Miss Universum Armi Kuusela Ken on heistä kaikkein kaunein -ohjelmassa - Viihde - Ilta-Sanomat

Rakkaus vei Armi Kuuselan maailmalle

Armi Kuusela: Ken on heistä kaikkein kaunein, MTV3 klo 17.25

Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi 1952.­

23.1.2011 6:00

Vuoden 1952 Miss Universumin Armi Kuuselan ja filippiiniläisen Virgilio ”Gil” Hilarion salamarakkaus oli järkytys niin Armin sukulaisille kuin Suomen kansallekin.

Maailman kauneimman Armimme Suomesta pois houkutellut Gil joutui vakuuttamaan nuorikkonsa epäilevälle äidille, että hänestä tulisi uskollinen aviomies. 25-vuotias Gil ei jättäisi 18-vuotiasta kaunotartaan edes silloin, kun hänen kauneutensa katoaisi.

Eikä Gil jättänyt. Unelmaliitto kesti siihen asti, kunnes koko Suomen vävypoika ”Kili” menehtyi sydänkohtaukseen vain 48-vuotiaana.

Rakkaus syntyi messuilla Manilassa vuonna 1953, kun Universumin kaunein nainen ihastui filippiiniläiseen liikemieheen. Vain kahta kuukautta myöhemmin pari ehti jo naimisiin Tokiossa. Perheelle Suomeen he tiedottivat asiasta pelkällä sähkeellä.

Ensimmäisen kerran Armi toi miehensä näytille Suomeen vuonna 1955. Pariskunta laitettiin 44 päiväksi Äitien Apu ry:n järjestämään näyttelyjunaan, jossa heitä kävi tapaamassa peräti 50000 ihmistä. Epäilys sulhoa kohtaan vaihtui suureen suosioon.

Armi ja Gil piipahtivat usein Suomessa, ja joka kerta suosikkiparin tulo oli valtaisa tapaus.

Filippiineille kotiutuneelle parille syntyi peräti viisi lasta. Armi menetti Gilinsä 22 yhteisen aviovuoden jälkeen vuonna 1975. Gil kuoli manilalaisessa sairaalassa vain muutama tunti sen jälkeen, kun hän oli palannut kotiinsa lomamatkalta Suomesta. Vävypojan kuolemaa surtiin valtavasti myös Pohjolassa.

Leski hämmensi suomalaisia uudestaan vuonna 1979, kun hän avioitui amerikkalaisen diplomaatin Albert Williamsin kanssa. Pariskunta asuu yhä Kaliforniassa.

- Me haluamme Albertin kanssa elää nyt hyvin private, hyvin yksityistä elämää, Armi kertoi harvinaisessa haastattelussa Ilta-Sanomille 22. joulukuuta 1989.

Williams oli tuolloin jäänyt syksyllä eläkkeelle diplomaatin virastaan, ja pariskunta oli muuttanut Turkista Kalifornian La Jollaan vain kolme kuukautta aikaisemmin.

- Eikö elämä olekin arvaamatonta! tuolloin 55-vuotias Armi iloitsi. En olisi osannut nuorena kuvitellakaan, että asun niin monessa eri maassa ja että vielä kerran asuisin Kaliforniassa.

Mutta oliko Armi koskaan toivonut, että olisi jäänyt sittenkin Suomeen?

- Olen monesti toivonut, että olisin vienyt opintoni Suomessa päätökseen ja saanut asua Suomessa pidempään. Toivon myös, että olisin voinut olla paikalla silloin, kun vanhempani kuolivat, hän kertoi.

Armi Kuusela hehkui missivuonna 1952.­

Virgilio Hilario ja Armi Kuusela poseerasivat onnellisina vuonna 1959.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?