Heath Ledgerin viimeinen haastattelu - nyt kokonaan verkossa - Viihde - Ilta-Sanomat

Heath Ledgerin viimeinen haastattelu - nyt kokonaan verkossa

Heath Ledger tunnettiin vakavista, jopa synkistäkin elokuvarooleistaan. Jopa lähimmille ystäville ja perheenjäsenille tuli kuitenkin yllätyksenä kuinka synkäksi nuoren ja lahjakkaan näyttelijän elämä oli muuttunut, kun hänet löydettiin kuolleena asunnostaan New Yorkista.

IS julkaisee tiistaina menehtyneen Hollywood-tähti Heath Ledgerin viimeiseksi jääneen lehtihaastattelun kokonaisuudessaan.

27.1.2008 16:05 | Päivitetty 27.1.2008 20:44

Ledger, 28, oli yksi Hollywoodin nousevista tähdistä. Hänen omakin tarinansa oli kuin suoraan elokuvasta.

17-vuotias australialaisnäyttelijä muutti kotikaupungistaan Perthista Sydneyhin 1997 taskussaan vain 70 senttiä. Suurkaupungissa nuori Ledger kiersi ovelta ovelle etsiessään agenttia ja töitä.

Lopulta onni potkaisi ja tärkeät ovet alkoivat avautua.

Ledger sai roolin australialaisessa saippuasarjassa Home and Away. Se poiki Ledgerille uusia tarjouksia, ja pian nuori mies tähdittikin menestyselokuvia 10 Things I Hate About You, The Patriot (suom. Patriootti) ja A Knight's Tale (suom. Ritarin tarina).

Supertähti Ledgeristä tuli, kun hän astui cowboy Ennis del Marin saappaisiin. Elokuva oli tietysti Brokeback Mountain, joka toi Ledgerille paitsi Oscar-ehdokkuuden, myös elämän rakkauden - Michelle Williamsin.

Rakkaus särkyi

Ledger ja Williams tapasivat toisensa Brokeback Mountainin kuvauksissa kolme vuotta sitten. Pari sai pian lapsen, Matildan. Onni särkyi kuitenkin viime vuonna, kun Michelle purki kihlauksen ja pari erosi syyskuussa. Ledger muutti tämän jälkeen pois perheen kodista.

Hänen viimeiseksi jäävää rooliaan Christopher Nolanin uudessa Batman-elokuvassa The Dark Knight on jo etukäteen suitsutettu ilmiömäiseksi suoritukseksi.

Ledger esittää Jokerin roolin, ja jopa elokuvan toinen tähti Michael Caine on ylistänyt Ledgerin suoritusta "kaikkien aikojen pelottavimmaksi".

Pelottava oli myös Ledgerin tapa valmistautua rooliinsa.

Hän on myöntänyt vierailleensa mielensä synkissä sopukoissa ja jopa lukinneensa itsensä kuudeksi viikoksi hotellihuoneeseen Lontoossa.

Ledger nimesi yhdeksi muusakseen traagisesti kuolleen Sid Viciousin.Sid Vicious, oikealta nimeltään John Simon Ritchie oli englantilaisen punk-yhtye Sex Pistolsin basisti.

Hänet löydettiin kuolleena newyorkilaisesta asunnosta helmikuussa 1979. Kuolinsyyksi todettiin heroiinin yliannostus.

Erakoitui viime aikoina

Ledgerin ystävät ovat kertoneet kuinka tähti erakoitui elämänsä viimeisinä viikkoina.

Ledger vaikutti järkyttyneeltä ja kärsi väkivaltaisista mielenliikkeistä.

Ilta-Sanomat julkaisee nyt yksinoikeudella Suomessa Heath Ledgerin viimeisen haastattelun, jossa tähti kertoo muun muassa Jokerin roolista ja kuolemattomasta rakkaudestaan tyttäreensä.

Olet keskittynyt epätavallisiin rooleihin viime vuosina. Miltä tuntui nyt työskennellä suuressa tuotannossa kuten The Dark Knight (uusi Batman-elokuva)?

- Jokerin hahmo on hyytävä, mutta en voinut jättää sitä ottamatta. Nautin suunnattomasti naamion takana näyttelemisestä. Jokeri on ilkeä psykopaatti, joka himoitsee verta.

Onko hahmossa mitään hyvää?

- Ei, hänessä ei ole mitään sympaattista. Elokuva pitää nähdä. Minulla ei ole koskaan ollut yhtä hauskaa missään roolissa, eikä varmaan tule tämän jälkeen olemaankaan.

Miten valmistauduit rooliin?

- Lukitsin itseni hotellihuoneeseen kuudeksi viikoksi, kunnes olin varma siitä, että olen sisäistänyt sen kunnolla. Luin sarjakuvia, harjoitin ääntäni ja opettelin Jokerin vartalonliikkeitä. Halusin löytää oman Jokerini. Kukaan ei nimittäin voi olla kuin Jack (näyttelijä Jack Nicholson), kun hän esitti Jokeria.

Christian Bale on nimennyt Kellopeli Appelsiinin ja Sid Viciousin roolisuorituksesi kahdeksi innoittajaksi.

- Joo. Kellopeli Appelsiini oli alussa Christianin ja minun ajatuksissa. Mutta tavallaan me irtaannuimme siitä aika nopeasti ja pääsimme aivan toiseen maailmaan. Ja Sid Vicious, joo, kaipa. Roolihahmossani on vähän kaikkea. Ei mitään niin selkeää. Se oli uuvuttava prosessi. Minulla oli itse asiassa aika paljon vapaata aikaa kohtausten välissä - joskus jopa viikkoja. Mutta se oli tarpeen, koska aina kun työskentelin, olin aivan uuvuksissa. Päivän lopussa en pystynyt liikauttamaan jäsentäkään. En pystynyt puhumaan. Olin aivan hajalla. Jos sitä olisi pitänyt tehdä joka päivä, en olisi pystynyt siihen. Kuvausaikataulu todellakin antoi minun uuvuttaa itseni.

Michael Caine sanoi äskettäin, että olit tehnyt yhden pelottavimmista roolisuorituksista, mitä hän oli koskaan nähnyt. Oliko se tavoitteenne?

- Se oli yksi tavoitteista, joo. Hänelle on vielä luvassa muutamia muitakin yllätyksiä.

Eikö maskin takana oleminen tarkoita sitä, että sinua ei tunnisteta useammin kuin ennen?

- Ehdottomasti. Toivon niin.

Sinulla on ollut yhteenottoja valokuvaajien kanssa. Miten tulet toimeen julkisuuden kanssa?

- Ei se oikeastaan haittaa minua juurikaan. Vietän suhteellisen tavallista elämää. Teinivuosina ja vähän päälle parikymppisenä ihminen on hyvin impulsiivinen. Sitä tuntee itsensä pikkuroistoksi, on puolustuskannalla ja valmis räjähtämään. Se vaan on osa sen ajan energiaa elämässä. On vaikeaa aikuistua ja kasvaa siitä ulos, kun on julkisuudessa ja ihmiset seuraavat sinua. Kai sitä vain chillaa enemmän, kun kasvaa ulos siitä elämänvaiheesta. Loppujen lopuksi en v**u vie jaksa enää tapella sitä vastaan - se on vaan väsyttävää ja turhaa.

Joten olet nykyään paljon rennompi, vaikka tiedotusvälineet sanovat sinun yksityiselämästäsi sitä sun tätä, annat sen vain olla?

- En aio ladella mitään totuuksia, koska silloin vain heittää bensaa liekkeihin ja ottaa siihen osaa. Joten annan vain juttujen elää omaa elämäänsä, ja yritän vain nauraa niille.

Mutta vaikuttaa siltä kuin sinusta kirjoitettaisiin nykyään hiukan vähemmän?

- Joo, se liittyy varmaan siihen että muutin pois Australiasta.

Voisitko kuvitella palaavasi romanttisten komedioiden pariin?

- En. En pidä niiden katsomisesta, saatikka sitten niissä esiintymisestä. Ne ovat aika tylsiä. Mutta mistä sitä tietää? Älä koskaan sano ei koskaan, eikö niin?

I'm Not There -elokuvan punainen lanka on se, kuinka vaikeaa rakkauden säilyttäminen on tässä bisneksessä. Pitääkö se paikkansa myös oikeassa elämässä?

- Kaipa se pitää. Mutta sinunkin on varmaan vaikeaa säilyttää rakkautta, eikö?

Elokuvassa sinulla on repliikki: "Kuka on sinun maailmasi keskipiste?" Niin että kuka on sinun maailmasi keskipiste?

- Tyttäreni.

Kuinka paljon aikaa vietät hänen kanssaan?

- Niin paljon kuin pystyn. Aina kun en tee töitä. Hän tekee elämästäni elämisen arvoista.

Vieläkö hän käyttää vaippoja?

- Hän käyttää vielä vaippoja.

Pesetkö sinä vaippoja ja kaikkea sellaista?

- Tietysti.

Mistä pidät eniten kotitaloustöissä?

- Kaikesta, mitä sitä nyt tehdään, herätään ja eletään. Minusta on kivaa, kun on rutiineja ja ruokin tytärtäni ja itseäni. Kaikki tavalliset jutut. En oikeastaan mistään erikoisesta.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

- Minä vain istuskelen ja luen ja vietän aikaa tyttäreni kanssa. Minusta oli todella kivaa olla taas tekemättä mitään. Minulla on joitakin todella mahtavia, näyttelemisen ulkopuolella olevia puuhia, sillä haluan ottaa vuoden vapaata jos vain pystyn, jotta näyttelemisessä pysyy mielekkyys. Muuten kyllästyn todella nopeasti.

Nautitko lukemisesta?

- Luen parhaillaan Fortress of Solitude -kirjaa (suom. Yksinäisyyden linnake), ja se on todella mahtava. Se sijoittuu samalle kadulle, jonka varrella asun New Yorkissa, ja se on tosi hyvä. Luin juuri Marlon Brandon omaelämäkerran Songs My Mother Taught Me, se on huippuhauska.

Voisitko kuvitella jättäväsi näyttelemisen, kuten Brando teki?

- Minusta olisi mukava ajatella niin. Kaikkihan on mahdollista, eikö?

Kerroit jokin aika sitten suunnittelevasi Euroopan kiertämistä - joko olet toteuttanut suunnitelmasi?

- (naurua) En koskaan tehnyt sitä. Sanon vieläkin, että suunnittelen sitä matkaa. Kyllähän minä olen matkustellut Euroopassa, mutta suunnittelen matkustavani Euroopan läpi tässä joskus.

Käytkö vielä usein Australiassa?

- Joo, perheeni on Perthissä, joten käyn siellä.

Kun olet vapaalla, tartutko vielä surffilautaasi?

- Se riippuu siitä, minne menen. Se on oikeastaan ainoa syy mennä Kaliforniaan: surffaamaan ja tapaamaan kavereita. Ajelen kunnan rajalle tai Neptune's Nest -ravintolaan, ja The Steps on siitä vielä hiukan etelään.

Milloin viimeksi tunsit olosi onnelliseksi ja tyytyväiseksi?

- Tänä aamuna aamiaisella.

Miksi?

- Koska söin paistettuja kananmunia ja kahvia.

Joten olet yksinkertaisten ilojen mies?

- Aivan varmasti.

Et siis ole materialistinen mies. Elokuvistasi ansaitsemasi rahat eivät ole sinulle tärkeitä?

- Mikään raha maailmassa ei muuta sitä, mitä teen action- ja cut-huutojen välissä. Ennen kuin tulin tälle alalle, en koskaan voinut kuvitellakaan ansaitsevani lähellekään näin paljon kuin nyt teen. Mutta en tarvitse tämän enempää. Kyse ei ole siitä, ettenkö haluaisi rahaa. Minä nyt vain olisin ollut onnellinen, vaikka olisin istuskellut rannalla ja surffaillut joka aamu. Minulla ei ollut koskaan rahaa, ja olin oikein onnellinen ilman sitä. Kun kuolen, en vie rahoja mukanani. Elokuvani jatkavat elämää, ihmiset voivat päätellä niistä, millainen ihminen olin. Minä haluan pysyä uteliaana.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmiasi?

- En ole oikein hyvä tulevaisuuden suunnittelemisessa. En suunnittele mitään. En tiedä mitä teen huomenna. Minulla ei ole kalenteria eikä päiväkirjaa. Elän täydellisesti nykyhetkessä - en menneessä enkä tulevassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?