Sofi Oksanen omisti kappaleen Johanna Tukiaiselle - Viihde - Ilta-Sanomat

Sofi Oksanen omisti kappaleen Johanna Tukiaiselle

Kirjailija Sofi Oksanen ja Maija Kaunismaa ovat julkaisseet yhdessä laululyriikkateoksen Liian lyhyt hame. Kertomuksia keittiöstä.

Sofi Oksanen on julkaissut uuden teoksen.

31.8.2011 16:18

Jokainen meistä saattaa ihastua ihmiseen, joka paljastuu myöhemmin väkivaltaiseksi.

Kirjailija Sofi Oksasesta tämä on ajatus, jonka hän toivoo välittävänsä laululyriikkateoksella "Liian lyhyt hame. Kertomuksia keittiöstä." –Hollywood-elokuvissa psykopaattimurhaajat ovat kärjistettyjä hahmoja, mutta tosielämässä suurin osa väkivallan tekijöistä on tavallisia ihmisiä. Kukaan ei osaa ajatella, että ihastuisi väkivaltaiseen ihmiseen, sanoo Oksanen.

Usein väkivallan ajatellaan tapahtuvan vain jossain muualla, huonommissa perheissä. Siksi moni lamautuukin häpeästä, kun väkivalta osuu omalle kohdalle.

Oksasesta ja Maija Kaunismaasta juuri häpeää pitäisi saada kitkettyä. Se tuskin on mahdotonta, sillä monet muutkin ennen häpeällisinä pidetyt asiat ovat nykyään arkipäiväisiä. Mielialalääkkeistä ja terapiakäynneistä voidaan jo puhua kahvipöydissä ja julkkishaastatteluissa, mutta harva kertoo avoimesti itse kokemastaan tai tekemästään väkivallasta.   Ivaikonit Osa Oksasen ja Kaunismaan lauluista on omistettu julkkisnaisille, jotka ovat nousseet suoranaisiksi ivaikoneiksi.

Johanna Tukiaiselle omistetussa kappaleessa "Valtakunta ystävällisestä sanasta" osutaan kulutuskeskeisen naiseuden ytimeen: "Kullalla on kalliit kengät, jotta ei tuntisi itseään halvaksi, Kullalla kalliit meikit, jotta tuntisi itsensä ihmiseksi, Kullalla on Chanelia, jotta tuntisi olonsa kalliiksi."

Oksanen ja Kaunismaa perehtyivät teoksiaan varten nettikeskusteluihin, joissa julkkisnaisten ulkonäkö kirvoitti mitä ilkeintä ja intohimoisinta ruodintaa. Oksasen mukaan nettikeskustelut ovat kirjailijan kannalta aarreaitta, sillä ulkonäöstä puhutaan elinvoimaisella kielellä, joka muuttuu nopeasti.

Netistä tarttui teokseen esimerkiksi ilmaisu Ruma Barbi. Tällä nimellä kulkeva kappale kertoo kärjistetysti naisen arvon määrittelemisestä ulkonäön perusteella: "Kiitollisempaa kamelia etsiä saisin, uskollisempaa koiraa tuskin löytäisin, miksi siis vaihtaa akkaa rumaa, sillä se tajuaa, kuinka helppo se on tappaa."

Kertomuksia keittiöstä -laulunäytelmää esitetään Kansallisteatterissa. Lokakuussa alkaa kiertue, jolla Kaunismaa laulaa levyltä ja Oksanen puhuu laulujen teemoista.    

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?