Laulaja Hanna Ekola viiden läheisen menettämisestä: "Ei ole muuta keinoa kuin aika" - Viihde - Ilta-Sanomat

Laulaja Hanna Ekola viiden läheisen menettämisestä: "Ei ole muuta keinoa kuin aika"

Suosikkilaulaja Hanna Ekola on joutunut luopumaan viimeisen 17 vuoden aikana viidestä läheisestään.

20.3.2012 17:29

Vuonna 1995 hänen äitinsä kuoli, vuoden 1999 lopussa siskonsa ja vuoden 2000 alussa veljensä. Vuonna 2008 menehtyi isä ja puolen vuoden kuluttua puoliso, Juha "Lido" Salonen.

- Ei ole muuta keinoa kuin surra se aika, jonka tarvitsee. Yskä lähtee yskimällä ja suru suremalla, hän kertoo selviytymiskeinokseen.

Ylivoimaisesti rankimmaksi menetykseksi laulaja kokee puolisonsa kuoleman. Mies menehtyi nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään. Ekola kertoo, että hän on usein ihmetellyt perheensä kesken, kuinka syövästä ei tiedetty etukäteen.

- Kyllä Juha oli kipeä, oli useamman viikon kovat selkäkivut, mutta niihin oli aina joku muu syy, heteka tai keikkamatkat.

Ekola kertoo, että miehessään hän menetti ihmisen, jonka kanssa oli aikaisemmin jakanut 18 vuoden ajan koko elämänsä työntekoa myöten.

- Puolison kuolemassa menettää myös itsestään puolet. Kun kumppani lähtee arjesta, pitää rakentaa uudestaan koko oma elämänsä, opetella tuntemaan itsensä.

Laulaja on kuitenkin onnellinen, että hänen miehensä lähti äkkiä.

- Hän sai lähteä hienosti saappaat jalassa. Ei tarvinnut yhdessä surra kuolemaa, ja se sopi hänelle.

Kun Ekolan äiti kuoli noin 10 vuotta aikaisemmin, hänet yllätti se, kuinka voimakas tunne suru on ja kuinka suuren osan se vie elämästä.

- Ensimmäistä surua työstin kirjoittamalla kirjan Otan osaa, johon haastattelin muita läheisensä menettäneitä.

Ekola uskoo, että kuolemien myötä hän on saanut työkaluja työstää seuraavia menetyksiä.

- Edelliset menetykset ovat auttaneet uusissa menetyksissä.

Surun läpikäymisessä musiikilla on ollut suuri rooli. Ekola kertoo voineensa konserteissaan laulaa surusta ja luopumisesta. Hän on kohdannut keikoillaan paljon sellaista yleisöä, jolle elämän vastoinkäymiset ovat tulleet tutuiksi.

- Lohduttaessaan muita tulee itse lohdutetuksi. Kun laulut tavoittavat ihmiset, saan itse voimaa. Keikoilla kuulen ihmisten tarinoita, eikä täällä kukaan helpolla pääse.

Ekola kertoo kyllä kyseenalaistaneensa surukuormansa, mutta sanoo toisaalta ottavansa asiat sellaisena kuin ne tulevat ja katsovansa eteenpäin.

- Totta kai olen kysynyt miksi, mutta olen ajatellut olevani isosta perheestä, jolloin mahdollisuus kuolemiinkin on isompi. Olen tavallaan realisti.

- Jos eteen tulee asioita, joille en voi mitään, en kysy miksi, vaan miten selviydyn tästä eteenpäin, hän tiivistää.

Aiheesta kertoi ensin MTV3.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?