Romaani suututti teatteripiirit - kirjailijalle sataa uhkauksia

Julkaistu:

Esikoiskirjailija Ari Wahlsten on joutunut uutuusromaaninsa takia uhkailun kohteeksi.
Ari Wahlstenin esikoisromaanin päähenkilö Aaron Walden ärsyttää kulttuurimaailmaa niin kirjassa kuin todellisuudessakin.

Romaani Kosteiden mestojen balladi sai Terttu Paasilinnan vaatimaan Wahlstenilta julkista anteeksipyyntöä kirjan Arvo Kivipaasi -hahmon takia. Terttu Paasilinnan mukaan Kivipaasi viittaa hänen mieheensä
Arto Paasilinnaan.

Wahlstenin mukaan kirjan tapahtumat ja henkilöt ovat saaneet muutkin kulttuuri-ihmiset reagoimaan.

- Yksi tunnettu näyttelijätär on luvannut hoitaa minulle kuonoon, mutta uhkaus ei ole onneksi toteutunut. Se tapahtui ravintolaillan yhteydessä, enkä muistaakseni itse provosoinut tilanteessa mitenkään. Lisäksi eräs teatterijohtaja ilmoitti laittavansa minut ammatilliseen boikottiin, koska kirjassa on kuulemma käytetty häntä hahmona. Kosteiden mestojen balladi ilmestyi keväällä, enkä ole ehtinyt vielä nähdä, onko uhkauksella käytännön seurauksia, Ari Wahlsten sanoo.

Wahlsten ei suostu paljastamaan, ketkä ovat esittäneet uhkauksia tai mitkä kohtaukset kirjassa ovat ärsyttäneet. Hän haluaa jättää asian lukijoiden oman arvion varaan.

- En lähtenyt tekemään kirjaan karikatyyrejä oikeista ihmisistä, vaan tapahtumia ja persoonia yhdistellään varsin vapaasti. Osa asioista haetaan todellisuudesta, mutta dramatisoidusti. Kosteiden mestojen balladi ei ole mikään dokumentti, vaan pääosin se on puhdasta fiktiota.

Wahlstenin mukaan todenmukaisimmat yksityiskohdat ovat hänen omasta elämästään.

- Kirja kertoo enemmän minusta kuin kenestäkään muusta.

Wahlsten toteaa, että jokainen saa tunnistaa tai olla tunnistamatta kirjasta haluamiaan henkilöitä. Avainkirjalajityypin henkeen kuuluu, ettei rajaa kuvitteellisen ja toden välillä vedetä. Kirjailijan tarkoituksena ei ollut varsinaisesti ärsyttää ketään.

Terttu Paasilinnan anteeksipyyntövaatimukseen Ari ei ole vielä reagoinut, vaan hän keskustelee asiasta kustantajansa Gummeruksen edustajien kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt