Sofi Oksanen saa Viron presidentiltä arvomerkin

Julkaistu: , Päivitetty:

Kirjailija Sofi Oksanen saa Viron presidentiltä Toomas Hendrik Ilvekseltä Viron itsenäisyyspäivänä 24. helmikuuta Maarianmaan IV luokan ristin.

Ilveksen kanslian mukaan merkin myöntämisen perusteena on Oksasen kirjallinen tuotanto. Romaaneista Viroa ovat koskettaneet erityisesti Stalinin lehmät ja Puhdistus.

Virossa myyntisuosikiksi on nyttemmin noussut myös Oksasen ja Imbi Pajun toimittama Kaiken takana oli pelko -niminen historiikki. Teos on herättänyt mielenkiintoa myös Viron venäjänkielisten keskuudessa ja parhaillaan keskustellaan mahdollisuudesta kääntää teos venäjäksi.

Oksanen menestysromaanin Puhdistuksen pohjalta valmistuu ooppera Tallinnan kulttuuripääkaupunkivuodeksi. Kaksinäytöksisen, Jüri Reiveren säveltämän, oopperan maailmanensi-ilta tulee 3. helmikuuta 2011 Estonia Teatterissa.

Presidentti Lennart Meren 1995 perustamaan Maarianmaa ritarikuntaan kutsuttiin ensimmäisenä presidentti Martti Ahtisaari. Hän sai korkeimman ansiomerkin, joka luovutetaan vain eri maiden päämiehille.