Irwin Goodmanin kuolemasta 20 vuotta! - Viihde - Ilta-Sanomat

Irwin Goodmanin kuolemasta 20 vuotta!

Läheiset muusikkoystävät muistelevat tasan 20 vuotta sitten menehtynyttä Irwin Goodmania.

Irwin Goodman kuoli 20 vuotta sitten sydänkohtaukseen.­

14.1.2011 11:15

Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen, eli Danny, muistelee kunnioittaen Irwinin huumorintajua ja vaatimattomuutta.

- Irwin oli hiton hauska mies, ei tärkeillyt koskaan. Esiintyessään hän ei korottanut itseään jalustalle, vaan oli todellinen kansanmies. Ja jos Vexi Salmi oli Emil von Retee -nimensä mukaisesti retee, Irwin oli rempsee, Danny hehkuttaa.

- Hän oli karismaattinen viihteentekijä ja teki lennokkaita lauluja, joissa oli tarttuvia melodioita ja välillä hyvinkin yhteiskuntakriittisiä sanoituksia. Hän hauskuutti kansaa herroja kumartelematta. Vasta jälkeenpäin on selvinnyt, kuinka hyvä säveltäjä hän todella oli: monista kappeleista on tullut ikivihreitä.

"Hän oli kapinallinen"

Myös Hurriganes-mies Remu Aaltonen tunsi Irwin Goodmanin.

- Hän oli hyvin eloisa ja mukava ihminen. Sähköinen, impulsiivinen ja ulospäin suuntautunut kaveri, josta tarttui aina hyvä fiilis muihin. Hänen laulunsa kertovat aika tarkasti siitä, miten hän elämänsä eli, Remu pohtii.

Hän arvostaa Irwinin poikkeuksellista musiikkia, jollaista ei aikaisemmin Suomessa oltu kuultu.

- Se oli sellaista musaa, mitä Suomessa ei aiemmin ollut tehty. Irwin menikin tavallaan Topi Kärjen jalanjäljissä, mutta sitä oli päivitetty uuteen aikaan. Irwin oli ennen kaikkea folk-trubaduuri, joka välittänyt mistään. Hän oli kapinallinen.

"Erittäin musikaalinen"

Myös säveltäjä Esa Nieminen kunnioittaa Irwinin poikkeuksellisuutta.

- Irwin oli merkittävä äijä siinä mielessä, että hän aloitti 1960-luvun puolivälissä Suomessa protestilaulutyyppisen linjan. 70-luvulla musiikki muuttui enemmän hauskanpidoksi, moderniksi jatkoksi rillumarei-perinteelle. Hän oli erittäin musikaalinen kaveri, joka lauloi puhtaasti ja fraseerasi letkeästi ja svengaavasti. Tekstin esiintuojana hän oli todella hyvä, Nieminen kertoo.

- Irwin on vaikuttanut omaan musiikkiini siinä, että hän oli säveltäjänä niitä harvoja, ennen kuin Suomi-rock tuli kunnolla, joka teki biisejä duuriin. Irwinin tuotanto on kuunneltu tarkkaan läpikotaisin, sieltä on paljon ideoita löydettävissä.

Nieminen muistaa yhä, kuinka hän kuuli Irwinin kuolemasta.

- Uutinen Irwinin kuolemasta kolahti ja pysäytti toiminnot päiväksi, ihan saman lailla kuin John Lennonin ja Junnu Vainion kuolemat aikanaan. Siinä lähti mies ennen aikojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?