Iron Sky -elokuvan tekijät nujersivat ylivoimaisetkin haasteet - kuunatsielokuva valmistui - Viihde - Ilta-Sanomat

Iron Sky -elokuvan tekijät nujersivat ylivoimaisetkin haasteet - kuunatsielokuva valmistui

Elokuvassa toisen maailmansodan lopussa kuun pimeälle puolelle paenneet natsit palaavat maahan pahat mielessään.

7.2.2012 20:15 | Päivitetty 7.2.2012 21:23

Saunassa on tehty Suomessa ennenkin suuria päätöksiä ja politiikkaa. Saunassa syntyi myös idea, josta on kasvanut suomalaisen elokuvahistorian kaikkien aikojen kallein ja näyttävin projekti. Näet science fiction -komedia Iron Sky. Elokuva, jossa toisen maailmansodan lopussa kuun pimeälle puolelle paenneet natsit palaavat maahan pahat mielessään.

Elokuva kuvattiin 2010-2011 aikana Saksassa ja Australiassa, ja sen jälkituotanto on saatu päätökseen aivan muutama päivä sitten. Teos saa maailman ensi-iltansa uunituoreena, sillä se näytetään ensimmäistä kertaa yleisölle jo ensi lauantaina Berliinissä Berlinale-elokuvafestivaaleilla. Näytöksen liput loppuunmyytiin parissa tunnissa, joten kiinnostus elokuvaa kohtaan on todella tuntuvaa.

Varsinainen ensi-ilta on huhtikuussa, mutta elokuva kiertää Suomea maalis-huhtikuun aikana lähes 20 paikkakunnalla ennakkonäytöskiertueella. Kiertueella fanit voivat tavata myös miehet elokuvan takana.

IS:n kävi tapaamassa Iron Skyn tekijöitä ja keskusteli muun muassa oudon elokuvan erikoisista rahoituskuvioista.

- Hattua täytyy nostaa, että tuottajamme Tero Kaukomaa sai kerättyä 7,5 miljoonaa euroa kuunatsi-elokuva-idealle. Elokuvalle, jonka ohjaa joku tuntematon ja tehosteet tekee ihmeellinen tamperelainen pieni luukku. Kyllä siinä on ollut erikoiset lähtökohdat, mutta ehkä se on osa tämän viehätystäkin, miettivät elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola ja efektivelho Samuli Torssonen.

Elokuvasäätiön tuen ja eri puolilta maailmaa kerättyjen rahoitusvirtojen lisäksi myös fanit ovat rahoittaneet elokuvaa noin 600-700 000 eurolla.

Suuri budjetti onkin tuonut mukanaan muutoksia elokuvantekoon, etenkin kun sitä vertaa kaksikon vuonna 2005 julkaisemaan, seitsemän vuoden ajan kengännauhabudjetilla ja palkatta tehtyyn Star Wreck: In the Pirkinning -scifiparodiaan. Star Wreck -sarjan kuudetta elokuvan saa ladata maksutta internetistä, ja teos onkin tiettävästi kaikkien aikojen katsotuin suomalainen elokuva.

- Vaikka erikoisefektejä laskevien koneiden määrä onkin kasvanut viidestä viiteenkymmeneen, niin perusmeininki on sama kuin ennen: teemme tätä, koska on siistiä tehdä leffaa. Ei niitä miljoonia ainakaan tänne toimistolle ole laitettu, Torssonen nauraa spartalaisessa toimistoympäristössään.

Kuvausten ajalta kaksikko kertoo myös tuotannon mieleenpainuneista tilanteista, kuten erästä pieleen mennyttä kuvauspäivää Frankfurtissa.

- Kuvauspäiviä on muutenkin vähän ja jokainen maksaa ihan hirveästi. Ja sitten yhtenä päivänä tuli niin kova lumisade, ettei sinä päivänä saatu oikeastaan yhtään mitään aikaan, Samuli muistelee.

- Se oli noloa siksikin, että olimme kutsuneet fanirahoittajamme katsomaan kuvauksia juuri sinä päivänä. He olivat saapuneet ties mistä maailmankolkista katsomaan, kun me seistään ja täristään räntäsateessa eikä pystytä kuvaamana yhtään ruutua, jatkaa Vuorensola.

IS TV:n haastattelussa kaksikko kertoo laajemmin elokuvan historiasta. Lisäksi Torssonen kertoo myös kansainvälisessäkin mittakaavassa mittavista erikoistehosteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?