämäniltaisessa finaalin karsinnassa TV1:llä yleisö äänestää ensin 12 kilpailijasta neljä lauantain loppufinaaliin. Tämän jälkeen tuomarit päästävät vielä leisöäänestyksessä rannalle jääneistä kahdesta parhaasta miehestä ja kahdesta parhaasta naisesta kaksi jatkoon.
 
Tangot siirtyivät tänä vuonna TV2:lta ykköselle Ylen kanavaprofiloinnin takia. Ylen televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäki kertoi Tangomarkkinoilla, että tangot nähdään varmuudella Ylen kanavalla myös ensi vuonna. Optiona on myös vuosi 2014, josta aletaan neuvotella syksyllä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt