Huippukokkien välillä sanasota! - Viihde - Ilta-Sanomat

Huippukokkien välillä sanasota!

Tomi Björck ja Hans Välimäki ovat kiistatta Suomen kuumimpia nimiä ravintola-alalla.

3.5.2012 12:47

Image-lehden uudessa numerossa muun muassa nämä kokit kertovat työstään Suomen parhaimmissa ravintoloissa. Hans Välimäen haastattelusta paistaa kuitenkin läpi piikittely Tomi Björckiä kohtaan. Miksi Välimäen oppipoikanakin ollut Björck ärsyttää miestä?

- Juttu on haluttu kirjoittaa siihen tyyliin. Minulla ei ole mitään henkilökohtaista Björckiä vastaan. Olen monessa asiassa lähinnä kateellinen hänelle. Ei voi kuin ihailla, miten paljon hän on saavuttanut nuorella iällä, Välimäki puolustautuu.

Toukokuun 25. päivänä kolmannen ravintolansa avaava Björck ei jaksa välittää kritisoivista mielipiteistä.

- En ota itseeni. Tämähän on hyvää viihdettä. Me haluamme kuitenkin keskittyä vain ruokaan ja omaan juttuumme, Björck sanoo.

Kahden Michelin-tähden Chez Dominique -ravintolaa pyörittävä Välimäki kritisoi Imagen haastattelussa myös sitä, että jos kokki ei edusta samaa kulttuuria kuin tekemänsä ruoka, sen maistaa.

- En viitannut tällä Björckin aasialaistyylisiin ravintoloihin, vaikka jutussa annetaan sellainen kuva. Mielestäni ruoan makuun vaikuttaa se, onko kokki saanut kyseisen kulttuurin ruokaa koko elämänsä ja tullut tutuksi raaka-aineiden valmistusmetodien kanssa, Välimäki sanoo.

Imagen mukaan Välimäki nimesi haastattelussa esimerkeiksi nimenomaan Tomi Björkin Farangin ja Gaijingin.

Ranskalaista ravintolaa pitävä Välimäki kutsuu oman ravintolansa keittiötä länsimaiseksi.

- Meillä on tarjoiltu esimerkiksi kalakeittoa. Ranskalaiseen keittiöön meillä on perusteet hallussa, sillä ranska on kokkaamisen yhteinen kieli. Se on kokeille tuttu, Välimäki kertoo.

Imagen haastattelun mukaan Välimäki ei pidä Björckin ideoita kovinkaan omaperäisinä. Björck naurahtaa väitteelle, että ideat olisivat kopioitu Välimäeltä tai jostain muualta.

- Ravintolani ovat aasialaisia ja siihen kulttuuriin sopii sormiruoka. Emme kopioi ideoita. Painamme kovaa duunia ja se näkyy myös siinä, että ihmiset ovat tykänneet, Björck sanoo.

Björck avaa Farang-ravintolan Tukholmaan vuoden vaihteessa. Välimäki taas lopettelee uuden tv-sarjan kuvauksia ja aloittaa ravintolassaan teemaillat, joissa vierailee kuuluisia kokkeja ympäri maailman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?