Ex-päätoimittaja paljastaa: SuomiTV sorsi homoja surutta - Viihde - Ilta-Sanomat

Ex-päätoimittaja paljastaa: SuomiTV sorsi homoja surutta

Conan-ohjelman fanit ihmettelivät marraskuussa, miksi SuomiTV jätti väliin jakson, jossa miespari vihittiin avioon. Entinen päätoimittaja paljastaa nyt, että "homoihin suhtauduttiin kanavalla erityisen ankarasti".

5.4.2012 12:51

SuomiTV:n entinen vastaava päätoimittaja Tomi Lindblom kirjoittaa Journalismikritiikin vuosikirjassa 2012 siitä, että homot pyrittiin pitämään kanavan materiaalista pois. Tähän työhön palkattiin erillinen henkilö.

- Jotta perhearvoja halventavaa materiaalia ei olisi päästetty ruutuun, kanavalla työskenteli jonkin aikaa henkilö, jonka erityinen tehtävä oli tarkastaa ohjelmat etukäteen ja ilmoittaa, jos niissä oli jotain kanavalle mahdollisesti sopimatonta: siis aviorikoksia, homoseksuaalisuutta tai vaikkapa uskontoa halventavaa aineistoa, Lindblom paljastaa kirjassa.

Jopa sääyhtiö valittiin sen perusteella, ettei ruutuun tulisi homoseksuaalia meteorologia.

- Homoihin suhtauduttiin erityisen ankarasti. Esimerkiksi silloin, kun kanavalle valittiin säätietoja välittävää yhtiötä, nousi esille pelko siitä, että ruutuun saattaisi tulla meteorologiksi säätä ennustamaan julkisesti homoseksuaali. Tämän jälkeen tehtiinkin päätös sen sääyhtiön puolesta, joka oli tässä mielessä toista turvallisempi, Lindblom kirjoittaa.

Lindblomin mukaan kristillisiä ajatuksia välittävän kanavan ohjelmistosta pannaan joutui mm. vuosien takaa uusintana nähty Korkeajännitystä-sketsisarjan jakso, jossa kaksi näyttelijämiestä oli homoina kaapissa.

- Vastaavia esimerkkejä poistetuista kohtauksista on useita, Lindblom paljastaa.

Marraskuussa verkon keskustelupalstoilla ihmeteltiin yleisesti, miksi kanava jätti väliin jakson, jossa studioisäntä Conan O'Brien vihkii miesparin avioliittoon.

- Syynä on materiaalin toimitusvirhe, kyseistä nauhaa ei yksinkertaisesti ole, selitti SuomiTV:n operatiivinen johtaja Miikka Muurinen tuolloin IS:lle.

Lindblom toteaa kirjassa, että "toki saattaa olla pelkkää sattumaakin, että SuomiTV pudotti marraskuussa Conan O'Brienin ohjelmasta juuri sen jakson, jossa kaksi homomiestä vihittiin avioliittoon".

Hänen mukaansa homoseksuaalisuus on kanavalle edelleen vaikea. Lindblom lisää, että uutisten sisältöön kanavan johto ei yrittänyt vaikuttaa.

- Päätösvalta SuomiTV:n uutisilla oli yksin uutisilla. Tämän ehdon olin johdolle työni alkaessa asettanut, ja sitä johto myös kunnioitti.

IS tavoitti torstaina Miikka Muurisen, mutta hän ei enää työskentele SuomiTV:llä eikä halua kommentoida asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?