Pate Mustajärvi: Miksi mennä plekseissä lavalle? - Viihde - Ilta-Sanomat

Pate Mustajärvi: Miksi mennä plekseissä lavalle?

Kauas on kuljettu Mönkiäislaulun ajoilta. Popedan vuonna 1978 julkaistun debyyttisinkun ja tämän päivän väliin on mahtunut äijäuhoa, räiskettä ja tragediaa.

Pate Mustajärvi pitää kunnostaan huolta lenkkeilemällä. - Se on hyvä, ettei mökillä ole perämoottoria, soutua kehuva mies tokaisee.­

29.5.2009 21:42 | Päivitetty 31.5.2009 8:59

Yhtenä suurimpina menetyksinä kitaristi Arwo Mikkosen menehtyminen sairauskohtaukseen 23 vuotta sitten. Eikä solisti Pate Mustajärvenkään henki kovin tiukassa ole ollut.

Lyyhistyminen keikkabussin käytävälle Muuramessa muutama vuosi sitten käänsi pelin suunnan.

- En muista tilanteesta mitään, mutta jätkät ovat kertoneet, että lyyhistyin maahan ja mut vietiin lanssilla sairaalaan, kun kone leikkasi kiinni.

Liken julkaisemassa, Vesa Kontiaisen kirjoittamassa Popeda - Ilikeesti kiitää Vuodet 1977-2008 kitaristi Costello Hautamäki tunnustaa pelänneensä tuolloin pahinta.

"Sehän ei ollut ensimmäinen kerta, taisi olla jo kolmas. Kauan se sitä haki. Me on aina tiedetty, että näin se päättyy. Kun alkaa ryypätä, ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: se joko loppuu omaehtoisesti tai sitten elimistö tilttaa...Muuramessa ensimmäinen ajatus oli, että tämä oli sitten tässä. Paulin mielipiteitä ei kysytty enää."

Tätä nykyä Popeda keikkailee selvin päin. Viinalla lotraamisesta huolehtivat kuulijat, joiden ansiosta monet keikkapaikat ovat yltäneet viinanmyynnillisesti parhaimpiin tuloksiinsa.

- Ei se ole enää mikään kova juttu olla pleksit lavalla. Haluavatko ihmisetkään tulla katsomaan sellaista bändiä, joka ei pysty tekemään mitään, Pate huomauttaa.

Bändikaverit pitävät Paten raitistumista ihmeenä.

"On ollut hienoa seurata, kun ihminen toipuu vuosien koomasta. Välillä oli aikoja, etten tuntenut Paulia miehen kävellessä vastaan. Tää selviytymistarina ollut hieno ja uskomaton", basisti Jyrki Melartin riemuitsee.

Kirjassa keikkamyyjä Jouko Karppanen kertoo Popedalle riittävän kysyntää.

"Popedan tulevaisuudessa on tämä varaus, että pysyykö Pauli raittiina. Se on kaiken edellytys, ja mikäli Pauli pysyy päätöksessään, Popeda tulee säilymään eläkeikään asti erittäin hyvänä."

Pate itse ottaa hillitymmin.

- Ajattelen vain sitä, mikä tapahtuu tänään. Tää bändi nyt vain on. En mä näitä hommia lopeta, uutta albumia lähivuosille lupaava Pate kuittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?