Andy Warholin viimeiset työt kävivät Turussa - Viihde - Ilta-Sanomat

Andy Warholin viimeiset työt kävivät Turussa

Turun Tuomiokirkossa oli esillä viikonloppuun asti ällistyttävän hieno näyttely Viimeinen ehtoollinen.

30.7.2011 14:38 | Päivitetty 1.8.2011 9:36

Se koostui kolmen tekijän - Francine LeClercqin, Andy Warholin ja Pauno Pohjolaisen - rinnastuksista yhteen maailman kuuluisimpaan taideteokseen, Leonardo Da Vincin Viimeiseen ehtoollisen, joka on esillä kirkossa Milanossa.

Seuraava lause kannattaa lukea hyvin, sillä se on merkityksellinen: esillä oli maailmankuulun Andy Warholin viimeiseksi jääneen teossarjan neljä taulua. Siis Turussa.

Kansallispyhätössä oli kahdeksan Warholin arvoteosta. On yllättävää kuulla, että Coca-Cola-, Cambell- ja Marilyn-töistä tunnettu Warhol teki aiheesta reilusti yli sata teosta.

- Se on suurin koskaan tehty uskonnollisen taiteen sarja koko Pohjois-Amerikassa, näyttelyn kuraattori Perttu Ollila kertoo.

Ensimmäisessä kappelissa oli esillä neljä sähkötuoliteosta. Ne olivat lainassa Turun Ars Nova -museolta. Seuraavasta kappelista löytyivät Warholin The Last Supperin neljä taulua, jotka olivat lainassa Pittsburghin museosta.

- Museoon vetosi se, että ensimmäistä kertaa tarjotaan Andya uudenalaisessa näyttelypaikassa. Tila on hengellisessä käytössä joka päivä, näyttelyn kuraattori Perttu Ollila sanoo.

Kirkossa aisti selvästi julkihomon taidesekoittajan salaisen uskonnollisen puolen, joka korostui hänen elämänsä lopussa. Warhol hiiviskeli maalausten teon aikaan läheisessä kirkossa 2-3 kertaa viikossa ja kuoli työn loputtua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?