Salaiset kansiot paljastavat: John Lennon oli harmiton heppu - Viihde - Ilta-Sanomat

Salaiset kansiot paljastavat: John Lennon oli harmiton heppu

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on lopultakin julkaissut edesmennyttä Beatlea John Lennonia koskevan salaisen aineistonsa viimeisetkin paperit.

Yoko Ono ja John Lennon herättivät huolestuneisuutta Yhdysvaltojen liittovaltion poliisissa FBI:ssä 1970-luvun lopulla.

20.12.2006 17:17

Historian professori Jon Wiener ehti käydä neljännesvuosisadan mittaisen taistelun FBI:n kanssa saadakseen asiakirjat haltuunsa. Kärhämää selviteltiin oikeussaleissa asti.

FBI:n nyt julkaisemat kymmenen liuskaa kertovat Lennonin yhteyksistä vasemmistolaisesti ajatteleviin ja pasifistisiin tahoihin.

Mikään niissä ei kuitenkaan historioitsija Wienerin mielestä viittaa siihen suuntaan, että Lennonia olisi pidetty vakavana uhkana.

Asiakirjojen panttaamista FBI on perustellut sillä, että niiden julkaiseminen saattaisi johtaa kostotoimiin Yhdysvaltoja vastaan.

Lennonin salaiset kansiot sisältävät tietoa muun muassa Lennonin yhteyksistä kahteen tunnettuun brittivasemmistolaiseen. He olivat pyytäneet ex-Beatlelta tukea vasemmistohenkisen kirjakaupan perustamiseen ja luentosalin rahoittamiseen.

Lennon ei vasemmistojulkkiksille kuitenkaan rahaa antanut. FBI:n papereissa jopa mainitaan aivan erikseen, että ei ole olemassa todisteita Lennonin osallistumisesta kumoukselliseen toimintaan.

- Jotenkin minä luulen, että pääministeri Tony Blairin hallitus ei komenna brittiarmeijaa Yhdysvaltojen kimppuun kostaakseen näiden asiakirjojen julkaisemisen, historioitsija Wiener irvailee.

FBI:n asiakirjoista voi nähdä, että liittovaltion poliisi seurasi vuodet 1971 ja 1972 tiukasti Yhdysvaltoihin muuttaneen ex-Beatlen kantapäillä.

(STT-IS)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?