Maailman ympäri tanssien - Viihde - Ilta-Sanomat

Maailman ympäri tanssien

Suomen kansainvälisesti menestyneimmästä tanssiparista Sirpa Suutari-Jääsköstä ja Jukka Haapalaisesta on tullut kosmopoliitteja aikoja sitten. He ovat asuneet Lontoossa kohta parikymmentä vuotta, mutta eivät he sielläkään pysy paikallaan.

Tanssivat kosmopoliitit Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö listasivat suosikkikohteensa.

3.10.2007 10:34

Avioparilla on tanssioppilaita kautta maailman, minkä lisäksi heitä kutsutaan tuomaroimaan tanssikisoja eri maihin. Myös omat esiintymiskiertueet pitävät parin tiiviisti tien päällä.

Pariskunta ei yleensä vietä reilua viikkoa pidempää aikaa missään.

- Taisimme olla viimeksi toukokuussa samassa paikassa pari viikkoa putkeen. Haluaisin kokea, miltä se tuntuu, Sirpa myöntää.

- Matkustamiseen ei väsy, mutta samanaikaisesti haluaisi olla enemmän kotona. Harmi, ettei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Laadukkaat hotellit ovat tälle parille kodinkorvikkeita.

- Hotellissa pitää olla luonnetta. Eri maissa on tiettyjä lempihotelleja, joissa meidät tunnetaan ja joihin aina palaamme.

1. LONTOOKotikaupunkimme, jossa olemme ikuisia turisteja. Olemme asuneet Lontoossa nyt 17 vuotta ja tuntuu, ettemme palaa koskaan kokonaan Suomeen. Lontoon kulttuuritarjonnasta voi ammentaa loputtomiin. Koska emme ole syntyneet sinne, osaamme todennäköisesti arvostaa arkkitehtuuria, gallerioita ja joka puolella tuntuvaa historian siipien havinaa vielä enemmän kuin paikalliset.

2. MIAMIJännä sekoitus latinoa ja periamerikkalaisuutta. Miamin South Beachin tunnelmaa ei ole muualla. Miamissa on paljon äveriäitä, joilla on varaa ottaa tanssitunteja. Siksi siellä on myös paljon tanssinopettajia, joita me opetamme. Eräs upeimmista lomistamme oli Miamissa, kun olimme ilmoittaneet lopettavamme kilpatanssiuramme. Vietimme viikon Mandarin Oriental -hotellissa, jossa on maailman hienoimpia kylpylöitä.

3. NEW YORKNew Yorkissa löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuorokauden - ja me myös olemme menossa koko ajan. Teemme aamusta iltaan kestäviä kävelymatkoja, kuljemme Manhattanin kärjestä kohti pohjoista ja aistimme kaikkea matkan varrella näkyvää. Illat kuluvat latinoklubeilla tai konserteissa. Olemme nähneet huippuartisteja pikkuklubeilla, joissa he ovat kosketusetäisyydellä.

4. UBUD, BALIHieno paikka vuorilla riisipeltojen keskellä. Siellä sijaitsee ulkoilmakylpylä, jossa saa mahtavia hoitoja. Opetamme paljon Indonesiassa. Yksityinen asiakkaamme, joka omistaa 90 prosenttia Indonesian elokuvateattereista, rakastaa tanssia.

5. ARIMA, JAPANI Koben lähellä sijaitseva pikkukaupunki on täynnä kylpylähotelleja. Olemme olleet siellä kymmenisen kertaa. Siellä voi kylpeä maan sisältä tulevassa punaisessa rautavedessä, jossa on ihmevoimaa. Kiertueella revähtänyt polven nivelside aiheutti Jukalle pahoja kipuja, mutta kahden päivän oleskelu rautavedessä poisti kaikki vaivat.

6. OSAKA, JAPANIOsaka on Japanin-tukikohtamme Tokion ohella. Osakassa sijaitseva Ritz-Carlton -hotelli on Japanin-kotimme. Opetamme kolmeakymmentä tanssiparia vakituisesti. Japanilaiset ovat aiemmin pärjänneet lähinnä vakiotansseissa, mutta nyt siellä noustaan myös latinotansseissa.

7. POSITANO, ITALIALomapaikka, jonne teimme häämatkamme. Seutu on hyvin jyrkkää, joten talot roikkuvat kallioiden reunalla. Hotellihuoneestamme näkyi suoraan Rudolf Nurejevin omistamalle saarelle. Hänen entisessä talossaan annetaan nyt koulutusta nuorille balettitanssijoille. Positanosta pääsee veneellä Caprin saarelle.

8. ROOMAViimeisinä kilpailuvuosinamme kävimme Roomassa tiiviisti, koska pitkäaikainen opettajamme muutti sinne. Roomassa hiottiin uramme strategiset vedot, joilla voitimme British Open -mestaruutemme takaisin. Historian läsnäolo keskellä suurkaupungin arkea on mahtavaa.

9. KAPKAUPUNKIMieleenpainuvimpia matkojamme. Etelä-Afrikassa oli kolmen kaupungin esiintymiskiertue. Sirpalle vaikuttavin kokemus oli seisoa koko Afrikan mantereen kärjessä ja tajuta, että siinä silmien edessä yhdistyy kaksi suurta valtamerta. Päivä Johannesburgista lähtömme jälkeen siellä puhkesivat todella vaaralliset mellakat.

10. SANTIAGO, KUUBAOlemme olleet Kuubassa kaikkiaan kuusi kertaa. Santiagossa tapasimme suomalaisen Teron, joka työskenteli kuubalaisen kansanmusiikkiorkesterin johtajana - ainoana ulkomaalaisena ikinä. Sittemmin Suomeen palannut Tero toimi Latin Quarter -esityksissämme bändinjohtajana.

Lontoo: kotikaupunki, jossa olemme ikuisia turisteja.

New York: menoa ympäri vuorokauden.

Miami: Ainutlaatuinen South Beachin tunnelma ja tanssitunteja tosirikkaille.

Rooma: harjoittelun lisäksi vapaapäiviä historiallisen suurkaupungin arjessa.

Kapkaupunki: mieleenpainuvimpia matkojamme ikinä.

Tanssivat kosmopoliitit Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö eivät pysy paikallaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?