Stratovariuksen maailmankiertue: Tulipalo, putkareissu ja lisähappea

Julkaistu: , Päivitetty:

Tulipalo Edmontonissa, putkareissu Pietarissa, lisähappea Etelä-Amerikassa. Stratovariuksen laulaja Timo Kotipelto paljastaa IS:lle, mitä kaikkea Suomeen loppuvuodeksi palanneelle bändille tapahtui maailmankiertueella.

Uusi kitaristi, 26-vuotias Matias Kupiainen korkattiin kunnolla kiertue-elämään, kun hän pääsi tutustumaan tahtomattaan venäläiseen virkavaltaan Pietarissa. Pitkään nahkatakkiin pukeutunut Kupiainen oli hakenut 1000 ruplaa automaatilta ja käveli hotellilleen, kun yhtäkkiä tunsi, kuinka joku hakkaa häntä pampulla molempiin polvitaipeisiin.

- Kaksi miliisiä vei mut käsiraudoilla pimeälle kujalle. He osoittivat kaulavaltimoani ja kyselivät, missä mun heroiini on, Timo Tolkin korvannut Kupiainen pyörittelee päätään.

Hämmentynyt kitaristivelho kuskattiin putkaan, jossa ei löytynyt miliisien kaipaamaa heroiinia. Hänet päästettiin lopulta pois ja vasta kotimatkalla mies huomasi miliisien kähveltäneen hänen ruplansa.

Todellinen vaara uhkasi Kanadassa

Todellinen vaara bändiä uhkasi Kanadan Edmontonissa, jossa kaiutin syttyi palamaan.

- Siinä olisi voinut käydä vaikka mitä. Me emme nähneet sitä ensin, mutta roudarit käskivät lopettaa soittamisen. Jens (Johansson) ja Lauri (Porra) pyysivät yleisöä poistumaan rauhallisesti ja kiertuemanageri sammutti lopulta palon vaahtosammuttimella, Timo Kotipelto kertaa tapahtumia.

Jos palo olisi päässyt iskemään lähimpänä olleen kosketinsoittaja Johanssonin laitteistoon, bändi olisi joutunut perumaan osan keikoista.

Kiinassa ensimmäistä kertaa uransa aikana soittanut Stratovarius sai erityiskohtelua, kun bändille järjestettiin omat aamuyön bileet kansallispäivän alla järven rannalle. Kaikki kapakat olivat kiinni, joten suomalaisille roudattiin omat sohvat ja tuolit paikalle. Ainoana seuralaisenaan järvessä uiskennellut yksinäinen sorsa.

Lisähappea 3000 metrin korkeudessa

Ensimmäinen kerta Ecuadorissa jäi hyvin mieleen liki 50 maassa käyneelle Kotipellolle. Koska keikkapaikka sijaitsi 3000 metrin korkeudessa, ilma oli sen verran ohutta, että laulaja ja kosketinsoittaja joutuivat välillä vetämään lisähappea keuhkoihinsa.

- Tiedostin sen jo etukäteen, ettei siinä voi 100 metrin sprinttiä vetää keikan alkajaisiksi, Kotipelto virnistää.

Viime kevään Kuorosodasta Lappajärven-kuoron voitollaan kansanjulkkikseksi kohonnut Kotipelto vaikuttaa kaikin puolin tyytyväiseltä uuteen kokoonpanoonsa, joka kiertää seuraavaksi klubeja Turussa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Oulussa ja Nivalassa.

- Totta puhuakseni, en odottanut Polaris-levyn ja keikkojemme yltävän näin hyvään suosioon. Tässä on kuitenkin tapahtunut viime vuosina kaikenlaista, hän tuumaa.