Mustanaamio on nyt Ilta-Sanomissa!

Julkaistu:

Legendaarinen piirroshahmo seikkailee arkipäivisin Ilta-Sanomien sivuilla. Vaeltava aave on täällä taas.
Mustanaamio on kova koville!

Ilta-Sanomat on maanantaista lähtien julkaissut paperilehdessä joka arkipäivä sarjakuvaklassikko Mustanaamion seikkailuja. Ne ovat nähtävissä myös digilehdessä ja iPad-versiossa.

Kun Mustanaamio puhuu, silloin kuunnellaan!

Julkaisemme joka päivä kuusi jaksoa samaan tapaan kuin lauantaista Rip Kirbyä.

Mustanaamio on ollut sorrettujen ja heikompien apuna jo vuodesta 1536, jolloin merirosvot tappoivat ensimmäisen Mustanaamion isän Bengalin lahdella. Silloin rosvojen iskusta eloonjäänyt nuorukainen vannoi pääkallovalalla taistelevansa vääryyttä vastaan ja lupasi, että hänen jälkeläisensä jatkaisivat hänen työtään.

Siitä pitäen väärintekijät ovat saaneet pelätä ”Vaeltavan aaveen” hirveätä pääkallomerkkiä.

Mustanaamio on oikealta nimeltään Christopher ”Kit” Walker. Me seuraamme nyt 21. Mustanaamion seikkailuja.

Eilen Ilta-Sanomissa alkanut seikkailu vuodelta 1964 kertoo meille yhden tarinan verran nykyisen Mustanaamion isoisän elämästä.

Mustanaamio asuu perheensä kanssa Bengalin viidakossa, mutta hänellä on asuinpaikkoja ympäri maailmaa aina Yhdysvalloista Notre Damen kirkontornin salakammioon. Väärintekijät eivät ole suojassa Mustanaamiolta missään.

Nykyinen Mustanaamio on naimisissa YK:n työtekijänä toimivan Diana Palmerin kanssa ja pariskunnalla on kaksi lasta: poika Kit ja tyttö Heloise. Mustanaamion apuna seikkailuissa ovat usein myös Devil-susi ja Hero-hevonen.

Mustanaamion kotiseutu on maantieteellisestä nimestään huolimatta lähempänä Afrikkaa, ja hänen myyttisestä Pääkalloluolastaan löytyy monia mytologian merkkiesineitä, kuten Excalibur-miekka ja Caesarin laakeriseppele.

Mustanaamion hahmossa yhdistyvät suuri joukko maailman vanhoja myyttejä ja legendoja muinaisen Kreikan mytologiasta kuningas Arthuriin, pohjoismaisiin saagoihin ja myöhemmän ajan populaarikirjallisuuteen, mikä sekin selittänee hahmon suosiota.

Vanhassa työväenlaulussa sanotaan, että ”tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin” eikä Mustanaamiokaan kaihda kovia otteita vaan hän kuljettaa mukanaan pistooleja, joita hän myös käyttää. Pääasiassa tämä salaperäinen sankari käyttää nyrkkejään leimaten roistot ikiajoiksi pääkallomerkillä.

Lee Falk loi Mustanaamion

Mustanaamion ja Taika-Jimin takana on amerikkalainen Lee Falk, , joka kehitti 23-vuotiaana Taika-Jimin ja kaksi vuotta myöhemmin loi Mustanaamion.  Lee Falk vieraili Suomessa 1984 ollessaan 73-vuotias.

Falk piirsi ensi alkuun itse Taika-Jimiä hetken aikaa, mutta keskittyi sitten pian käsikirjoittamiseen, jota hän teki kumpaankin sarjaan aina kuolemansa hetkeen asti 1999. Kerrotaan, että hän vielä viimeisinä elinpäivinään repi sairaalassa happinaamarin kasvoiltaan sanellakseen viimeisiä sarjakuvakäsikirjoituksia.

Sarjakuvien ohella teatteri oli Falkin suuri rakkaus. Hän kirjoitti elämänsä aikana 12 näytelmää, ohjasi 100, tuotti 300 ja pyöritti kaikkiaan viittä teatteria eli Falk oli luomiensa sarjakuvasankarien kaltainen superhahmo.

Katso näytteeksi maanantaina ilmestynyt avausjakso täältä.


Ota kantaa

Mikä on Viidakon sananlaskuista paras?

Et koskaan löydä Mustanaamiota - hän löytää sinut. 28% Herätä pimeässä ja nähdä Mustanaamio - mikä kaamea kohtalo konnille. 1% Joka näkee Mustanaamion kasvot ilman naamiota, häntä kohtaa kaamea kuolema 3% Kun Mustanaamio kysyy, silloin vastataan. 16% Kun Mustanaamio liikkuu, on salamakin hidas kuin etana. 11% Mustanaamio ei liikoja lavertele, mutta hänellä on Salomonin viisaus. 0% Mustanaamio liikkuu viidakossa nopeammin kuin helikopteri ilmassa 0% Mustanaamio on kova koville. 15% Mustanaamion katse jähmettää tiikerinkin. 3% Mustanaamion ääni saa veren hyytymään. 17% Toisinaan Mustanaamio poistuu viidakosta ja liikkuu kaupungissa kuin kuka tahansa meistä. 2% Mustanaamion raivo on kuin hirmumyrsky. 3%
Ääniä yhteensä 428

Mustanaamio

 • Mustanaamio-sarjakuva syntyi 1936 joten se on sarjakuvahistorian vanhimpia supersankareita – tosin hänellä ei ole yliluonnollisia voimia, mikä lienee myös pitänyt hahmon elinvoimaisena.
 • Sarjakuvan loi Lee Falk ja sen ensimmäinen piirtäjä oli Ray Moore, jota seurasi Wilson McCoy.
 • Ilta-Sanomien julkaisemat sarjat ovat 1960-luvulta, jolloin sarjan piirtäjänä oli Sy Barry. Barry piirsi Mustanaamiota 33 vuotta vuodesta 1962 alkaen ja hänen aikansa Mustanaamiota pidetään sanomalehtisarjan huippukautena.
 • Mustanaamiota on julkaistu Suomessa myös nimellä Fantom ja Urja ja se on ollut päivälehtien suosituimpia ulkomaisia sarjakuvia.
 • Mustanaamiota piirretään yhä edelleen ja päivittäinen Mustis ilmestyy yhä lähes 20 suomalaislehdessä.
 • Suomalaisen Mustanaamio-sarjakuvalehden tarina päättyi viime vuonna lähes 45 vuoden julkaisun jälkeen levikinlaskun seurauksena.
 • Samansuuntainen kohtalo on ollut ruotsalaisella Fantomenilla, joka oli vielä 1970-luvulla lähes 200-000 kappaleen levikillään sikäläistä Aku Ankkaakin suurempi lehti.
 • Mustanaamio-lehti elää kuitenkin erikoisjulkaisuissa ja lehtien näköispainoskirjoissa, joita Egmont julkaisee tänä vuonna ainakin heinä-syyskuussa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt