Maailman ympäri tanssien

Julkaistu:

Suomen kansainvälisesti menestyneimmästä tanssiparista Sirpa Suutari-Jääsköstä ja Jukka Haapalaisesta on tullut kosmopoliitteja aikoja sitten. He ovat asuneet Lontoossa kohta parikymmentä vuotta, mutta eivät he sielläkään pysy paikallaan.

Avioparilla on tanssioppilaita kautta maailman, minkä lisäksi heitä kutsutaan tuomaroimaan tanssikisoja eri maihin. Myös omat esiintymiskiertueet pitävät parin tiiviisti tien päällä.

Pariskunta ei yleensä vietä reilua viikkoa pidempää aikaa missään.

- Taisimme olla viimeksi toukokuussa samassa paikassa pari viikkoa putkeen. Haluaisin kokea, miltä se tuntuu, Sirpa myöntää.

- Matkustamiseen ei väsy, mutta samanaikaisesti haluaisi olla enemmän kotona. Harmi, ettei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Laadukkaat hotellit ovat tälle parille kodinkorvikkeita.

- Hotellissa pitää olla luonnetta. Eri maissa on tiettyjä lempihotelleja, joissa meidät tunnetaan ja joihin aina palaamme.

1. LONTOO
Kotikaupunkimme, jossa olemme ikuisia turisteja. Olemme asuneet Lontoossa nyt 17 vuotta ja tuntuu, ettemme palaa koskaan kokonaan Suomeen. Lontoon kulttuuritarjonnasta voi ammentaa loputtomiin. Koska emme ole syntyneet sinne, osaamme todennäköisesti arvostaa arkkitehtuuria, gallerioita ja joka puolella tuntuvaa historian siipien havinaa vielä enemmän kuin paikalliset.

2. MIAMI
Jännä sekoitus latinoa ja periamerikkalaisuutta. Miamin South Beachin tunnelmaa ei ole muualla. Miamissa on paljon äveriäitä, joilla on varaa ottaa tanssitunteja. Siksi siellä on myös paljon tanssinopettajia, joita me opetamme. Eräs upeimmista lomistamme oli Miamissa, kun olimme ilmoittaneet lopettavamme kilpatanssiuramme. Vietimme viikon Mandarin Oriental -hotellissa, jossa on maailman hienoimpia kylpylöitä.

3. NEW YORK
New Yorkissa löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuorokauden - ja me myös olemme menossa koko ajan. Teemme aamusta iltaan kestäviä kävelymatkoja, kuljemme Manhattanin kärjestä kohti pohjoista ja aistimme kaikkea matkan varrella näkyvää. Illat kuluvat latinoklubeilla tai konserteissa. Olemme nähneet huippuartisteja pikkuklubeilla, joissa he ovat kosketusetäisyydellä.

4. UBUD, BALI
Hieno paikka vuorilla riisipeltojen keskellä. Siellä sijaitsee ulkoilmakylpylä, jossa saa mahtavia hoitoja. Opetamme paljon Indonesiassa. Yksityinen asiakkaamme, joka omistaa 90 prosenttia Indonesian elokuvateattereista, rakastaa tanssia.

5. ARIMA, JAPANI
Koben lähellä sijaitseva pikkukaupunki on täynnä kylpylähotelleja. Olemme olleet siellä kymmenisen kertaa. Siellä voi kylpeä maan sisältä tulevassa punaisessa rautavedessä, jossa on ihmevoimaa. Kiertueella revähtänyt polven nivelside aiheutti Jukalle pahoja kipuja, mutta kahden päivän oleskelu rautavedessä poisti kaikki vaivat.

6. OSAKA, JAPANI
Osaka on Japanin-tukikohtamme Tokion ohella. Osakassa sijaitseva Ritz-Carlton -hotelli on Japanin-kotimme. Opetamme kolmeakymmentä tanssiparia vakituisesti. Japanilaiset ovat aiemmin pärjänneet lähinnä vakiotansseissa, mutta nyt siellä noustaan myös latinotansseissa.

7. POSITANO, ITALIA
Lomapaikka, jonne teimme häämatkamme. Seutu on hyvin jyrkkää, joten talot roikkuvat kallioiden reunalla. Hotellihuoneestamme näkyi suoraan Rudolf Nurejevin omistamalle saarelle. Hänen entisessä talossaan annetaan nyt koulutusta nuorille balettitanssijoille. Positanosta pääsee veneellä Caprin saarelle.

8. ROOMA
Viimeisinä kilpailuvuosinamme kävimme Roomassa tiiviisti, koska pitkäaikainen opettajamme muutti sinne. Roomassa hiottiin uramme strategiset vedot, joilla voitimme British Open -mestaruutemme takaisin. Historian läsnäolo keskellä suurkaupungin arkea on mahtavaa.

9. KAPKAUPUNKI
Mieleenpainuvimpia matkojamme. Etelä-Afrikassa oli kolmen kaupungin esiintymiskiertue. Sirpalle vaikuttavin kokemus oli seisoa koko Afrikan mantereen kärjessä ja tajuta, että siinä silmien edessä yhdistyy kaksi suurta valtamerta. Päivä Johannesburgista lähtömme jälkeen siellä puhkesivat todella vaaralliset mellakat.

10. SANTIAGO, KUUBA
Olemme olleet Kuubassa kaikkiaan kuusi kertaa. Santiagossa tapasimme suomalaisen Teron, joka työskenteli kuubalaisen kansanmusiikkiorkesterin johtajana - ainoana ulkomaalaisena ikinä. Sittemmin Suomeen palannut Tero toimi Latin Quarter -esityksissämme bändinjohtajana.