Lauri Tähkä ja Elonkerjuu vetäytyy tauolle - "kestoa vaikea sanoa" - Viihde - Ilta-Sanomat

Lauri Tähkä ja Elonkerjuu vetäytyy tauolle - "kestoa vaikea sanoa"

Vaikka suomalaisten rockyhtyeiden kärkeen nostetaan ulkomaiden valloittajat HIM, The Rasmus ja Apocalyptica, kotimaassa ykkösbändi on ollut viime vuosina kiistatta Lauri Tähkä & Elonkerjuu.

12.10.2010 11:09

Joulukuussa Elonkerjuu vetäytyy suomirockin paalupaikalta sapattivapaalle.

- Se on niin, että luovuus vaatii välillä myös joutenoloa. Siksi olisi vaikeaa sanoa, miten kauan paussi kestää. Nyt annamme itsellemme vapaat kädet ja katselemme, linjaa yhtyeen keulakuva Lauri Tähkä.

Elonkerjuu on urakoinut keikkoja ja sittemmin myös levyjä "aika kovalla sykkeellä" yli vuosikymmenen.

- Ei tauossa silti ole kyse mistään uupumuksesta. Sille vain tuli oikea aika.

Tähkän viisikko julkaisee sapatille lähtiessään kaksikin tallennetta. Viime kesän keikoilla äänitettiin hikihuuruinen livealbumi nimeltä Iholla. Saman nimen saa myös massiivinen dvd-kooste, joka tarjoilee faneille Elonkerjuuta kuvana ja äänenä kokonaiset 275 minuuttia.

- Voi sanoa, että yleisö on kärttänyt meiltä livelevyä jo todella pitkään. Oli hyvä saada taltioitua keikkayleisön tunnelma. Ja kyllä bändinkin soiton intohimo kuuluu livenä paremmin.

Menestys luo myös kateutta

Kun Elonkerjuun menestynein albumi on löytänyt yli 120000 ostajaa, ei ole ihme, että yhtye on saanut osansa myös perisuomalaisesta kateudesta.

- Jos bändi pärjää hyvin, lieveilmiötkin kasvavat isommiksi. Mutta niille ei saa antaa ylivaltaa. Tällä alalla pitää muistaa, että ei saa katkeroitua. Kateus kuuluu ihmisen perusluonteeseen, ainakin Suomessa.

Tai kuten Lauri Tähkä on mottonsa muotoillut: "sääliä saa ilimaaseksi, mutta kateus pitää ansaata."

Paljon enemmän kuin ajoittaiset soraäänet on Tähkän on yllättänyt se, miten antaumuksella fanit tätä komboa rakastavat.

- Ei sitä osannut varmaan kukaan odottaa. Maailma on renki -levymme jälkeen ajattelimme, että tämän isommaksi ei (suosio) voi Suomessa tulla. Sieltä kuitenkin löytyi Tuhannen riemua -albumin kanssa vielä kuutosvaihde.

Iso loikka sanoituksissa

Elonkerjuun matkaa tähteyteen on avittanut se, että viisikko pystyi siirtymään varhaisten levyjensä vanhoista pohjalaislyriikoista omien sanoitusten tekijäksi. Yllättävää kyllä, yli sata vuotta vanhat tekstit ja yhtyeen uudet sanoitukset luontuvat yhteen.

- Ne sopivat esitettäviksi keikoilla perä perää. Ehkä syynä on se, että noissa perinneteksteissä ja bändin omissa sanoituksissa on aika sama tematiikka. Ainakin omasta mielestäni niistä syntyy jatkumo. Voisi sanoa, että omien tekstien myötä me vain käänsimme pikkuisen Titanicin kärkeä.

Musiikillisesti yhtye on Lauri Tähkän mielestä korostanut viime aikoina rokki-ilmettään.

- Jos me soitimme aiemmin melko iskelmähenkisesti, nyt soundi on aika rock.

Tähkä katsoo, että Elonkerjuu soveltuu - kansanmusiikin sävyistään huolimatta - hyvin osaksi suomirockin perinnettä, joskin päivitettynä.

- Vieläkin meillä kuuluu läpi se 80-luvun suomirokki, viiltäen Popedaa, Kauko Röyhkää ja Sielun Veljiäkin. Eikä siinä ole mitään pahaa: tuohan oli suomirockin kulta-aikaa, tämän päivän tähti kumartaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?