Suomipolkasta tuli nettihitti! - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomipolkasta tuli nettihitti!

Julkaistu: 4.8.2006 7:00

Voe mahoton! Maailma on saanut uuden julkkiksen, suomalaista kansanmusiikkia rallattelevan Loituma-tytön.

Ievan polkka -kappaletta luritteleva ja purjoa pyörittelevä japanilainen animehahmo on suuri tähti niin Venäjällä, Yhdysvalloissa kuin ympäri Eurooppaakin.

Loitumasta on koko sivun juttu myös saksalaisen Bild -lehden tuoreessa numerossa. Ylistävää ja näyttävästi ulospantua artikkelia on höystetty neljällä musiikkivideolla, joissa kansanmusiikin tahdissa tanssahtelevat Loituma-tytön lisäksi myös muun muassa Ohukainen ja Paksukainen sekä rintojaan heilutteleva silikonityttö. Hahmot hoilottelevat ulkomaalaisen korviin käsittämättömiä säkeitä:

Nuapurista kuulu se polokan tahti / jalakani pohjii kutkutti / Ievan äiti se tyttöösä vahti / vaan kyllähän Ieva sen jutkutti.

Siis mitä ihmettä?

- Tämä on ihan absurdi tilanne. Yhtäkkiä alkoi ihan mieletön pyöritys, nelihenkiseen Loitumaan kuuluva Hanni Autere sanoo.

- Fanipostia on tullut ympäri maailmaa. Kirjeet ovat sävyltään positiivisia, ja ihmiset kiittelevät ihanasta musiikista.

Joudumme menemään ajassa taaksepäin, aina vuoteen 1989, jolloin Loituma perustettiin. Alunperin yhtye toimi nimellä Jäykkä leipä, mutta otti Loituma-nimen käyttöön itäsuomalaiselta, samannimiseltä järveltä. 1995 Loituma julkaisi nimeään kantaneen ensilevynsä , jolla oli kappale Ievan polkka.

Tänä keväänä biisistä tuli yllättäen hitti, ja sitä on ladattu internetissä jo satojatuhansia kertoja. Siitä on myös tehty lukemattomia erilaisia versioita: teknoremixejä ja kummallisia musiikkivideoita, joista yhdellä hilluu Tähtien sodasta tuttu Darth Vader valomiekkaa heilutellen. Toisessa musiikkivideossa taas itse Adolf Hitler jammailee kansanmusiikin tahdissa. Kolmannessa videossa esiintyi George W. Bush, mutta kyseinen video ei ole enää netistä ladattavissa.

Suosituin on kuitenkin video, jolla punatukkainen japanilaistyttö laulaa muun muassa Kurikan kukasta. Pätkä levisi internetissä kulovalkean tavoin, ja tyttö tunnetaan netissä jo laajasti nimellä Loituma Girl.

Loituman on kiittäminen animehahmoa yllätyssukseestaan, sillä hiljaiseloa jokusen vuoden viettänyt yhtye on nyt kysytympi kuin koskaan. Keikkapyyntöjä on tullut eri puolilta maailmaa. Yhtye on saanut oman managerin, joka puuhaa paraikaa Ievan polkan lisensointia ympäri Eurooppaa. Debyytti julkaistiin juuri uudelleen Yhdysvalloissa. Saksan- ja Venäjän-julkaisut ovat tekeillä.

- Kännykän soittoäänenä kappale on lisensoitu jo Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle. Syyskuussa lähdemme Yhdysvaltoihin esiintymään. Saimme myös kutsun Bulgarian suurimpaan televisioshow'hun. Olemme jo alustavasti puhuneet uuden levyn tekemisestä, mutta katsotaan nyt ensin, miten tämä häsäkkä kantaa, Hanni Autere miettii.

Katso video (Bild))

Loituma-ilmiö leviää maailmalla!

www.loituma.info

www.loituma.ru

www.loituma.de

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?