Amerikkalaisyhtye Kyuss ilmiriidassa Josh Hommen kanssa - uusi levy silti tulossa - Viihde - Ilta-Sanomat

Amerikkalaisyhtye Kyuss ilmiriidassa Josh Hommen kanssa - uusi levy silti tulossa

Aavikkorockin ja stoner rockin pioneeriyhtyeisiin kuuluva Kyuss vei festariyleisön lauantai-iltana Provinssirockissa takaisin 1990-luvun alun rock-tunnelmiin.

Kyuss Lives esiintyi Saarilavalla.­

17.6.2012 15:59

Nykyään nimellä Kyuss Lives! kulkevassa yhtyeessä soittavat bändin alkuperäiskokoonpanosta rumpali Brant Bjork ja laulaja John Garcia. IS jututti herrat lauantaisen keikan jälkeen.

- Suomi on hieno rockmaa ja ihmiset ymmärtävät musiikin päälle. Oli mahtavaa nähdä, että keikkaa oli katsomassa paljon nuoriakin faneja, jotka olivat levyjemme ilmestyessä 1990-luvulla vielä joko pieniä lapsia tai eivät olleet vielä syntyneetkään. Se oli ilahduttavaa, Brant Bjork sanoo ja naukkaa olutta.

Kyuss Lives! soitti lauantaina Provinssissa setin, joka piti sisällään materiaalia lähinnä kolmelta viimeiseltä albumilta. Debyyttialbumi Wretchilta (vuodelta 1991) kuultiin ainoastaan I'm Not -klassikkokappale.

- Wretch eroaa niin paljon kolmesta muusta, että olemme päättäneet keskittyä keikoilla niihin levyihin, jotka kuvastavat meitä parhaiten. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö arvostaisi Wretchiä. Me olemme yhä todella ylpeitä siitä albumista, Bjork ja Garcia sanovat.

1990-luvun puolivälissä hajonnut Kyuss palasi aktiiviseksi kaksi vuotta sitten, kun Garcia, Bjork ja ex-basisti Nick Oliveri päättivät aloittaa keikkailun uudestaan.

Sittemmin Kyuss Lives! -projektin ympärille on kuitenkin langennut synkkiä pilviä, kun yhtyeen alkuperäinen kitaristi, muun muassa Queens of the Stone Agen keulahahmona tunnettu Josh Homme haastoi tämän vuoden maaliskuussa Garcian ja Bjorkin oikeuteen Kyuss-nimen käyttämisestä.

Jupakan seurauksena Nick Oliveri jätti yhtyeen, ja Bjork ja Garcia joutuivat etsimään uuden basistin Oliverin tilalle.

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, saako Kyuss Lives! käyttää Kyuss-nimeä tulevaisuudessa. Ainakin Josh Homme pyrkii kaikin keinoin eväämään Garcialta ja Bjorkilta oikeuden käyttää kyseistä nimeä.

- Se tuntuu todella masentavalta, mutta pyrimme olemaan välittämättä siitä. Emme halua sen vaikuttavan siihen, miten me teemme työtämme. Haluamme jatkaa tätä niin kauan kuin mahdollista, Bjork sanoo.

Oikeusjutun myötä Bjorkin ja Garcian välit Hommeen ovat kiristyneet äärimmilleen.

Minkälaisiksi kuvailette välejänne Joshiin?

- On vaikeaa olla minkäänlaisissa väleissä sellaisen ihmisen kanssa, joka yrittää viedä meiltä mahdollisuuden tehdä töitä ja musiikkia - asioita, joista me suuresti nautimme. Vaikka asia, jota Josh ajaa, saattaakin kirjoitettuna vaikuttaa monimutkaiselta, on asia lopulta hyvin yksinkertainen. Hän haluaa lopettaa yhtyeemme toiminnan hinnalla millä hyvänsä, Bjork sanoo.

- Mutta emme me koskaan ole olleet Joshin kanssa läheisiä ystäviä. Emme koskaan viettäneet suuremmin aikaa bändin ulkopuolella, me vain soitimme yhdessä ja se oli siinä. Mutta tuli tämä silti meille yllätyksenä, Garcia puolestaan sanoo.

Kyuss Lives! ei ole kuitenkaan jäämässä märehtimään vireillä olevaa oikeusjuttua, vaan yhtye suunnittelee jo uutta julkaisua.

Bjorkin ja Garcian mukaan he julkaisevat ensi keväänä yhtyeen ensimmäisen levyn 18 vuoteen.

- Tarkoituksenamme on mennä studioon noin kuukauden kuluttua, kun tämä kiertue on ohi, Bjork kertoo.

- Kun aloitimme Kyuss Lives! -kiertueen vuonna 2010, olimme alusta lähtien sitä mieltä, että jossain vaiheessa haluamme tehdä myös uutta materiaalia. Se on ollut selvää alusta lähtien, ja on mukavaa päästä vihdoin studioon tekemään sitä, mitä rakastaa.

Tulevan levyn musiikillisesta annista kaksikko ei luonnollisesti pysty antamaan vihjeitä, mutta Bjorkin ja Garcian mukaan Kyuss Lives! kuulostaa tulevaisuudessakin hyvin samankaltaiselta kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Musiikkimakumme ei ole juurikaan muuttunut 20 vuodessa, vaan se on aika pirun lähellä sitä samaa yhä. Eli sen perusteella uskoisin, että tuleva levy muistuttaa aika paljon aikaisempia albumejamme, Bjork sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?