Isän alkoholiongelma varjosti nuoruutta

Julkaistu:

Leena Harkimo kertoo tänään julkaistussa omaelämäkerrassaan isänsä Heikki Alamäen alkoholismista, joka varjosti hänen lapsuuttaan ja toi huolta elämään.

Isällä oli alkoholiongelma. Oli pitkiä jaksoja, jolloin hän ei ottanut mitään, sitten seurasi retkahdus ja viikon putki, ehkä toisenkin.

Leena, hänen kaksoissiskonsa Liisa, Matti-veli sekä perheen Eira-äiti yrittivät auttaa alkoholisoitunutta isää kuiville. Katkaisuhoidot tepsivät hetkeksi, kunnes tuli uusi repsahdus. Vasta A-klinikkakäynnit Leenan äidin kanssa toivat apua koko perheen surulliseksi kokemaan ongelmaan.

Toivoin niin kovin, että olisin voinut auttaa isää, mutta voiko sairaalle riittää parantumisen motiiviksi lasten pettymys, häpeä ja kärsiminen? Ei, ikävä kyllä se ei sittenkään riittänyt.

Leena oli vasta 17-vuotias lukiolainen, kun hänen isänsä mehetyi yllättäen aivoverenvuotoon. Liiallinen alkoholinkäyttö, huonot ravintotottumukset, ylipaino ja korkea verenpaine veivät Heikki Alamäen hautaan alle 50-vuotiaana. Isän menetys tuli Leenalle kovana iskuna.

Se oli kova paikka. Siihen loppui lapsuus kerralla.

Kursivoidut sitaatit tänään julkaistusta, Pauliina Suden kirjoittamasta elämäkerrasta Minuksi - Leena Harkimo (Edita).