TV2: Seija Alatalo vastusti poikansa ADHD-lääkitystä - Viihde - Ilta-Sanomat

TV2: Seija Alatalo vastusti poikansa ADHD-lääkitystä

Seija Alatalo kertoo sunnuntaina Inhimillisessä tekijässä hänen ja miehensä Mikko Alatalon pojan kamppailusta ADHD:ta vastaan.

Seija Alatalo haluaa puhua lapsensa ADHD:sta avoimesti, jotta muutkin ymmärtäisivät ympärillä olevia paremmin.­

22.10.2011 8:00

Pojan tarkkaavaisuushäiriö ilmeni jo tarhaiässä, kun hän ei pysynyt paikoillaan, piti jatkuvasti ääntä ja rummutti jalkojaan ja käsiään tiuhaan.

- Kun hän meni tarhaan, sieltä alkoi tulla vinkkejä, ettei kaikki ollut ok. Tavarat putoilivat, hän ei pysynyt tuolilla ja hänellä oli jatkuvaa rummuttelua ja ääntelyä, Seija Alatalo kertoo Inhimillinen tekijä -ohjelmassa.

- Kavereiden kanssa tuli myös tuuppimista ja poika oli siitä jälkikäteen kauhean pahoillaan.

Lopulta poikaa tutkittiin esikoulussa ja hän kävi psykologisissa ja neurologisissa testeissä. Diagnoosi tuli nopeasti.

- Tieto oli helpotus. Sitten ymmärsi, mistä kaikki johtuu ja pystyi hakemaan apua, Seija sanoo.

Ennen avun saamista Seija oli kokenut riittämättömyyttä äitinä, ja se johti myös omaan turhautumiseen. Seija kertoo, miten hänen tuli korotettua useasti ääntä omalle lapselle.

- Kun olin sanonut asiat miljoona kertaa, eivätkä ne menneet perille, niin se kärjistyi huutamiseen: että voitko nyt olla hiljaa.

Vaikka Seija halusi auttaa lastaan, hän ei pitänyt lääkitystä ensimmäisenä vaihtoehtona, koska pelkäsi sen olevan jonkinasteista huumetta.

- Olin jotenkin Eeron lääkitystä vastaan, en ollut varma siitä. Oli jotenkin nihkeä olo sen suhteen. Mieheni sanoi lopulta, että etkö voisi tulla tässä asiassa vastaan.

Muutaman päivän päästä lääkityksen aloittamisen jälkeen koulusta soitettiin Seijalle, joka pelkäsi pahinta.

- Mutta sitten opettaja sanoi, että sinä et tiedä, millainen poika teillä täällä on. Hän istuu paikoillaan, kuuntelee ja osallistuu. Se oli lämmin puhelu. Inhimillinen tekijä TV2:lla 23.10. kello 21.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?