Teija Sopanen helmikuussa: "En halua kuolla yksin"

Julkaistu:

Hyvän ystävän kuolema sai kuuluttajalegenda Teija Sopasen ymmärtämään elämän rajallisuuden.
Haastattelu on julkaistu Ilta-Sanomissa 10.2.2011.

Kuuluttajalegenda, toimittaja Teija Sopanen, 78, järkyttyi hyvän ystävänsä Tuula Rosenqvistin kuolemasta.

Sopasen kanssa samanikäinen Rosenqvist menehtyi sairauden uuvuttamana kolme päivää sitten. Teija Sopanen on murheellinen siitä, että hänelle rakas ihminen lähti. Rosenqvistin menehtyminen muistutti Teija Sopasta kuitenkin myös elämän rajallisuudesta.

- Kun herään aamuisin kello viisi ja jään sänkyyn makailemaan, niin kyllä minä elämääni ja sen rajallisuutta ajattelen. Ei tässä kukaan nuorene, ja jokaisesta päivästä on oltava kiitollinen, Teija

Hän iloitsee eletyistä päivistä jo siksikin, että monet häntä nuoremmat ovat lähteneet tästä maailmasta ennen häntä.

- Kuolema tulee väistämättä meidän jokaisen kohdalle. Sen kuitenkin toivoisin, etten kuolisi yksin kotona tai että jäisin vuoteenomaksi, hän miettii.

Teija Sopanen on aviossa teatterinjohtajanakin aikoinaan toimineen, nyt jo eläkkeellä olevan Lauri Väärän kanssa. Aviomies kuitenkin asuu Suomenniemellä ja Teija Sopanen Helsingissä. Teija Sopanen kertoo käyvänsä viikonloppuisin miehensä luona.

- On aina järkyttävää, kun ihminen kuolee. Kun sitten hyvä ystävä lähtee vierestä, se tuntuu vielä pahemmalta, Teija Sopanen sanoo.

Teija Sopanen ja Tuula Rosenqvist ehtivät tuntea toisensa peräti viidenkymmenen vuoden ajan. He tutustuivat televisiossa, jossa he toimivat kuuluttajina. Kun Tuula Rosenqvistista tuli TV2-kanavan pääkuuluttaja, naisille jäi enemmän aikaa jutella. Molemmat olivat iltaisin samaan aikaan töissä ja ehtivät istua kuulutusten välillä ja tutustua toisiinsa.

Teija Sopanen vieraili usein myös Tuulan ja tämän miehen
Jan Rosenqvistin luona Ranskassa. Sopanen muistelee hyvillä mielin niitä iltoja, kun he istuivat rakkaan ystävänsä kanssa yömyöhään ja juttelivat muun muassa lapsistaan ja lapsenlapsistaan.

- Tuulan mies Jan vetäytyi aina silloin toiseen huoneeseen ja antoi meidän naisten turista keskenämme, Teija kertoo.

Hän muistaa rakkaan ystävänsä huumorintajuisena ihmisenä, joka suhtautui realistisesti elämään.

Teija itse pitää huolta fyysisestä ja henkisestä kunnostaan käyttämällä kotonaan olevaa kuntopyörää päivittäin sekä lukemalla paljon ja seuraamalla television ajankohtaisohjelmia.

- Minulla on myös ihania ystäviä, jotka lähtevät kanssani teatteriin sekä erilaisiin taidenäyttelyihin, hän kiittelee.
 
Teija kertoo, että hänen kotinsa ikkunoista avautuu kaunis merinäköala. Kun aurinko paistaa, hän istahtaa tuolilleen ja tuijottaa kaunista maisemaa kiittäen tulevasta päivästä.

- Minulle tulee tuolloin oikein hyvä olo. Mietin usein ystäväni
Jukka Virtasen viisasta sanontaa: "Kun tietää, että aika lähestyy, elämä on joka päivä kivaa, eikä siitä haluaisi millään luopua", hän hiljentyy.

"Kun herään aamuisin kello viisi ja jään sänkyyn makailemaan, niin kyllä minä elämääni ja sen rajallisuutta ajattelen."

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt