Tarantino ohjaa elokuvan toisesta maailmansodasta - Viihde - Ilta-Sanomat

Tarantino ohjaa elokuvan toisesta maailmansodasta

Pulp Fictionin ja Reservoir Dogsin ohjaaja Quentin Tarantino tarttuu kokonaan uudenlaiseen teemaan. Hänen seuraavan elokuvahankkeensa tarina sijoittuu toisen maailmansodan melskeisiin.

Quentin Tarantino siirtyy ohjaamaan sotaelokuvaa.­

2.8.2007 15:12 | Päivitetty 2.8.2007 15:14

- Siitä tulee eräänlainen toiseen maailmansotaan sijoitettu spagettiwestern. En aio käyttää seuraavaa nimeä, mutta jos filmillä olisi alaotsikko, se kuuluisi Once Upon a Time in Nazi-occupied France (suomeksi suunnilleen Tapahtui kerran natsien miehittämässä Ranskassa).

Tarantino on suorastaan taikauskoinen siitä, että hän ei halua kertoa kovin paljon työstä, joka on vielä kesken.

- En voi vielä paljastaa tarinasta enempää. Jos menen kertomaan lisää, vedän pahan onnen hankkeen päälle, Quentin heristää sormeaan.

Sen Tarantino myöntää, että hän tekee tälläkin kertaa työtä liki täysin ilman käsikirjoitusta.

- Aloitan kuvaukset joka kerta aivan tyhjästä. En siis voi myöskään tietä etukäteen, toimiiko homma vai ei.

Perusteltua väkivaltaa?

Tarantinon elokuvat tunnetaan paitsi mutkikkaista juonirakenteistaan, myös brutaaliudesta. Jälkimmäinen ilmenee usein perin konkreettisena väkivallan kuvauksena.

- Elokuvieni väkivalta syntyy henkilöhahmojen sisältä. Voit havaita, että minulla väkivalta ei ole koskaan päälleliimattua. Koska hahmojeni persoonallisuus on mikä on, tarina etenee täysin luontevasti siihen (väkivallan) suuntaan.

Tarantino korostaakin sitä, miten moni muu ohjaaja ei tohdi viedä elokuviensa henkilöitä äärirajoille.

- Nähdäkseni hyvin useat filmien hahmoista eivät toimi loogisesti, siten kuin he luonteensa mukaisesti tekisivät. Ohjaaja aina pysäyttää ja laimentaa heidät.

Tarantinon mukaan kirjallinen muoto, romaani, näyttää tarjoavan tekijälle enemmän vapautta löytää hahmojen aito luonne ja sisäinen totuus.

- Itse yritän tehdä elokuvissani saman minkä moni kirjailija tekee romaaneissaan. Ei ole mitään rajoja, joiden yli filmieni henkilöt eivät voisi mennä. Jos jokin asia on hahmolle johdonmukainen, en sensuroi heitä.

Jahtaa ja lahtaa autolla

Tarantino oli jo ennen ohjaajan uraansa fanaattinen filmifriikki. On vain luontevaa, että hän ottaa vaikutteita muilta elokuvantekijöiltä.

Saksassa haastattelun antava Tarantino kohauttaa ilmoittamalla, että hänen suosikkinsa saksalaisista ohjaajista on Kolmannen valtakunnan propagandisti Leni Riefenstahl.

Voitaneenko tästä myös päätellä jotain siitä, millaisena ohjaaja tulee esittämään toisen maailmansodan?

Ennen sotafilmiään Tarantino kuvasi hiljattain ensi-iltaan tulleen leffan Grindhouse: Death Proof. Kertomus tuo miehen elokuviin ainakin yhden uuden piirteen: takaa-ajot autoilla.

Tarina kertoo sarjamurhaajasta, joka takaa-ajaa ja tappaa uhrinsa kaarallaan. Murhamies saa kuitenkin maistaa omaa lääkettään, kun häntä itseään yritetään päästä päiviltä autolla.

- Fanieni pitäisi ilman muuta käydä katsomassa Grindhouse. Olen siitä hyvin ylpeä. Rakastan suuresti filmien autolla tehtyjä takaa-ajoja, ja pääsin nyt heittämään oman hattuni kehään, muotoilee 44-vuotias elokuvan taituri.

Tarantino sanoo hamuavansa haasteita, jotka ovat hänelle täysin uusia kokemuksia.

- Minun oli opeteltava takaa-ajon kuvaaminen kirjaimellisesti nollasta. Samalla tapaa kävi Kill Billissä, jonka itämaisten taistelulajien kuvaus oli aivan vieras asia, ohjaaja vertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?