M.A. Numminen kantaesitti yli 50 vuotta vanhan tangon - Viihde - Ilta-Sanomat

M.A. Numminen kantaesitti yli 50 vuotta vanhan tangon

Tuntuu oudolta, että kotimaisen iskelmämusiikin klassikkoparin Toivo Kärki-Reino Helismaa tekemä kappale kuullaan ensimmäisen kerran vuonna 2010. Tällainen ihme kuitenkin koettiin perjantaina, kun Helsingissä esiteltiin M. A. Nummisen laulama tango Hiilen kiertokulku luonnossa.

M.A. Numminen esitti tangon Hiilen kiertokulku luonnossa.­

4.6.2010 14:55

Toivo Kärki ja Reino Helismaa tekivät vuosien 1948-1965 välisenä aikana yhdessä 560 levytettyä laulua. Niiden joukossa on sellaisiakin ikivihreitä kuin Suutarin tyttären pihalla, Rovaniemen markkinoilla, Sinun silmiesi tähden ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Hiilen kiertokulku luonnossa esitetään ensimmäisen kerran vasta nyt, vaikka Toivo Kärjen poika Kalervo Kärki löysi kappaleen nuotit ja tekstin jo lähes 20 vuotta sitten.

- En pitkään aikaan löytänyt tälle tangolle mitään käyttöä. Lopulta keksin, että M. A. Numminen taitaa olla ainoa mahdollinen esittäjä tällaiselle kappalekummajaiselle, Kalervo Kärki naureskelee.

Kalervo Kärki pitää jokseenkin varmana, että singlenä ilmestyvä, myös ruotsiksi ja saksaksi levytetty Hiilen kiertokulku luonnossa on tehty vuonna 1956. Kappaleen nimi ja teema ovat kuitenkin hämmästyttävästi kuin suoraan tämän päivän aatemaailmoista.

- Teksti ei tosin ole ympäristöpoliittinen vaan paremminkin luonnontieteellinen, Kalervo Kärki tarkentaa.

Radio-ohjelmaa vai biologiaa?

Kalervo Kärki ei tiedä, miksi kaksikko tuli tarttuneeksi tällaiseen teemaan.

- Mutta ainahan voi arvailla. Ehkä se oli suunniteltu radiolle johonkin käyttöön, siinä kun on vähän tilaustyön tuntua, Kärki mietiskelee.

Kappaleen syntyhistoria saattaa liittyä myös Toivo Kärjen tyttären Anna-Liisan abiturienttivuoteen.

- Kun kerroin siskolleni tästä tangosta, hänellä oli heti teoria kappaleen synnystä. Anna-Liisa valmistautui silloin ylioppilaskirjoituksiin. Hän oli juuri ollut biologian tentissä, ja siellä oli yhtenä tenttikysymyksenä ollut Hiilen kiertokulku luonnossa.

- Siskoni muistaa kertoneensa kotona isälle tentistä ja kyseisestä tehtävästä. Ehkä isä innostui teemasta ja tempaisi myös Helismaan mukaansa tekemään tenttikysymyksestä tangon. Mutta tämäkin on vain arvailua, Kalervo Kärki mietiskelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?