Kruununprinsessa Victoria on varsinainen Suomi-tietäjä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kruununprinsessa Victoria on varsinainen Suomi-tietäjä

Suomeen viikon kuluttua tuleva Ruotsin kruununprinsessa Victoria tietää hyvin, mihin maahan hän ja puolisonsa prinssi Daniel suuntaavat.

Prinsessa Victoria Helsingissä vuonna 1996.

23.10.2010 16:34

Erityisen hyvin Victoria tuntee Ruotsi-Suomen historian, sanoo hänen pitkäaikainen opettajansa, historioitsija ja kirjailija Herman Lindqvist.

- Victoria on hyvin kiinnostunut historiasta. Ja koska minulla itselläni on omakohtaista kokemusta Suomesta, otin esiin Suomen aina kun sillä oli vähäisintäkään merkitystä koko Ruotsin historialle. Voisin sanoa, että hän tällä tavoin oppi enemmän Suomen historiasta kuin suurin osa ruotsalaisista, Lindqvist sanoo STT:lle sähköpostihaastattelussa.

Lindqvist oli Victorian historianopettaja vuosina 2000-2004. Tunnit pidettiin Tukholman kuninkaanlinnassa, joskus useita kertoja viikossa, joskus paljon harvemmin.

- Koska Victorialla on paha lukihäiriö, kävimme läpi koko historian keskustelemalla. Erityistä huomiota saivat hallitsijat, heidän taustansa, opintonsa ja avioliittonsa. Usein puhe kääntyi myös muihin asioihin kuten mediaan ja nykyajan yhteiskunnallisiin ongelmiin.

"Victoriasta loistava hallitsija"

Herman Lindqvist ei yritäkään peitellä omaa ihastustaan ja kunnioitustaan Victoriaa kohtaan.

- Hänestä tulee loistava hallitsija. Hän on äärettömän velvollisuudentuntoinen, kiinnostunut ja utelias.

Victoria on Lindqvistin mukaan täysin tietoinen monarkiasta käytävästä keskustelusta. Hän myös tietää, että kaikki on hyvinkin heikon langan varassa. Se voi helposti katketa, jos hän tai hänen sisaruksensa tekisivät vakavia virheitä, entinen opettaja sanoo.

- Nuorempana tällaiset asiat huolettivat häntä enemmänkin. Nyt hän katsoo, että monarkia on vuosisatojen kuluessa aina onnistunut vastaamaan ajan haasteisiin. Hän haluaa edustaa jatkuvuutta ja vakautta, ja suhtautuu tulevaisuuteen iloisena ja toiveikkaana.

Victorian isä, nykyinen kuningas Kaarle XVI Kustaa kävi Suomessa usein jo nuoruudessaan ja tuli hyvin toimeen presidentti Urho Kekkosen kanssa. Isänsä lapsena menettäneen kruununprinssin sanotaan pitäneen Kekkosta uskottuna oppi-isänä.

- Victorialla ei ole vielä tämän tason kontakteja Suomessa, mutta hänellä on paljon tuttavia. Hän pitää kovasti Suomesta ja hänellä on sieltä vain myönteisiä kokemuksia. Siksi hän tuleekin Suomeen niin mielellään.

"Aidosti onnellinen pari"

Herman Lindqvist on myös kirjoittanut kirjan kruununprinsessasta. Kirjaa varten he kävivät pitkiä keskusteluja, joissa Victoria kertoi avoimesti myös rakkaudestaan Daniel Westlingiin.

- Kun he tapasivat ensimmäistä kertaa noin 8-9 vuotta sitten, Daniel oli mies, jollaiseen Victoria ei ollut eläissään törmännyt. Hänen ympärilläänhän oli pyörinyt vain mielisteleviä typeryksiä, joita pyörii kaikissa hoveissa - myös presidentillisissä hoveissa.

Daniel oli täydellinen vastakohta: läpikotaisin aito, maanläheinen ja kaiken lisäksi varustettu samanlaisella huumorintajulla kuin Victoria.

- Heidän rakkautensa aitoudesta kertoo sekin, miten he selvisivät kaikista ensimmäisten vuosien vaikeuksista ja koettelemuksista. He ovat aidosti onnellisia keskenään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?