Tapani Kansan mieli järkkyi: Vaimo pelasti pakottamalla hoitoon

Julkaistu:

40-vuotistaiteilijajuhlaa viettävä Tapani Kansa myöntää, ettei menestys ole tullut helpolla.

Viime vuosikymmenet Kansa on kiertänyt konserttisaleilla ja lavoilla ympäri Suomen - kuten nyt hitiksi osoittautuneella 40-vuotisjuhlakiertueellaan.

Kansan vahvimpana tukijana on ollut oma puoliso Nina af Enehjelm sekä pariskunnan yhteiset lapset Edvard, 19, Madeleine, 16.

Vaimon sinnikkyys ja huolenpito pelastivat Kansan kymmenen vuotta sitten, kun hän sairastui kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön eli maanisdepressiivisyyteen.

Kansa kiersi ympäri Suomea tangokonserttikiertueellaan syksyllä 1998, ja af Enehjelm oli puolisostaan huolissaan. Hän oli jonkin aikaa huomannut miehessään ja tämän käytöksessä jotain poikkeavaa - mies oli valvonut kaksi viikkoa lähes putkeen ja uskoi vakaasti selviävänsä ilman unta.

Kansa ajautui
hypermaniaan

- Olin maaninen ja ajauduin hypermaniaan eli manian eniten pyörittävään ja viuhuvaan tilaan, jossa ihminen repii itseään ihan poskettomasti.

Puoliso ymmärsi herkän taiteilijan tuskan. Hän pelasti miehensä pakottamalla tämän hoitoon.

Sairauden diagnosoiminen oli vaikeaa, sillä lääkärit eivät tienneet, oliko kyse taiteilijan temperamentista vai järkkyneestä mielenterveydestä.

- Tämä on hyvin yleistä etenkin taiteilijapiireissä - herkkien ja luovien ihmisten mieliala heilahtelee helpommin.

Kansa itse uskoi sairastuneelle tyypilliseen tapaan olevansa elämänsä kunnossa, eikä tuntenut tarvetta hoitoon.

- Päinvastoin ajattelin, että kaikki muut olivat enempi tai vähempi sekaisin kun ehdottelevat sairaalahoitoa - minä olin muka se kaikkein fiksuin. Uskoin olevani sekä fyysisesti ja henkisesti erittäin iskukykyinen. Vasta kolmannen lääkärikäynnin jälkeen minut määrättiin hoitoon.

Kansa oli hoidettavana Lapinlahden sairaalassa kolme viikkoa. Lääkärit suosittelivat laulajalle vähintään vuoden tai kahden sairauslomaa.

Kansa palasi vahvempana
kuin koskaan

Kansa päätti pitää 50-vuotisjuhlakonsertin 9. maaliskuuta 1999. Show oli ennenäkemätön menestys. Tapani Kansa palasi julkisuuteen voittajana ja vahvempana kuin koskaan aiemmin.

Vaimon osoittama kannustus ja apu saa Kansalta täyden tunnustuksen.

- Aikuisen ihmisen tuki on ratkaisevaa. Puoliso tuntee puolisonsa läpikotaisin vain puolison ymmärrys on riittävä apu yllättävien tilanteiden keskellä.