Katri Helenan koskettava tunnustus - viesti kuolleelta pojalta - Viihde - Ilta-Sanomat

Katri Helenan koskettava tunnustus - viesti kuolleelta pojalta

Kaksi läheistään elämässään menettänyt Katri Helena kertoi koskettavasti surusta ja siitä selviytymisestä Ilta-Sanomille. Lohtua ovat tuoneet viestit tuonpuoleisesta.

Katri Helena on tuntenut läheistensä läsnäolon vielä heidän kuolemansakin jälkeen.­

11.6.2012 10:54

Katri Helena avioitui muusikko Timo Kalaojan kanssa vuonna 1973. Muutaman vuoden sisään perhe kasvoi kolmella lapsella. Idyllinen perhe-elämä särkyi yllättäen vuonna 1988, kun rakastettu perheenisä kuoli ja Katri Helena jäi yksinhuoltajaksi. 11 vuotta myöhemmin suru iski jälleen, kun perheen Juha-poika kuoli sairauskohtaukseen. Miten selvisit elämässä eteenpäin, kun kaksi läheistäsi poistuivat yllättäen? - Silloin, kun Timo kuoli, minussa avautui uusi kanava. Ymmärsin, että hänen henkensä muutti henkimaailmaan ja se on siellä ihan lähellä. Tietenkin kestää kauan selvitä fyysisen olomuodon poismenosta. Silti se tie, joka aukesi, on ollut aivan ihana. Huomasin yhtäkkiä, että aloin ajatella aivan eri tavalla. Tapasin myös ihmisiä, joiden kanssa saatoin keskustella näistä asioista.

- Muutama päivä hänen kuolemansa jälkeen tunsin ja aistin vahvasti Timon läsnäolon. Minun oli pakko mennä studiolle, ottaa käteen kynä ja paperia ja alkaa ikään kuin kirjoittaa kirjeitä häneltä. Minulle tuli päähän sanoja, joita aloin pistää peräkkäin. Lauseet tulivat sana kerrallaan, ja ne olivat kauniita, hyviä ja omaan elämään kannustavia sanoja. Ne sanat antoivat turvallisuutta ja hävittivät kaikki pelot. Asiat asettuivat uusiin mittasuhteisiin. Millainen suhde sinulla oli lastesi isään? - Hän oli minulle kuin taivaasta annettu lahja, joka opasti minua työssäni eteenpäin ja ymmärsi kaiken. Hän oli tukeni ja turvani eikä ikinä sanonut minulle pahaa sanaa. Juha-pojan kuoleman jälkeen vuonna 2009 Katri Helena kertoi hukuttautuneensa töihin. Lopulta oli pakko antaa surulle tilaa. - Minun oli pakko tehdä se kesä töitä ja hoitaa velvollisuudet, että pääsin eteenpäin. Sen jälkeen olin todella väsynyt ja pidin seitsemän kuukauden paussin. Oli rankkaa, kun ihmiset tulivat keikoilleni ja tiesivät suruni. Silti heidät piti saatella sen konsertin aikana ilon puolelle. Miten pystyit surun keskellä välittämään kuuntelijoille iloa ja voimaa? - Kiitollisuus on myös hyvä lääke suruun. Ajattelin, että sain molempien lähteneiden kanssa kuitenkin elää niin kauan. Poikanikin kanssa yli 30 vuotta. Miten käsittelit poikasi kuolemaa? - Järkytyksen jälkeen tunsin, että Juha on hyvin lähellä. Hän teki vain lyhyemmän matkan kuin me muut. Juhankin kuoleman jälkeen toivoin, että saisin häneen samanlaisen yhteyden kuin Timoon. Minulla on tallessa yksi Juhalta hänen kuolemansa jälkeen saamani viesti. "Älä itke suruitkuja äiti, itke pois ikäväsi fyysisestä yhteydestä ja kasvata uusi yhteys henkiemme välille. Se on paljon lujempi side, eikä se lopu." - Ennen tuota viestiä Juha viestitti myös, että hän ei ole kaukana. Uskon, että ihmiset, joiden välillä on rakkauden yhteys, voivat kokea tällaista, koska rakkaus on se silta näiden eri tasojen välillä. Toivon, että pystyn välittämään sellaisen mielentilan itselleni, että voin koko loppuelämäni ajan kirjoittaa ja saada siten henkistä tukea. Juha touhusi aktiivisesti moottoripyörien parissa. Kyllä se vieläkin satuttaa, kun esimerkiksi autoa ajaessani näen moottoripyöräpojan edessäni. Se jysäyttää joka kerta.

Miten itse olet selvinnyt surusta? Mistä olet saanut lohtua ja voimaa? Jos voisit, mitä haluaisit vielä sanoa niille, jotka olet menettänyt iäksi? Oletko koskaan tuntenut edesmenneiden läheistesi läsnäoloa?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?