Kuninkaan lähipiiri mukana lokakampanjassa? - Viihde - Ilta-Sanomat

Kuninkaan lähipiiri mukana lokakampanjassa?

Ruotsin kuninkaasta kirjan tehneet toimittajat väittävät joutuneensa Kaarle Kustaan ystävien koston uhreiksi.

Kuninkaasta paljastuskirjan kirjoittaneita vainotaan.­

15.3.2011 9:29

Marraskuussa Ruotsin kuninkaasta julkaistu paljastuskirja Carl XVI – den motvillige monarken sai Ruotsissa aikaan kohun, joka ei ota laantuakseen.

Nyt kirjan tekijät kokevat joutuneensa Kaarle Kustaan lähipiirin koston uhreiksi.

Jo 9000 kappaletta Ruotsissa myyneestä kirjasta ilmestyy tänään pokkariversio, jossa on mukana kokonaan uusi luku. Siinä tekijät kertovat, millaisia reaktioita kohukirjan julkaiseminen on saanut aikaiseksi.

Expressenin mukaan kirjan tekijäkaartiin lukeutuvat toimittajat Deanne Rauscher ja Thomas Sjöberg syyttävät nyt kuninkaan ystäviä mustamaalauskampanjasta.

- Saimme tuta ne voimat, joista meitä varoitettiin, Rauscher ja Sjöberg kirjoittavat.

Tekijöiden mukaan heidän mainettaan on systemaattisesti yritetty mustamaalata kirjan julkaisun jälkeen.

Vuosia perhekotia huostaan otetuille tytöille pitänyt Rauscher kertoo, kuinka hänestä ja hänen entisestä miehestään on tammikuussa tehty ilmoitus sosiaaliviranomaisille. Heidän väitetään järjestäneen seksiorgioita ystävilleen ja eräälle sosiaalivirkamiehelle.

Ilmoituksen teki freelance-tutkija, joka on laatinut kriittisen raportin kohukirjan tekijöistä. Tutkija vahvisti lehdelle tavanneensa kuninkaan ystäviä Aje Philipsonia, Anders Lettsrömiä ja Noppe Lewenhauptia tammikuussa ja antaneensa näille raportista selonteon. Hän kuitenkin väittää, etteivät miehet palkanneet häntä.

- Kun tarkistin kirjaa ja Deanne Rauscheria, tapasin ihmisiä, jotka kertoivat minulle orgioista, ja siksi tein ilmoituksen, tutkija kertoi Expressenille.

Thomas Sjöberg joutui puolestaan palkkaamaan itselleen henkivartijan sen jälkeen, kun hänet leimattiin internetissä pedofiiliksi. Hän löysi yhtenä päivänä postilaatikostaan nimettömän kirjeen, jossa asiasta ilmoitettiin hänelle.

- Kirjeessä luki: Hei, olemme kertoneet internetissä, että olet pedofiili. Painovapaus, tiedäthän, Sjöberg kertoo.

Sjöberg syyttää myös entistä valtion rikosylijohtajaa Tommy Lindströmiä siitä, että tämä on paljastanut kahden kirjan lähteen henkilöllisyyden kuninkaan ystäville.

Expressenin mukaan useat maan suurista uutistoimituksista ovat saaneet yksityiskohtaisia mutta perättömiksi osoittautuneita vinkkejä, joissa Sjöbergiä syytetään rikollisesta toiminnasta. Samaan aikaan kirjan tekijöistä on julkaistu netissä valtavasti halventavia tietoja.

'Vaikka kirjoittajat osasivatkin odottaa vastareaktioita kirjalleen, he ovat järkyttyneitä siitä, kuinka vahvasti heitä kohtaan on henkilöinä hyökätty.

Erään lehden toimitukseen lähetettiin jopa nauhoite, jossa minun väitettiin puhuvan. Panettelukampanja meitä vastaan on ollut valtava, Rauscher sanoo Expressenille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?