Mustanaamio on nyt Ilta-Sanomissa! - Viihde - Ilta-Sanomat

Mustanaamio on nyt Ilta-Sanomissa!

Legendaarinen piirroshahmo seikkailee arkipäivisin Ilta-Sanomien sivuilla. Vaeltava aave on täällä taas.

17.5.2011 13:16

Mustanaamio on kova koville!

Ilta-Sanomat on maanantaista lähtien julkaissut paperilehdessä joka arkipäivä sarjakuvaklassikko Mustanaamion seikkailuja. Ne ovat nähtävissä myös digilehdessä ja iPad-versiossa.

Kun Mustanaamio puhuu, silloin kuunnellaan!

Julkaisemme joka päivä kuusi jaksoa samaan tapaan kuin lauantaista Rip Kirbyä.

Mustanaamio on ollut sorrettujen ja heikompien apuna jo vuodesta 1536, jolloin merirosvot tappoivat ensimmäisen Mustanaamion isän Bengalin lahdella. Silloin rosvojen iskusta eloonjäänyt nuorukainen vannoi pääkallovalalla taistelevansa vääryyttä vastaan ja lupasi, että hänen jälkeläisensä jatkaisivat hänen työtään.

Siitä pitäen väärintekijät ovat saaneet pelätä ”Vaeltavan aaveen” hirveätä pääkallomerkkiä.

Mustanaamio on oikealta nimeltään Christopher ”Kit” Walker. Me seuraamme nyt 21. Mustanaamion seikkailuja.

Eilen Ilta-Sanomissa alkanut seikkailu vuodelta 1964 kertoo meille yhden tarinan verran nykyisen Mustanaamion isoisän elämästä.

Mustanaamio asuu perheensä kanssa Bengalin viidakossa, mutta hänellä on asuinpaikkoja ympäri maailmaa aina Yhdysvalloista Notre Damen kirkontornin salakammioon. Väärintekijät eivät ole suojassa Mustanaamiolta missään.

Nykyinen Mustanaamio on naimisissa YK:n työtekijänä toimivan Diana Palmerin kanssa ja pariskunnalla on kaksi lasta: poika Kit ja tyttö Heloise. Mustanaamion apuna seikkailuissa ovat usein myös Devil-susi ja Hero-hevonen.

Mustanaamion kotiseutu on maantieteellisestä nimestään huolimatta lähempänä Afrikkaa, ja hänen myyttisestä Pääkalloluolastaan löytyy monia mytologian merkkiesineitä, kuten Excalibur-miekka ja Caesarin laakeriseppele.

Mustanaamion hahmossa yhdistyvät suuri joukko maailman vanhoja myyttejä ja legendoja muinaisen Kreikan mytologiasta kuningas Arthuriin, pohjoismaisiin saagoihin ja myöhemmän ajan populaarikirjallisuuteen, mikä sekin selittänee hahmon suosiota.

Vanhassa työväenlaulussa sanotaan, että ”tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin” eikä Mustanaamiokaan kaihda kovia otteita vaan hän kuljettaa mukanaan pistooleja, joita hän myös käyttää. Pääasiassa tämä salaperäinen sankari käyttää nyrkkejään leimaten roistot ikiajoiksi pääkallomerkillä.

Lee Falk loi Mustanaamion

Mustanaamion ja Taika-Jimin takana on amerikkalainen Lee Falk, , joka kehitti 23-vuotiaana Taika-Jimin ja kaksi vuotta myöhemmin loi Mustanaamion.  Lee Falk vieraili Suomessa 1984 ollessaan 73-vuotias.

Falk piirsi ensi alkuun itse Taika-Jimiä hetken aikaa, mutta keskittyi sitten pian käsikirjoittamiseen, jota hän teki kumpaankin sarjaan aina kuolemansa hetkeen asti 1999. Kerrotaan, että hän vielä viimeisinä elinpäivinään repi sairaalassa happinaamarin kasvoiltaan sanellakseen viimeisiä sarjakuvakäsikirjoituksia.

Sarjakuvien ohella teatteri oli Falkin suuri rakkaus. Hän kirjoitti elämänsä aikana 12 näytelmää, ohjasi 100, tuotti 300 ja pyöritti kaikkiaan viittä teatteria eli Falk oli luomiensa sarjakuvasankarien kaltainen superhahmo.

Katso näytteeksi maanantaina ilmestynyt avausjakso täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?